Welke zoekmachine gebruik je meestal?

Kennis is macht, zei Francis Bacon in de zestiende eeuw al. Tegenwoordig staat bijna alle kennis ook op internet. Je moet de informatie alleen nog even vinden. En daar zijn zoekmachines voor die dagelijks miljarden webpagina's doorzoeken.

In Nederland zoekt meer dan 90% van de internetters met Google. Zoeken is niet voor niets bijna synoniem aan 'Googelen' hier. Maar er zijn natuurlijk meer zoekmachines.

Microsoft heeft Bing (vroeger MSN/Windows Live Search) en Yahoo! heeft zijn eigen zoekmachine. Nieuwkomers onder de algemene zoekmachines zijn verder WolframAlpha en DuckDuckGo. Vroeger had je nog zoekmachines als AltaVista en het Nederlandse Ilse - die nu een zieltogend bestaan leiden.

Ook de beveiligingsbedrijven storten zich op het zoeken. Onder andere AVG, WebOfTrust (WOT) en McAfee bieden beveiligd zoeken aan (safe search), waarbij kwaadaardige websites uit de zoekresultaten gefilterd worden. Verder is er een privacygevoelige variant van Google, genaamd Scroogle, maar deze lijkt langzamerhand de nek omgedraaid te worden door de zoekgigant.

Zoeken is eveneens big business: heel veel bedrijven proberen hun zoekmachine of werkbalk met zoekvak aan je te slijten als je software downloadt. Advertenties bij het zoeken leveren namelijk geld op. Ask.com en Babylon zijn het meest berucht met hun onnodige werkbalken die overal opduiken.

Kortom, keuze te over. Maar welk zoekmachine gebruik jij? Gewoon Google, of toch een ander?

Reacties

zoekmachine: Ixquick

Xquick, want deze slaat je IP adres niet op, net zo min als andere gegevens.

Vriendelijk verzoek; maak geen veronderstellingen over de manier waarop ik denk. Ik heb verder geen zin in een eindeloos welles-nietes met een "GoogleBasher." Laten we het er maar op houden dat jij gelijk hebt, dan smaak ik het genoegen jou een fijne dag te hebben bezorgd.

Vreselijk voor jou dat Scroogle gepest wordt, reageer je daarom als door een adder gebeten?
Verder veel plezier met jouw waarheid.

Gelet op jouw reactie ben jij degene die geïrriteerd is geraakt.
Je ziet zelf wel in dat je er flink naast zit met je ondoordachte opmerking "Google, onverslaanbaar ondanks de privacy issues". Zie mijn uitstekende alternatieven voor Google.

Google, onverslaanbaar ondanks de privacy issues.

Onzin, zeker nooit verder in verdiept.
Scroogle geeft dezelfde resultaten als Google alleen zonder reklame.
Scroogle wordt de laatste dagen helaas veel geblokkeerd = gepest door Google.
StartPage/SSL geeft ook alleen Google resultaten. Verder gebruik ik nog Ixquick/ SSL en DuckDuckGo Encrypted. Google is (d)evil en zal ik never nooit gebruiken.

zoekmachine: Ixquick

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ho_garije