Privacy (deel 1): verwijder internetsporen, versleutel mappen en wis bestanden of harde schijven voor spiedende ogen thuis of bij de verkoop van een pc

Iedereen heeft gehoord van PRISM, het spionage-programma van de Amerikaanse overheid en de NSA, waar internetters mee in de gaten worden gehouden. Ben je hier niet van gediend dan kun je zelf een aantal maatregelen nemen om zo min mogelijk sporen achter te laten op internet. Ook spiedende ogen thuis kun je te slim af zijn door sporen op je pc te wissen. En als je je pc of laptop wilt verkopen of weggeven is het handig om de harde schijf grondig te wissen, zodat je privé-bestanden niet door anderen achterhaald kunnen worden. Vandaag deel 1 in een serie over spionage en privacy.

1. Privacy modus browser: geen internetsporen op je pc achterlaten
Elke browser heeft tegenwoordig een privacy-modus waardoor je geen wachtwoorden, formulierinformatie en surfgeschiedenis met bezochte websites en  opslaat op je pc. Cookies en cache/buffer (tijdelijke internetbestanden) worden meestal pas gewist na de internetsessie. Hierdoor voorkom je spionage van andere gebruikers van je computer of laptop: zij kunnen niet zien welke websites je bezocht hebt.

Zo schakel je de privacy-modus in in verschillende browsers.

Internet Explorer: Tandwiel-icoon rechtsboven | Beveiliging | InPrivate-navigatie

Firefox: Firefox-knop linksboven (Bestand) | Nieuw privévenster

Google Chrome: Instellingen-icoon (drie streepjes) rechtboven | Nieuw incognitovenster

Safari: Safari | Privémodus

Opera: Opera-knop linksboven | Nieuw privévenster

2. Sporen wissen met pc schoonmakers
Nadat je op internet geweest bent kun je ook nog altijd browsersporen op je pc uitwissen met CCleaner of andere pc schoonmakers, zodat anderen die je computer gebruiken niet kunnen zien welke websites je bezocht hebt. Ook tijdelijke bestanden en lijsten met recent geopende items in veel programma's kun je hiermee verwijderen.

3. Versleutel bestanden, mappen of harde schijven
Wil je niet dat anderen die toegang tot je pc hebben je documenten, foto's of andere bestanden kunnen zien dan zijn er veel programmaatjes om mappen of bestanden mee te versleutelen. Voor encryptie van mappen heb je bijvoorbeeld het gratis TrueCrypt, voor het versleutelen van bestanden AxCrypt. Als anderen de mappen of bestanden dan toch willen openen hebben ze een wachtwoord of wachtwoordzin nodig.

4. Harde schijf of bestanden wissen bij verkoop van je pc of laptop
Als je je pc of laptop wilt verkopen (of weggeven) dan is het niet voldoende om je eigen bestanden te verwijderen of zelfs de harde schijf snel te formatteren. Nieuwe bezitters van je computer kunnen dan nog - met enige moeite - je privé-foto's en -documenten achterhalen. Pas als de gegevens zijn overschreven dan zijn ze echt onvindbaar. Losse bestanden en mappen onherstelbaar uitwissen kun je met Eraser of FileShredder.

Maar als je er echt voor wilt zorgen dat je persoonlijke bestanden niet meer teruggevonden kunnen worden dan moet je DBAN (Darik's Boot and Nuke) zijn werk laten doen. DBAN start op van cd-rom en wist alle informatie op je harde schijf grondig uit. Als je daarna Windows opnieuw installeert dan heb je een 100% schone pc voor de verkoop of om weg te geven.

Vooral voor Windows XP is dit noodzakelijk. Onder nieuwere Windows-versies worden gegevens bij volledig formatteren (niet bij snel!) overschreven (tip Spiff).

De komende weken volgen meerdere delen in een serie over spionage en privacy.

Deel dit artikel: 

Reacties

Werkt het ook met Google Chrome

René,

Wat bedoel je precies, werkt wát ook met Google Chrome?
Privacy modus? Ja, zie in het artikel.
Sporen wissen, bijvoorbeeld met CCleaner? Ja, ook.
Versleutelen of harde schijf wissen is niet specifiek van toepassing op een browser, maar versleutel of wis je de schijf waar ook Google Chrome op geïnstalleerd staat, dan heeft dat uiteraard ook daarop betrekking.

Door de redactie, onder punt 4,
Harde schijf of bestanden wissen bij verkoop van je pc of laptop:

" Als je je pc of laptop wilt verkopen (of weggeven) dan is het niet voldoende om je eigen bestanden te verwijderen of zelfs de harde schijf te formatteren. Nieuwe bezitters van je computer kunnen dan nog - met enige moeite - je privé-foto's en -documenten achterhalen. Pas als de gegevens meerdere malen zijn overschreven dan zijn ze echt onvindbaar."

Dat meerdere malen moeten overschrijven is een mythe.
Eenmaal met nullen overschrijven is voor elke gewone gebruiker voldoende. Meermaals overschrijven is niet grondiger.
Dit geldt zowel bij het overschrijven van bestanden als bij het overschrijven van gehele schijven of partities.
Daartegenover staat dat overheden en bedrijven met topgeheimen in het geheel niet mogen vertrouwen op overschrijven, die moeten hun schijven (tevens) fysiek vernietigen.

En wat betreft formatteren:
Sinds Windows Vista, dus dit geldt ook voor Windows 7 en 8, wordt bij formatteren de schrijf geheel overschreven met nullen, en daarmee volledig gewist.
Met formatteren wordt NIET bedoeld snel-formatteren. Met snel-formatteren wordt NIET overschreven, en dus ook onder Windows Vista, 7 en 8 NIET gewist.
En voor Windows XP is formatteren hoe dan ook niet geschikt om een schijf te wissen, en moet bijvoorbeeld DBAN worden gebruikt.

Bronnen:

"Harde schijf wissen: hoe doe je dat grondig?"
http://www.consumentenbon...

The Urban Legend of Multipass Hard Disk Overwrite
https://www.infosecisland...

2006 NIST Special Publication 800-88, Guidelines for Media Sanitization
http://csrc.nist.gov/publ...
"most of today's media can be effectively cleared by one overwrite"

In Windows Vista/7/8 a full format writes one pass of zeros.
http://support.microsoft....

Bedankt, heb stukje over formatteren onder Windows Vista en nieuwer toegevoegd.

Internet Explorer InPrivate-navigatie
'Werkbalken en uitbreidingen worden standaard uitgeschakeld'
Niet zo handig als je bijvoorbeeld zoals veel bezoekers hier gebruik maakt van avast!, de avast! Online Security = een uitbreiding wordt dan ook uitgeschakeld. Is dat wel aan te raden? Na afloop telkens CCleaner er over vegen lijkt mij verstandiger.

Onder Internetopties (via Zoeken of via Extra) kan onder de tab Privacy het vinkje worden weggehaald voor "Werkbalken en uitbreidingen uitschakelen wanneer InPrivate-navigatie wordt gestart".
Zo zijn je browser add-ons gewoon te gebruiken in Internet Explorer InPrivate-navigatie.

Inderdaad, in IE10 te vinden in Internetopties, tabblad Privacy.
Dat ontbrak dan nog aan het advies van Gratissoftwaresite.

Hetzelfde in IE9.