Blokkeer upgrade naar Windows 10 1809 of ga terug naar 1803

Dit is een bijgewerkte versie van een artikel uit april 2018

De Oktober 2018 Update naar Windows 10 1809 was 2 oktober van start gegaan en na een pauze vanwege problemen vanaf 13 november opnieuw. Dan krijg je - tenzij jouw pc nog niet geschikt is bevonden - automatisch de Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1809 binnen.

Als je dit niet wilt - vanwege de vele problemen bijvoorbeeld - dan heb je niet veel opties. Je kunt de update eventjes uitstellen maar daarna wordt die onverbiddelijk geïnstalleerd. Wat te doen? Gelukkig zijn er nog wat mogelijkheden om de upgrade naar Windows 10, versie 1809 uit te stellen of te blokkeren.

Blokkeren/uitstellen Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1809

1. Alleen Windows 10 Pro: Semi-Annual-kanaal (niet targeted)
Als je Windows 10 Pro hebt (dus niet Home, check onder Instellingen | Systeem | Info - Windows specificaties) dan kun je simpel de update enkele maanden uitstellen via Instellingen | Bijwerken en beveiliging |Windows Update. Klik op Geavanceerde opties. Kies hier onder Kiezen wanneer updates worden toegepast voor Semi-Annual-kanaal (zonder Targeted!). Dit moet de upgrade een maand of vier uitstellen. Je kunt daaronder ook nog een aantal extra dagen instellen dat de onderdelenupdate uitgesteld wordt (maximaal 365).

2. Alleen wifi: verbinding met datalimiet
Als je Windows 10 Home hebt en alleen een wifi-verbinding gebruikt (geen ethernet-kabel, want dan schijnt de truc niet te werken, hoewel de datalimiet optie hier ook aanwezig is) dan ga je naar Instellingen | Netwerk en internet | Wi-Fi - Bekende netwerken beheren (of klik hier). Selecteer jouw wifi-netwerk, kies Eigenschappen en schakel Instellen als verbinding met datalimiet in. Hierdoor moet de upgrade geblokkeerd worden totdat je dit weer uitschakelt. Let wel op dat als je laptop met een ander wifi-netwerk verbinding maakt of via ethernetkabel, dat dan alsnog de upgrade wordt binnengehaald! Je moet de datalimiet dan voor alle verbindingen instellen. En let ook op dat je wel de gewone maandelijkse beveiligingsupdates voor Windows binnenhaalt!

Deze optie is makkelijk in te stellen, maar wij raden optie 1 of 3 aan als je de upgrade van Windows 10 wilt blokkeren!

Er zijn ook meldingen dat deze methode bij lang niet alle gebruikers nog werkt.

3. Windows Update Show Hide
De derde optie is om de Microsoft tool Windows Update Show Hide te gebruiken.
Deze tool werkt alleen als je Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1809 al wel aangeboden hebt gekregen via Windows Update (controleer anders op updates), maar nog niet geïnstalleerd hebt.

- download wushowhide.diagcab via Microsoft

- sla het bestand op je pc op en dubbelklik om het te openen

- klik Geavanceerd opties aan

- Haal het vinkje weg bij Oplossingen automatisch toepassen

- Klik Volgende en de tool gaat enkele minuten zijn werk doen ('Problemen vaststellen')

- Kies Hide Updates (verberg updates)

- Als het goed is staat hier nu Onderdelenupdate Windows 10, 1809 om te verbergen (anders moet je het weer proberen als je deze update aangeboden hebt gekregen, maar nog niet geïnstalleerd). Selecteer deze en kies Volgende.

(In de afbeelding wordt nog versie 1803 genoemd, maar je zou 1809 moeten zien)

- als de tool ('probleemoplosser') klaar is zie je dat het Gevonden probleem Onderdelenupdate Windows 10, 1809 opgelost is.

(In de afbeelding wordt nog versie 1803 genoemd, maar je zou 1809 moeten zien)

Als je uiteindelijk klaar bent om de sprong te wagen en te upgraden naar Windows 10 versie 1809 (na een maand of drie, vier wachten zijn de meeste problemen wel opgelost) dan kun je het tooltje weer draaien en kiezen voor Show hidden updates (vergeet dit niet, want anders krijg je deze upgrade niet aangeboden!).

