Welk besturingssysteem gebruiken bezoekers van GratisSoftware.nl

GratisSoftware.nl besteedt steeds meer aandacht aan andere besturingssystemen dan Windows. Ook Mac en Linux komen aan de orde. Maar welk OS gebruiken onze bezoekers eigenlijk? Wij doken in onze bezoekersstatistieken.

Besturingssysteem dat bezoekers van GratisSoftware.nl gebruiken (in %)

  mei
2014
mei
2015
Windows 8/8.1 23,8 28,9
Windows 7 49,8 45
Windows Vista 7,1 4,8
Windows XP 6,1 2,9
Mac OS X 6,7 9,6
Linux 2,4 2,1

Bron: GratisSoftware.nl

Windows wordt verreweg het meest gebruikt door onze bezoekers: door ruim 80 procent (hoewel het iets afneemt van 87% naar 82%). En van de Windows-gebruikers gebruikt de overgrote meerderheid nog Windows 7. Het totale marktaandeel van dit populaire OS zakt wel iets van bijna 50% naar 45. Dit komt ten goede van Windows 8/8.1 dat groeit van 23 naar 28%. Windows Vista gebruikt nog een kleine 5% en XP is op onze site aan het uitsterven: nog maar 2,9% van onze bezoekers heeft dit antieke besturingssysteem.

Opvallend is ook dat het aantal Mac-gebruikers op onze site stijgt: van 6 naar bijna 10 procent in een jaar tijd. De Linux-gebruikers blijven een kleine, maar trouwe, groep die schommelt net boven de 2%.

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik zou eigenlijk ook heel graag zien wat het aandeel is van chrome os, ik gebruik zelf een chromebook, maar heb niet bepaald de indruk dat er nog veel mensen zijn?

Chrome os is toch een soort van afgeleide van 1 van de hierboven genoemde besturing systemen. Van Linux meen ik.
Dus niet een zelfstandig os zo als Microsoft, Apple of Linux.

Dat vind ik toch wel kort door de bocht dan is mac os x ook een linux afgeleide.

Chrome OS heeft als basis de Linux kernel (het kernsysteem van Linux), dus dat klopt wel. Daarbovenop is het gebouwd op de Chrome-browser met webapps. Android is trouwens ook gebaseerd op de Linux-kernel.
Mac OS X is op BSD gebaseerd, en dat is een UNIX-variant (en om het nog ingewikkelder te maken is Linux weer een soort UNIX-kloon).

Dus eigenlijk is Mac en Linux min of meer aan elkaar verwant.
Als een soort van familie/afgeleide van UNIX.

Typisch dat Linux zo laag blijft in gebruik.
Nooit zal ik meer 1 stuiver uitgeven aan software. Ik draai hier nu alweer een tijdje Linux Ubuntu 64 bit en het draait werkelijk schitterend en probleemloos.
Het enigste wat er nog aan ontbreekt is een soort van Linux Gaming versie want dat gaat nog niet echt lukken met Linux, maar dat is dan ook het enigste.
Maar dat is toch niet iets wat mij bezig houdt maar dat zou wel meerder over de grens trekken om het te gebruiken/proberen.
Werkelijk helemaal niets mis ik wat ik met Windows voorheen deed.
Nooit geen enkele spijt gehad dat ik me XP en Vista vervangen heb voor Linux.

Blijf lekker bij XP. Sinds de aankondiging dat er niets meer mee wordt gedaan, is het veiliger dan ooit. De vele makke schapen zijn massaal overgestapt naar een ander systeem. Helemaal prima, want daardoor is XP niet meer interessant voor welke vorm van criminaliteit dan ook. XP wordt hier neergezet als een achterlijk antiek systeem, volledig onterecht! Heb hier laptops draaien met win7 en 8.1. Mijn XP pc, start niet alleen veel sneller op, maar loopt vele malen soepeler dan welke ander systeem. Vrijwel alle software werkt gewoon op XP. Voor mij is het duidelijk; hoe meer mensen meedoen met de hype, hoe veiliger XP wordt.

Trouwens; zo ´´antiek´´ is Windows XP nu ook weer niet, want alle (ook hier gratis) aangeboden software draait nog altijd probleemloos onder, ook, Windows XP! Zij even vastgesteld. Bedrijfsmatig is die besturingssoftware nog altijd dikwijls gebruik, naast OSX Apple besturingssystemen. Dus ik zou dat toch wel wat willen nuanceren.

Antiek is iets wat honderd jaar of ouder is. XP is, meen ik, 15 jaar oud, dus het duurt nog wel even voordat een XP pakket bij ´´Tussen Kunst en Kitch´´ getaxeerd wordt als iets uit de ´´oude oertijd der computerbesturingssystemen´´. (Wel leuk!)

Dus zou die pakketten bewaren, mensen! Wordt mogelijk nog ´ns geld waard mettertijd. (Grapje!) Ik hoop dat Microsoft met Windows 10 weer eens een product met ´´lange adem´´ op de markt zal zetten, zonder iedere keer die paniekerige herzieningen, hoewel ik moet vaststellen dat velen met Windows 8.1 ook heel goed kunnen leven!

Nog altijd Windows XP. Stabiel, goed, wel in combinatie met een zware professionele beveiliging als Norton, Bitdefender, Kaspersky (die categorie), met supplementen als Malwarebyts en Super Antispyware of Emsisoft, als extra ondersteuning, gewoon veilig te gebruiken! Vanuit die vertrouwde positie wacht ik rustig af wat Windows 10 op de markt zal gaan doen. Ik hoop dat die nieuwe besturingsvariant van fa. Microsoft het succes van XP evenaart. Als dat blijkt en er straks niet een overhaaste Windows 11 uitkomt zou het kunnen zijn dat ik bij Microsoft blijf, hoewel Apple optioneel is!

Volgens Netmarketshare's Desktop Operating System Market mei 2015 Mac OS X 4,2%. De Windows versies en Linux komen overeen met hetgeen Gratissoftware.nl ook constateert.
De vermeende groei van Mac OS X berust m.i. op perceptie Het geringe marktaandeel komt omdat die krengen met hun gesloten systeem onnodig duur zijn. Net als alles van Apple.
Voor een habbekrats gemaakt in China, daarna 3 keer over de kop. Dat verkoopt hier niet.

Ik ben zelf ook overgestapt naar Mac begin mei en ik beklaag het mij niet. Het gebruiksgemak is echt veel groter dan Windows (uiteraard moet je je aanpassen, bv. sneltoetsen). Ben zelf voor een Mac mini gegaan en dan is het nog betaalbaar.

Je ziet het trouwens overal dat Mac aan aandeel wint, zeker ook in het bedrijfsleven. Leuk dat ik deze trend ook hier bevestigd zie.

Het zal wel een goed systeem zijn maar de woekerprijzen van appel ga ik niet betalen

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit-rusla_d