Nederlandse browsermarktaandelen: Internet Explorer verliest flink en Firefox voor het eerst grootste op GratisSoftware.nl (mei 2014)

Vanaf nu elke maand de Nederlandse browsermarktaandelen op pc en laptop aan de hand van de cijfers van statistiekboer StatCounter en de statistieken van GratisSoftware.nl.

Een opvallende aardverschuiving in mei: Internet Explorer krijgt flinke klappen en verliest in Nederland volgens StatCounter bijna vier procent marktaandeel in één maand en komt op 27% uit. Dat is het grootste verlies voor Microsofts browser in jaren. Google Chrome profiteert hier het meest van (3%) en blijft de grootste met 44%. Ook Firefox krijgt er een procentje bij in Nederland en stijgt naar 18%.

Op GratisSoftware.nl eveneens een flink verlies voor IE: van 34 naar 29% in één maand! Firefox en Chrome profiteren hiervan en passeren allebei Microsofts browser. Voor het eerst in de geschiedenis van GratisSoftware.nl is Internet Explorer niet meer de meestgebruikte browser onder onze bezoekers! Firefox is nu de grootste met 30,9% en Chrome komt daar vlak achter met 30,4%.

Browsermarktaandelen op pc en laptop in procenten in Nederland van StatCounter en GratisSoftware.nl (april en mei 2014)

    StatCounter GratisSoftware.nl
    apr 2014 mei 2014 apr 2014 mei 2014
1 Google Chrome 41,68 44,32 27,5 30,4
2 Internet Explorer 31,48 27,85 34,7 29,5
3 Firefox 17,24 18,2 28,6 30,9
4 Safari 7,55 7,47 5,7 5,8
5 Opera 0,76 0,77 1,0 0,9

Bron: StatCounter en GratisSoftware.nl

Het einde van Windows XP in april zal ongetwijfeld te maken hebben met dit grote verlies voor Internet Explorer. Overstappers op Mac OS X en Linux nemen Firefox, Chrome of Safari als standaardbrowser. En wellicht dat mensen die van XP naar Windows 7 of 8 gaan ook vaker een nieuwe browser nemen (alles verandert toch al) - of een andere browser aanbevolen krijgen van de mensen die hun nieuwe Windows-pc inrichten. Ten slotte zou het kunnen dat de vele berichten over lekken in Internet Explorer de afgelopen maand mensen heeft doen besluiten om een andere browser te nemen.

Waar Internet Explorer rond 2004 nog een marktaandeel van ruim 95% had is dat met de komst van Firefox (2004) en Google Chrome (2008) wel veranderd, zoals het grafiekje van StatCounter mooi laat zien (klik voor groter):

Deel dit artikel: 

Reacties

De nieuwste versie van Opera heeft inmiddels al weer aardig wat handigheidjes van de oude Opera teruggekregen. Bladwijzers zijn ook weer terug. Opera heeft de voordelen van snelheid en vormgeving van de chrome-browser, maar is beslist geen google-kloon meer. Op termijn zal google nog wel meer naar de achtergrond verdwijnen. Dus wil je Chrome, maar dan zonder de privacy-problematiek, dan is Opera een uitstekend alternatief. Gewoon proberen!

1/ waarom op dergelijke manier anoniem surfen? nog een legale reden?
2/ als de grote it specialist aan u vraagje, werkt dan eid nog????
3/ er is niets zo vervelend als een spreker die alles zegt wat ie weet ipv te weten wat ie zegt

In plaats van niet onderbouwde onzin uit te kramen zouden jullie ook nuttigs kunnen bijdragen.
Hier nog wat tweaks voor Firefox, aan te passen via about:config van 'true' naar 'false' via dubbelklikken
extensions.getAddons.cache.enabled (stop verzenden metadata naar Firefox)
geo enabled (stop location awareness)
Network.http.sendRefererHeader (stop referrers)
network.prefetch-next (stop voorladen ingebedde links)
browser.send_pings
browser.send_pings.require_same_host
stop contacting Google (Phishing sites)
browser.safebrowsing.enabled
services.sync.prefs.sync.browser.safebrowsing.enabled
browser.urlbar.trimURLs (zie weer het volle HTTP/S adres)
Wis Google en andere rommel uit de zoekmachines en vervang deze door:
startpage https en Ixquick https

JaJa, en dat geloof jezelf. ????????? De wereld van de fantasten.