4. Terug naar Windows 10, versie 1803
Mocht je toch per ongeluk de upgrade naar versie 1809 hebben gedaan en wil je weer terug, ga dan naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Systeemherstel  en kies onder Terug naar een eerdere versie van Windows voor Aan de slag (kies niet voor Deze pc opnieuw instellen want dan ga je terug naar de fabrieksinstellingen).

Volg nauwkeuring de aanwijzingen en doorloop het proces om Windows te herstellen naar de vorige versie. Je hebt tot tien dagen na een upgrade van Windows 10 om terug te gaan naar een vorige versie!

Reacties

Ben nu al 3 weken bezig om de update geïnstalleerd te krijgen. Blijft op 99% hangen, of na alle aangeboden trucs geprobeerd te hebben een snelle installatie met 1 keer reboot die na 24 uur nog steeds op 19% stond. Ik ben er nu wel klaar mee.

Gelukt de update. Wel mediatool gebruikt en USB-stick.
Schone start en dat was prettig.

Heeft me veel tijd gekost die update.

Ik vrees dat ik te laat ben met terugzetten naar Versie 1709 :-(
Sinds update doet de USB2.0 poort raar. Hier zit dongel voor muis in maar die raakt steeds verbinding kwijt. Nu in andere USB (3.0) gedaan en is het over.
Maar irritantste vind ik dat mijn leestekens na elke opstart weer verkeerd staan. Al van alles geprobeerd maar krijg het niet goed. TB instelling is NLD/INT dus die staat goed maar ik moet telkens shift-ctrl doen als ik pc aan gezet heb en dan gaat het goed tot hij weer uit gaat.
Iemand hier een idee over hoe ik dit weer goed kan krijgen.

Hedenmorgen na het inloggen op windows (PC) startte de upgrade automatisch.
Duurde ruim twee uur. Het resultaat was een zwart scherm.
via systeemherstel maar weer terug naar de vorige versie 1709.

Bij mij zijn nu bij twee van de drie laptops Windows 10 onbruikbaar geworden na een grote update. En ja, ik gebruik de gratis virusscanners maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat die het probleem veroorzaakt. De eerst Acer PC met Avira heb ik in 2017 weer Windows 8.1 op gezet en nu werkt die al weer een jaar fluitend. Na de April update is mijn HP laptop met Avast ook onbruikbaar; het lijkt erop dat de schijven vrijwel geheel gewist zijn tijdens de update. Beide gecrashte laptops zijn "Windows 8" PC's. Dergelijke problemen heb ik met XP, Vista, Windows 7 en Windows 8 nooit gehad. Ik ben niet blij met Windows 10.

P.s Ik bedoelde de pagina over de download en of je problemen bent tegengekomen, hoe het is verlopen bij je, dáár kun je lezen dat de meerderheid in de problemen kwam/zit.

Bedankt voor je reactie Monique. Wat een gedoe.

Ik weet niet of je 1803 al gedownload hebt, maar ik persoonlijk raad het af. Privacy opnieuw in moeten stellen is het kleinste probleem wat je kunt krijgen, vervelend en een heel gedoe, ja; maar er zijn veel grotere en ergere problemen met deze upgrade. Niet iedereen wordt daardoor getroffen, maar als je de bovenstaande statistieken ziet; wèl de meerderheid! En dat kunnen gevolgen zijn zoals totaal opnieuw installeren, dat is pas ècht gedoe, Anneberkh. Dus de keuze is aan jou, succes!

Weet iemand of je alle privacy instellingen weer opnieuw moet instellen na de update? Ik heb dat indertijd met veel moeite en hulp van artikelen gedaan maar om me daar nou weer helemaal in te moeten verdiepen zou wel erg vervelend zijn...

Ja; vòòraf wordt het wel gevraagd, maar je moet àlles daarna nògmaals doorlopen. Ze willen nu zelfs je documenten, afbeeldingen etc. gebruiken; als je even niet oplet.

