Wat is het beste gratis Office pakket?

In 2009 was OpenOffice.org, dat toen nog gemaakt werd door Sun Microsystems, hét gratis kantoorpakket. Nadat het in 2010 was overgenomen door Oracle onstond onrust onder de ontwikkelaars, die niet zo te spreken waren over de plannen van de nieuwe eigenaar Oracle met OpenOffice.org. Eind 2010 werd daarom een nieuw project opgezet dat een afsplitsing was van OpenOffice.org: LibreOffice.

LibreOffice werd omarmd door veel voormalige OpenOffice.org ontwikkelaars en in hoog tempo verschenen er nieuwe versies met veel nieuwe functionaliteit. De ontwikkeling van OpenOffice.org kwam stil te liggen totdat Oracle besloot het Office-pakket in 2011 te schenken aan de Apache Foundation. In 2012 kwam een kleine update voor het nieuwe Apache OpenOffice uit en deze maand werd versie 4.0, met veel vernieuwingen, gepresenteerd.

Apache OpenOffice is dus weer springlevend, maar ook LibreOffice gaat in volle vaart verder met de uitgave van versie 4.1 van zijn kantoorpakket.

Twee gratis alternatieven voor Microsoft Office: Apache OpenOffice en LibreOffice. Onze vraag is:

Wat is het beste gratis kantoorpakket?

Deel dit artikel: 

Reacties

Welke is het beste? Ga er vandaag mee beginnen dus nog geen oordeel.... Wel jammer dat op het werk MS Office is. Nu moet ik 2 x leren omgaan met software omdat ik het verdom 100 euro te betalen voor office Ik MOET het wel gebruiken maar krijg niets vergoed. Dan maar Libre office omdat het het beste staat omschreven

Wish me luck

OldTimer

Mijn voorkeur gaat uit naar kingsoft office als Office pakket.
Dit pakket is geheel gratis verkrijgbaar en heeft zelfs een paar kleine extraatjes ten opzichte van Microsoft Office. Daarnaast is het een compact programma en gebruikt het niet veel geheugenruimte.
Verder is het compleet compatible met MsOffice. Het werkt heel fijn :-). Enige nadeel is dat het mij tot op heden nog niet gelukt is een goed Nederlands woordenboek te vinden dat ik kan toevoegen, dus nog geen spellingscontrole in het Nederlands. Daar ik voornamelijk documenten in het Engels schrijf is dit niet heel belangrijk voor mij.

Twijfel, twijfel. Eerst OpenOffice, nee zelfs StarOffice nog, gebruikt. Uit solidariteit meegegaan met LibreOffice. Na tig updates was LibreOffice dermate log geworden dat ik toch maar weer OpenOffice heb geprobeerd. Dat beviel beter. Maar...inderdaad, geen "reverse compatibilty" met MS Office (geen docx, xlsx opslag van LibreOffice zoals "Wim" al opmerkte). Anderzijds wel die handige "in pdf opslaan" functionaliteit. Bij beide pakketten heb ik m'n twijfels over de spreadsheet kwaliteit, maar misschien ligt dat wel aan mij en mijn onhandigheid. De reden dat ik toch voor Apache OpenOffice kies, is omdat het er uiteindelijk om gaat wat IK handig vindt. Niet omdat mijn documenten zo nodig op een ander pakket, lees: Microsoft Office, moeten aansluiten. Of dat er toeters en bellen in verwerkt zitten waar je pas na 3 weken intensieve training gebruik van kan maken. En voor mijn huis-, tuin-, en keukengebruik voldoet Apache OpenOffice dus prima.

Ik heb OpenOffice met de uitgave 4.0 weer eens geprobeerd maar wat mij verbaasd is dat deze nog steeds niet de mogelijkheid heeft om bestanden op te slaan als docx, xlsx enz.
Blijf toch maar bij LibreOffice.

Free office van het Duitse Softmaker http://www.freeoffice.com... is ook een prima office pakket. Bevat een tekstverwerker, spreadsheet en powerpoint programma. In het nederlands, woordenboek apart te downloaden. Registratie vereist. Geeft van alle gratis pakketten de beste compabiliteit met MS office.
Nadeel freeoffice leest docx, xlsx en pptx bestanden, maar slaat deze alleen inhet oude doc,xls en ppt op.

Dan is het dus niet compatible.

Mijn excel bestanden met grafieken worden het beste weergegeven in gnumeric en softmaker free office.
Al hoe wel ik ook libre office soms ook gebruik, zijn mijn grafieken steeds naar de vaantjes als ik het hier in open. Nota Softmaker free office bestaat ook voor linux.

Ik kies voor Open Office. De vele updates van Libre Office hoeven voor mij niet zo nodig, en als ik ze al installeer, werkt de spellingcontrole weer niet (ik weet het, bekend probleem, waarvan ik de oplossing ook wel weet te vinden).
En Open Office is een kleinere download (slimmer geprogrammeerd?), en is sneller in mijn beleving. Ik heb redelijk veel met Draw gewerkt, compilaties maken van een aantal foto's en tekst, en dan kon ik goed verschil merken in Libre Office en Open Office, in het voordeel van de laatste.

Zo is dat, al die updates...

MS office is legaal echt niet gratis. Daar hangt nog een aardig prijskaartje aan.

Mijn voorkeur gaat naar libreoffice uit. Nadat ik het had getweaked was het nog sneller.

wellicht zou de vraagstelling beter zijn door een gemotiveerd antwoord te geven

MS Ofice 2013 :d. Gratis en werkend. een beetje googlen en je vind het zo.

Ja tot een of andere update uitkomt.

Libre office en Apache Open Office zullen uiteindelijk weinig verschil maken .
Beide bieden voor het merendeel van gebruikers ruimschoots voldoende mogelijkheden. Een pakket als MS office Pro is een topproduct, maar voordat dat volledig benut gaat worden moet dat wel voor een uitgebreide organisatie zijn, want een gewone gebruiker laat anders vele mogelijkheden onbenut en dat is dan geld uitgeven wat beslist niet nodig is. En de gratis pakketten gaan steeds meer richting de kwaliteit van MS office, maar dat dit traag gaat is begrijpelijk.

Microsoft Word en Excel Starter 2010, zoals geleverd bij Windows 7.
Deze was u nog vergeten te vermelden, dit is ook gratis maar met beperkte mogelijkheden (voor mij voldoende).

Office van Ashampoo is zo goed als gratis.

Kings Office is ook een prima gratis pakket!

Lotus Symphony.

afbeelding van redactie

Lotus Symphony wordt niet meer ontwikkeld door IBM. IBM ontwikkelaars dragen wel bij aan Apache OpenOffice nu.

Klopt, maar Lotus is en blijft voor mij gebruiksvriendelijk en prima geschikt voor thuisgebruik als je tenminste niet te veel eisen hebt.

Sinds wanneer isMicrosoft Office gratis?

afbeelding van redactie

Niet. Daarom staat er ook 'Toch' bij. Heb nu ook 'het betaalde' toegevoegd voor de duidelijkheid.

De vraagstelling blijft (formeel) onjuist zolang er in de keuzelijst een niet-gratis programma wordt genoemd.

Misschien is het handig eerst te leren lezen en dan pas te reageren!