Anti-virus op Windows 10: McAfee beste, Malwarebytes slecht

Het Duitse test-instituut AV-Test doet enkele keren per jaar onderzoek naar de mate van bescherming, de systeemvertraging en het aantal vals positieven van virusscanners.

In november en december werden 20 anti-virus producten bestudeerd. Bekeken werd hoe goed ze Windows 10 beschermden tegen 259 zero-day aanvallen (nieuwe bedreigingen) en bijna twintigduizend al bekende virussen.

1. Bescherming

15 van de 20 anti-virus programma's haalden de maximale score van 6 punten op Bescherming bij AV Test. Dat betekent dat ze alle of bijna alle virussen stopten.

Als je de afzonderlijke rapporten bestudeert zie je dat daarvan ook tien, namelijk: Avast, AVG, Bitdefender, Comodo, F-Secure, Kaspersky, McAfee, Norton (Symantec), PC Matic en Trend Micro overal een 100% score behalen en echt alle virussen blokkeren.

Avira, Bullguard, Panda, Windows Defender en Vipre hadden enkele slippertjes maar kregen toch 6 punten van AV Test. Deze virusscanners stopten ook ruim 99,5% van de malware.

Malwarebytes (dat in de betaalde versie realtime bescherming biedt, maar in de gratis versie een on demand scanner is) kreeg slechts vijf van de zes punten. De scanner stopt 99,25% van de zero-day bedreigingen (4 nieuwe malware-exemplaren gemist) en 99,55% van de wijdverspreide virussen (zo'n negentig missers op de twintigduizend), maar dit was te weinig voor een perfecte score. Malwarebytes is voor continue bescherming van je pc dus nog niet goed genoeg.

Resultaten van de geteste virusscanners nalezen


Bron: AV-Test

2. Vals positieven

Op 'bruikbaarheid' in deze test scoren bijna alle virusscanners (onder andere Avast, AVG, Avira, Bitdefender, Kaspersky, McAfee en Norton) maximaal. Dat betekent dat ze niet of nauwelijks vals alarm geven en (bijna) niet ten onrechte legitieme software als virus aanduiden. Ook blokkeren ze geen acties van normale software.

Comodo, Panda en Windows Defender hadden respectievelijk 4, 5 en 7 keer vals alarm en kregen daarom maar 5,5 punten van de zes. Malwarebytes deed het hier ook slecht en gaf twintig keer een onterechte virusmelding. De score bij AV-Test op vals positieven was daardoor maar 4,5 van de 6.

3. Systeembelasting

Onder andere Avira, Bitdefender, McAfee en Norton krijgen op systeembelasting de maximale score van zes punten en vertragen je pc dus nauwelijks.

Avast, AVG, Kaspersky, Trend Micro en Microsoft Windows Defender doen het ook goed en behalen 5,5 punten op performance. Je computer wordt niet veel trager met deze virusscanners.

Malwarebytes, Panda en Comodo krijgen maar vijf van de zes punten voor prestaties. Malwarebytes vertraagt vooral het installeren en starten van software, Panda maakt het downloaden en installeren van software en het kopiëren van bestanden langzamer en Comodo vertraagt het bezoeken van websites en installeren van software.

En de beste virusscanner is
Zes virusscanners kregen op bescherming, prestaties en vals positieven de maximale score van 18 punten. Dit zijn Avira, Bitdefender, Bullguard, Norton, McAfee en Vipre. Hiervan is alleen McAfee foutloos wat betreft bescherming en vals positieven. McAfee is dus overall winnaar.

Maar ook Trend Micro, Kaspersky, F-Secure, Avast en AVG doen het prima met alleen een half puntje minder wat betreft prestaties (5,5 punten in plaats van 6).

Microsofts Windows Defender had een 100% score op bescherming (6 punten), maar 5,5 punten voor prestaties (iets meer vertraging - en dan alleen nog bij het installeren van software) en vals positieven (7 om precies te zijn).  De ingebouwde virusscanner in Windows 10 is dus goed genoeg. Een andere virusscanner is eigenlijk niet meer nodig. Wij bevelen Windows Defender dan ook aan voor mensen die bescherming willen hebben van hun pc zonder zich te willen verdiepen in allerlei instellingen. Windows Defender biedt tegenwoordig prima beveiliging out of the box.

Malwarebytes stelde wederom teleur in de tests en eindigde als laatste. De bescherming komt tekort ten opzichte van de concurrentie (maar houdt nog wel ruim 99% van de virussen tegen) en ook vertraagt Malwarebytes teveel je pc en geeft het vaker dan andere virusscanners vals alarm.