Ik heb de suggesties van Gratissofwaresite gevolgd: Het veranderen van de verbinding in een met datalimiet, helaas jammer de update wordt toch aangeboden en geïnstalleerd. Windows Update Show Hide: alle recente updates staan er maar niet die naar 1803. Een van de nadelen van het inschakelen van de datalimiet is dat dan ook geen synchronisaties met opslag in de cloud meer mogelijk is. Dus ik denk dat het Microsoft team deze slimmigheden al heeft "overruled". Wat wel werkt is de pc uitzetten met de hardware aan/uit knop.

Dat er wel een update plaatsvindt ondanks de datalimiet clausule is vermoedelijk gelegen in het feit dat de uitzondering van toepassing is: In dat geval worden alleen updates gedownload die noodzakelijk zijn om Windows-services goed te laten werken. En 1803 zal dan zo'n update voor Windows services zijn....

afbeelding van redactie

@Meinona
Vreemd, bij ons werkt het wel. We hebben beide oplossingen nogmaals geprobeerd en beide werken. Misschien oplossing uitvoeren en keer opnieuw opstarten? Voor Windows Update Show Hide geldt dat als de update al geïnstalleerd is je hem niet meer kunt verbergen. En als hij nog niet aangeboden is is hij ook niet zichtbaar. Je moet het dus doen als hij wel aangeboden wordt, maar nog niet geïnstalleerd.

Het zou ook nog kunnen komen door het volgende: De installatie vindt in twee etappes plaats. Allereerst de update naar 1803 en vervolgens komt er een onderdelen update naar 1803. Wat ik ook doe, het maakt niet uit, er vindt een update plaats, wat wel opvalt is dat ik wel een 1709 installatie heb behouden, maar dat alle nieuwigheden van 1803 wel zijn geïnstalleerd maar dat die niet kunnen worden uitgevoerd. In de geschiedenis van de updates staat dan ook de onderdelen update van 1803 genoemd en dat die wacht op het opnieuw starten. De onderdelen update wordt vervolgens niet uitgevoerd.

afbeelding van redactie

De Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1803 is de upgrade naar 1803 (het is een slechte vertaling van Feature Update in het Engels, waarmee Microsoft grote updates met nieuwe functies bedoelt).

Excuus voor de ietwat late reactie, maar de update vind/vond wel degelijk in twee etappes plaats. Eerst een update naar 1803 en na het opnieuw starten draait de update nog een keer en nu aangekondigd als zijnde de Onderdelen update. Volgens mij heb je ook maar tien (10) dagen om terug te gaan naar de vorige versie.

Oh, sorry. Zag later pas dat jullie het ook wat duidelijker gezegd hadden, dus mijn onderstaande reactie was voorbarig; maar misschien wat duidelijker @Meinona, wat ik echter niet begrijp is dat zij de update 2 x krijgt? Ik kreeg hem helaas meteen op 1 mei in 1 keer als onderdelenupdate binnen, en geen terugdraai, gemaakte backup/systeemkopie kreeg mijn 4 maanden nieuwe laptop in orde. ik moest recoverytools van fabrikant bestellen en volledig opnieuw installeren en gelijk die pokke 1803 tegengehouden!

afbeelding van redactie

AskWoody meldt inderdaad dat de datalimiet methode bij lang niet alle gebruikers meer werkt:
https://www.askwoody.com/...

Waarom het bij ons wel werkt en bij anderen niet is onduidelijk.

Dat hebben ze ook niet goed vermeld, komt omdat ze dit zelf niet uitgvezocht hebben (gejat zeg maar) Je moet helaas eerst even Windows update laten draaien en zodra 1803 gaat downloaden, start je meteen de tool WUSHOWHIDE; dan vind die hem wel en kun je hem verbergen. Dan even je netwerkverbinding verbreken en opnieuw opstarten, dan zal 1803 als mislukt staan; maar bij opnieuw naar updates zoeken, is hij dàn wèl verborgen, succes!

