Sommige ASUS laptops besmet met malware na hack ASUS

Gisteren is bekend geworden dat de servers van computerfabrikant ASUS gehackt zijn geweest en dat sommige klanten daarna via de ASUS Live Update software voor notebooks van ASUS besmet zijn met malware genaamd Shadowhammer.

Het aantal besmettingen schijnt heel laag te zijn omdat de aanvallers het gemunt hadden op zeer specifieke doelwitten. Maar als je een ASUS laptop hebt (ASUS pc's zijn niet getroffen) met de Live Update software dan kun je voor de zekerheid als volgt checken of je besmet bent geraakt.

1. Controleer je ASUS laptop met de ASUS Security Diagnostische Tool om te zien of je besmet bent.

> Directe download ASUS Diagnostic Tool (pak zip-bestand uit en voer ASDT.exe uit)

2. Check of je de nieuwste, veilige versie van de gecompromitteerde software ASUS Live Update hebt. Vanaf versie 3.6.8 ben je veilig, volg anders de aanwijzingen van ASUS.

3. Anti-virus producent Kaspersky (die de aanval op ASUS ontdekt heeft) stelt ook een tool beschikbaar om je ASUS laptop te checken.

> Directe download Kaspersky ShadowHammer Check Tool (pak zip-bestand uit en voer de controle-tool shadowhammer.exe uit)

Als je besmet bent (maar de kans is dus zeer klein) dan raadt ASUS aan om een backup te maken van al je persoonlijke bestanden (documenten, foto's, mail enzovoort) en je laptop terug te zetten naar fabrieksinstellingen.

De servers van ASUS zijn trouwens gehackt doordat medewerkers van ASUS onzorgvuldig met hun gebruikersnamen en wachtwoorden zijn omgegaan. ASUS belooft beterschap.

Deel dit artikel: 

Reacties

Schande, de versie van ASUS Live update versie 3.6.8 is nergens op de ASUS site te vinden.
Dit is waarschijnlijk mijn laatste ASUS laptop.

Je kunt gewoon updaten vanuit de applicatie zelf (volg instructies in de link van ASUS). En als je het niet op je laptop hebt staan, gewoon zo laten.

Is natuurlijk niet te downloaden via asus. Service echt een dikke 0 !

Zo zie je maar weer dat je beter een schone installatie van windows kunt doen als je een pc of laptop aanschaft.Je kan ook wel zonder die voor geprogrammeerde rotzooi van de fabriek. Asus live update ? Waar mag dat dan wel niet goed voor zijn?

De check gedaan. Alles OK. Alleen kan ik de Asus Live Update niet vinden op mij laptop. Bij Asus.nl vind ALU ik die niet zo makkelijk, dus daar moet ik nog even voor gaan zitten. Verder bedankt voor jullie artikel.

Als ASUS Live Update er niet op staat, zou ik dat zo houden. Dat veroorzaakte juist de problemen.

Mijn Asus Laptop gecontroleerd, alles ok

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
zwitserlan_