Meestgebruikte browsers Nederland: Chrome blijft de grootste, IE6 bijna uitgeroeid (november 2014)

Regelmatig bekijken wij de Nederlandse browsermarktaandelen op pc en laptop aan de hand van de cijfers van statistiekboer StatCounter en de statistieken van GratisSoftware.nl zelf.

In de maand november zijn er geen grote verschuivingen in de meestgebruikte web browsers. Google Chrome blijft de grootste in Nederland volgens StatCounter en onze eigen cijfers. Gevolgd door Internet Explorer als tweede en Firefox als derde. Wel meldt StatCounter veel meer Chrome-gebruikers en minder Firefox-gebruikers dan GratisSoftware.nl. Maar onze bezoekers zijn dan ook altijd nogal Firefox-minded geweest.

Mac-browser Safari is keurig vierde met een marktaandeel van 7% - wat heel behoorlijk is gezien het feit dat er geen Windows-versie van de browser meer is. Opera blijft in de marge opereren met minder dan 1% marktaandeel. Ondanks dat er hard gewerkt wordt om Opera weer meer functionaliteit te geven na de overstap op Chromium als browser-motor, lijken deze inspanningen nog geen vruchten af te werpen.

Browsermarktaandelen op pc en laptop in procenten in Nederland van StatCounter en GratisSoftware.nl (oktober en november 2014)

    StatCounter GratisSoftware.nl
    okt 2014 nov 2014 okt 2014 nov 2014
1 Google Chrome 48,48 47,38 32,2 32,9
2 Internet Explorer 27,78 28,06 29,7 30,0
3 Firefox 15,7 16,1 28,1 27,7
4 Safari 6,78 7,09 7 6,6
5 Opera 0,7 0,75 0,6 0,5

Bron: StatCounter en GratisSoftware.nl

Als we kijken naar de versies van de browsers dan kunnen we gelukkig constateren dat de sterk verouderde Internet Explorer 6 en 7 bijna niet meer gebruikt worden. Ongeveer een half procent surft nog met deze antieke browsers. Internet Explorer 8 (de hoogste versie op Windows XP) wordt nog door zo'n 2% van de internetters gebruikt. De nieuwste Internet Explorer 11 is bij ruim 20% de standaard browser.

Bij Firefox en Google Chrome speelt dit probleem van verouderde browserversies minder omdat beide gebruikmaken van automatische updates en op alle systemen de nieuwste versie beschikbaar is.

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik vind het toch wel vreemd dat zo weinig mensen Opera gebruiken. Ik heb heel lang Google Chrome gebruikt maar ik had er vaak problemen mee die misschien veroorzaakt werden door een vuile computer. Opera was altijd veel sneller en met geen problemen met b.v. het opstarten van de browser. Onlangs heb ik Windows 7 helemaal opnieuw geïnstalleerd dus mijn laptop werkt weer als nieuw en als browser gebruikte ik weer Opera. Een week geleden dacht ik dat ik misschien toch beter weer Google Chrome zou moeten gebruiken omdat ik bij bepaalde toepassingen de melding kreeg dat Opera niet de juiste browswer is. Al heel vlug kreeg ik weer de oude problemen als traagheid en moeilijk en soms zelfs niet opstarten en daarom ben ik vlug weer terug gegaan naar Opera. In tegenstelling tot wat GSM zegt vind ik de nieuwe startpagina heel erg goed en ik heb er nog nooit een probleem mee gehad. Bing en Internet Explorer vind ik slecht door teveel schreeuwerige reclame, vooral Bing is vreselijk. Google Chrome vond ik een paar jaar geleden heel goed maar zoals gezegd heb ik er nu teveel moeilijkheden mee.

Voor zowel Windows als Kubuntu gebruik ik Chromium.
Had ook een tijdje FlashPeak's SlimBrowser gebruikt, maar http://www.softpedia.com/... werkt voor mij gewoon het snelst en is stabiel. Niet teveel addons installeren en je zit goed.
Teveel addons werkt vrij traag. Gebruik nu zelf HTTPS Everywhere, Adguard (plus de extra opties die je kunt inschakelen) en Click&Clean.
Daarnaast gebruik van Zemana AntiLogger (is ook gratis versie van), Winpatrol (is ook gratis versie van), Panda free antivirus (voor laptop, want voor desktop pc gebruik ik Avira) en wat kleine privacy tweaks via Ashampoo WinOptimizer (is ook gratis versie van)
Geweldige beveiliging setup op deze manier.

Gebruikte in het verleden alleen maar Firefox en daarna veel Pale Moon.
Maar Chrome en Chromium webbrowsers zijn voor mij gewoon het prettigst om te gebruiken.
Heb mijn startpagina en zoekmachine nu ingesteld op https://duckduckgo.com/ en op bladwijzer heb ik https://encrypted.google.... staan. Werkt verder prima op deze manier.

Naast al die programma's gebruik ik nu ook http://sourceforge.net/pr...
Erg handig voor het automatisch onthouden van accounts/wachtwoorden.

Opera is de browser die ik het prettigst vind en die ik dus het meest gebruik. De werking is uiteraard bijna gelijk aan die van Chrome en gebaseerd op Chromium. Opera heeft tegenwoordig weer bladwijzers. De bladwijzers heb ik echter niet nodig. De snelkiezer is een meer dan uitstekend alternatief in de oude uitvoering van de startpagina van Opera. De nieuwe uitvoering van de startpagina vind ik minder prettig om te gebruiken.

IE11 moet voor een volledige weergave van sommige webpagina's in de compatibiliteitsmode gezet worden en bij sommige andere webpagina's moet dat juist niet.

Belg zeker. Terug komt Opera niet meer. Deze Google browser is nog
geen schim meer van wat het ooit is geweest. 'Vooruit' niet meer de moeite waard om het nog te gebruiken.

Nochtans is het sinds Opera 26 terug de moeite om hem te gebruiken.
Kan terug zowat evenveel als de oude Opera 12.17 en is sneller en veel beter uitgewerkt dan Google Chrome.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_ederland