Toch jammer dat de indruk gewekt wordt dat er alleen maar problemen te verwachten zijn. Ik heb nu in totaal zo'n 7 PC's naar de nieuwe versie van april 2018 gebracht en nauwelijks noemenswaardige problemen ondervonden. Wat belangrijk is dat de betreffende PC's nauwelijks hulpprogramma's van andere leveranciers draaien (ASC of AVG tune-up, driverbooster etc komt er bij mij allemaal niet op)de gratis virusscanner van derden verwijderd wordt tenzij je windows defender gebruikt. Dan loop je weinig risico als je systeem tot dan probleemloos functioneerde. Zelf vind ik dat de laatste upgrade weinig toevoegt aan wat binnen windows 10 al mogelijk was. De tijdlijn = volgen van mijn activiteiten, heb ik onmiddelijk weer uitgevinkt.
Suc6 met upgraden en lees de forum pagina's dan kun je teleurstellingen voorkomen!

Helemaal mee eens, Cohoo. Het probleem is meestal niet Windows 10 maar software van derden die niet (meer) compatible is. Maar ja, de meesten volgen de lawaai-papegaaien, snappen zelf de oorzaak niet en leggen de schuld bij Microsoft.

Jullie aannames zijn wel erg makkelijk, omdat de update ws goed is verlopen bij jullie en je bent ws fan van windows 10. Niet iedereen is "stom of een leek" èn schakelt wel degelijk software van derden uit en doet alles goed, en die lawaai-papegaaien krijgen anders wel van windows-microsoft te horen dat je de update beter niet kunt downloaden; omdat er wereldwijd zovéél mee misgaat, niet downloaden is geen optie op windows 10 home en dan moet je wel trucjes uithalen om een update die je complete systeem heeft verwoest; na herïnstallatie niet opnieuw binnen te halen. En ook hier zullen jullie wel je eigen verhaal aan draaien, whatever... plezier met het feit dat het bij jullie probleemloos verloopt, maar leg de schuld niet bij mensen zelf als er overduidelijk problemen zijn met deze slechtste update/upgrade ooit en wees blij dat je géén slachtoffer bent van de problemen.

En p.s. Bovenstaande klopt niet, ik heb niets handmatig gedownload, ben niet gek; de automatische uitrol kwam al op 1 mei binnen, niet op 8 mei, dat is onjuist!

Als de gegevens niet meer van een SD kaart afgelezen kunnen worden terwijl ik er naar zit te kijken (foto's) ligt dat echt niet aan de lawaai-papegaaien maar aan Microsoft! En om voor elk bestand dat ik in de prullenbak gooi administratormachtigingen op te moeten geven terwijl ik administrator ben gaat me te ver. Ik heb de versie 1709 terug gezet.

ben ik niet met je eens hoor , ik draaide op de orginele drivers van Asus dus af fabriek en Window weet er weer een hele janboel van te maken zodat alles crasht en vast loopt en daar heb ik al vanaf den beginne last van met die window 10 dus het begint me nu echt wel te vervelen , dus als het ze te moeilijk is om nu eindleijk eens een goed werkend besturing systeem te maken moeten ze er gewoon mee stoppen en het aan andere overlaten en anders maar niks meer updaten misschien wel onveiliger maar wel werkend bah !!!!

Ik ben het met je eens Nico.
Niks anders als ellende met W10.
In 2016 op 2 HP laptops en alles ging mis (toetsenbord wat niet meer werkte,geen geluid etc etc),Daarna 2 nieuwe Acers gekocht in Sept 2016 en ook klote.
Nu een pc van 3000 euro met 64g 2400mhz Ram geheugen, na de update naar 1809 zijn in eens bijna alle functies verdwenen.
Ik ga die meuk openbaar aanbieden, als je Microsoft belt, weet men van niks.
Maar nog 2 jaar, dan is Android Marktleider.
1 oude laptop draait nu al onder W10 & Android 8.1 Oreo (Duall Os)
Verdiep je eens in Linux en Android.
Het zal een hele verademing zijn.
Dat is ook precies wat ik ga doen.
Duall Os Linux/Android.
Einde W10.

Lawaai papagaaien??
Ik heb een Pc van 3000 euro van 2 weken oud, deze is verneukt door de update naar 1809. absoluut geen verouderde meuk.
Deze papagaai is ook nog eens ICT`er, dus ik kom er wel weer uit.
Maar ik heb een bloedhekel aan mensen zoals jij.