Ik screef toch: in plaats van niet onderbouwde onzin uit te kramen. Kom eens met argumenten dombo.

Je kan beter eerst eens leren typen en spellen,dan zoveel onzin ui te kramen.

En jij ook Bertus, na de komma achter spellen hoort een spatie.
En het is onzin UIT te kramen, niet ui te kramen.

Ik heb op een aantal XP computers, bij mensen die daar toch mee verder willen, IE op een zijspoor (uit) gezet en Firefox geïnstalleerd. Dat scheelt wee een paar exemplaren Firefox in het voordeel t.o.v. IE.
Zelf gebruik ik de Opera versie van Chromium en dat bevalt mij heel goed.
Helaas halen de meeste mensen lang niet het oneindig hoge IT-niveau van bijvoorbeeld Google basher. Dus wordt wel degelijk de opgedrongen Google browser heel erg vaak als ongewilde bijvangst geïnstalleerd door al die "achteloze naïevelingen".

Herstel, ja, dat heb ik, lukt toch niet.

Een hacker heeft mijn i en jouw u omgewisseld ;-)

Het lukt me maar niet Firefox in Windows 8.1 als standaardbrowser te laten functioneren, ondanks de benodigde handelingen. Hoe stel ik hem in als standaard?

Al geprobeerd in firefox zelf aangeven, standaard browser?

Ja, dat heb ik. Likt toch niet.

De redactie vergeet kennelijk de mogelijkheid dat het verhoogde aantal Firefox gebruikers komt doordat mensen op XP willen blijven zitten en vanwege einde ondersteunung IE verruilen voor Firefox.

anonymo-X, hier bewijs je meer en te meer hoeveel je van IT afweet. Dus 0

Google Chrome sukkeltjes, als je Firefox gebruikt met de add-ons Google Disconnect, Better Privacy (You-tube LSO's), Cookie Controller, Ghostery en bovendien surft met een vals IP-adres via anonymoX dan krijgt Google geen bit van je. Alleen anonymo-X is al voldoende om Google de wind uit de zeilen te nemen. Duidelijk?

Duidelijk, elke keer dat je met internet bent verbonden ontvangt Google informatie, maar dat begrijpt duidelijk niet.

Niet als je via het Thor netwerk surft.Dit is ook gebaseerd op Firefox.

Ik zou niet zo stellig aangeven dat ik Google zo maar buiten de deur kan houden. Bedrijven zoals Google, maar ook spionage- en veiligheidsdiensten zitten niet stil.
Helaas kosten de privacy maatregelen performance, vooral bij het downloaden van grote bestanden. Je kan bijv. wel anonymoX Premium nemen, maar dat kost weer geld.

Hoe dom kun je zijn. (Google basher) Geen verstand van IT , dat is zeker.

Hoe dom kun je zijn. (Google basher) Geen verstand van IT , dat is zeker.

Google Chrome kan een fijne browser zijn maar wordt zeer agressief gepromoot. Bij veel gratis software, ook die hier op de site staat, wordt Google Chrome meegeleverd bij het installatiepakket.
Al ingevulde vinkjes, de optie 'ja' of 'hier ben ik het mee eens' al aangekruist hebben enz. is de veel gebruikte methode. Zoiets zou een webwinkel moeten proberen, dan was het huis te klein.

Is niet de 'schuld' van Google maar van de achtelozen en de naïvelingen die overal maar gedachteloos Ja op klikken. Daar leeft Google van, kun je die privacyschenders moeilijk kwalijk nemen. Van mij gaat trouwens geen bit naar Google, daar zorg ik wel voor.

En dat geloof jezelf. !!!!! Hoe naief kan menzijn.

Google weet meer van jou, dan jij van google.

nee, geen bit, meerdere

Het is geen kwestie van overal maar gedachteloos Ja op klikken. Het onbedoeld installeren van extra software en accepteren van adware instellingen hoeft maar één verkeerd vinkje te zijn via de "aanbevolen" instellingen. En bij sommige software kan je niet eens wat uitvinken; denk aan de bedenkelijke downloaders van de verkeerde softwaresites.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oostenr_jk