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
> Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7, 8.1 en 10 van AV-Test en AV Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

Malwarebytes zakt weer door het ijs
https://www.av-test.org/e... feb 2019

De beste anti-virus beveiliging ben je zelf. Je kan nog zo veel rotzooi op je PC binnenhalen zoals cracks en trainers, maar als je alleen van betrouwbare sites download en dit eerst door de online scanner van virustotal haalt, dan heb je in principe helemaal geen offline scanner op je PC nodig. Als je daarbij vervolgens ziet hoeveel foute positieven al die anti virale applicaties geven dan weet je ook gelijk waarom je ze beter niet kunt gebruiken.

Juist geprobeerd samen met mijn vrouw. Een PC met windows beveiliging en één met comodo. Tergelijkertijd websites bezocht en tergelijkertijd software (libre office, winzip en Affinity geinstalleerd. Verschil in tijd te verwaarlozen. Geen merkbaar verschil van vertragingen bij gebruik Comodo.
Trouwens ik heb nooit vastgesteld dat Comodo vertraagd. Ook heb ik sederd het gebruik van Comodo (2000) nog nooit nog een virus gehad op mijn PC.

Ik heb net de betaald Avast Premium verwijderd na het zoveelste probleem, nu dus met Firefox 65. Ik heb nu 360 Total Security Essentiials freeware in gebruik. Deze zie je zelden in tests maar hij doet wat hij moet doen zonder de computer te vertragen wat Avast dus wél deed.

McAfee is net zo slecht als de man zelf. Ik verwijder het op elke pc die ik tegenkom en dat al jaren. Nog nooit meegemaakt dat die software een op dat moment courant virus heeft tegengehouden. Daarentegen zorgden ze ervoor dat PC's traag werden en blokkeerden op momenten dat dit niet nodig was. Zo vaak meegemaakt dat ik een trial van Nod32 installeerde op een machine waarop McAfee stond en deze virussen vond die er al meer dan een jaar op stond.
Ooit was het goed, maar dat is al heel lang geleden. Meer dan 15 jaar op zijn minst.

McAfee was vroeger niet zo best dat is waar, maar nu en laat ons zeggen het laatste jaar is McAfee enorm veel beter geworden op bescherming en lichter omdat er nu cloud AV in zit in hun Antivirus plus, Internet security en Total security.

@ JP en PatjeRedfan, gezien wat Jordy schrijft “McAfee is net zo slecht als de man zelf”, ik ben geen rechter of jury, maar de persoon John McAfee is was/is de oprichter van dit gelijknamige av-bedrijf McAfee Inc , als persooon nogal beducht en omstreden.
John McAfee heeft het verkocht jaren geleden verkocht aan Intel.
Intel zoekt sinds 2017 een koper voor het onderdeel McAfee (wie heeft er zin om in een overvolle markt dit te kopen, mogelijkCVC Capital (durfkapitaal van oa Avast ?)
De persoon JM is m.i. nogal dubieus en zou ik niet in mijn omgeving wensen, maar laten we wel zijn: een naam is niet meer het bedrijf.

Testen kunnen waardevol zijn alleen zijn ze voor interpretatie vatbaar.

Belachelijk die testen kijk maar eens op Google ze geven allemaal andere uitslagen welke de beste is wat moet ik geloven

afbeelding van redactie

@Frans
Elke maand worden nieuwe testen door verschillende instituten gedaan. Deze zeggen iets over de prestaties van de een virusscanner op dat moment. Dat kan per maand verschillen (er komen zoveel virussen en malware bij per maand). Maar als je deze tests een beetje volgt dan zie je een aantal namen terugkeren die vaak goed/als beste uit de tests komen. Dit zijn meestal Bitdefender, Norton en Kaspersky.

Ik mis in dit overzicht NOD32 antivirus, toch een grote speler, ook bij veel professionals

Malwarebytes is geen anti-virus, het is om malware tegen te gaan.. Niet tegen virussen. Dus natuurlijk valt het tegen.

afbeelding van redactie

@Jordy
de betaalde versie van Malwarebytes biedt realtime bescherming en profileert zich als anti-virus. Malwarebytes heeft dit zelf gezegd bij de introductie van MB 3. Ze doen natuurlijk niet voor niks mee met dit soort testen (bedrijven melden zich zelf daarvoor aan). Maar als complete anti-virus schiet MB nog tekort zoals blijkt.

@ Jordy, lees eens wat Malwarebytes zelf schrijft over malware en virussen e.d.
https://www.malwarebytes....
“For the most part, antivirus and anti-malware mean the same thing. They both refer to software designed to detect, protect against, and remove malicious software.”

Jordy is als velen hier, reageren en eigenlijk zelf niet weten wat ze zeggen. Meer dan de helft van de reacties hier zouden er niet staan (waaronder ook deze)als de mensen beter zouden lezen, of tenminste begrijpen wat ze lezen. Of zichzelf beter informeren als ze willen mee praten . . .

maar voor mac (dec 2018) laat Avast wel veel steken vallen
https://www.av-test.org/e...

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
frankrij_