Dan hadden ze bovenstaande vòòr 1 mei en al jullie adviezen> ook voor 1 mei neer moeten zetten, want toen kwam metéén de AUTOMATISCHE uitrol, (niet 8 mei!) achteraf allemaal lekker makkelijk lullen dus.

afbeelding van redactie

Microsoft beweert dat vanaf 30 april de upgrade via Windows Update alleen binnenkwam als je zelf handmatig controleerde op updates. En vanaf 8 mei zou deze automatisch aangeboden zijn via Windows Update. Maar goed, Microsoft zegt wel vaker wat, dus het zou ons niet verbazen als inderdaad mensen de upgrade al eerder automatisch aangeboden kregen. Wij hebben 30 april gelijk de upgrade gedaan dus we kunnen dat niet uit eigen ervaring verifiëren.

Inderdaad, Micro-FLOP beweert zoveel; bij mij kwam de AUTOMATISCHE update er op 1 mei op 07.30 op, maar... dat hebben ze wèl aangekondigd hoor, vandaar dat ik het weekend daarvoor back-up software ben gaan kopen, 't mocht echter niet baten, NIETS werkte meer, nadat deze automatische uitrol 1803; alle recoverybestanden vernietigde èn andere belangrijke bestanden, waardoor de back-up onbruikbaar werd. Versie 1709 werd maar half teruggezet en begon DIRECT weer met het downloaden van 1803; nadat ik werd bedankt voor het uitproberen van de previewversie! Ik heb nooit wat willen uitproberen, haat die upgrades en heb spijt dat ik niet meteen mijn "wushowhide" tooltje heb gebruikt op 1 mei! Maar zó vernietigend als 1803> is een upgrade nooit eerder geweest! Ze hadden haast omdat ze het persé de April-update wilden noemen.(Vandaar ws de previewversie, dat is van de zotte; om mensen met windows 10 home een automatische upgrade te geven die nog in preview staat is. Bovendien; dan hadden ze het 1804 moeten noemen en is 1 of 8 mei ook onjuist, en het klopt óók niet dat je deze update metéén wéér, als automatische update krijgt; als je terug gaat naar vorige versie ivm problemen, dan hoor je hem ip even niet meer aangeboden te krijgen! Één grote lariekoek van microsoft dus, waardoor ik een week bezig geweest ben om met "nieuw bestelde recoverysoftware" mijn 4 maanden nieuwe laptop te redden/ herstellen. Bij mij komt deze upgrade er niet meer op; na alles wat ik hier gelezen heb, èn van wat ik er van gezien heb; je hele privacy moet je tot in de kleinste details doornemen, heel sneaky staan er nu heel veel nieuwe zaken (zoals gebruik van je afbeeldingen en documenten) AAN, terwijl je veiligheid er alleen maar op achteruit gaat; als het klopt dat je niet meer tegen spectre beschermd bent. Daarom reageer ik fel als mensen beweren dat je geduldig had moeten wachten etc., ze weten niet waar ze over praten, deze pagina is er vanaf 1 mei en ik ben niet de enige die hem als automatische download op Windows 10 home binnenkreeg en direct grote problemen had,(en nee, geen rotzooi van derden en geen andere antivirus dan Defender) Microsoft heeft deze windows 10-shit duidelijk nog steeds niet op orde en 1803 voegt geen enkele waarde toe, maakt het alleen maar nòg onoverzichtelijker m.i.!

Beste Cohoo,
Ik heb een heel andere ervaring, update win 1803 startte automatisch en na voltooien werkt de startknop niet meer. Ik kan dus niet naar instellingen en kan de update ook niet terugdraaien.
Handmatig downloaden van update 1709 en 1803 geeft de medling: Deze update is al geïnstalleerd.
En verder kan ik niets meer.
Dank aan Windows.
John

Zeer handige tool om Windows Updates mee tegen te houden of om zelf te kiezen welke onderdelen je wil bijwerken:
http://www.majorgeeks.com...

Deze tool heb ik twee jaar geleden eens vertaald naar het Nederlands.
Wie interesse heeft kan het hier van mijn MediaFire account downloaden.
Korte installatie uitleg bijgevoegd.

DOWNLOAD
http://www.mediafire.com/...

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-rus_and