Aftellen naar macOS Sierra: nu officieel te downloaden met Siri, gezichtsherkenning in Foto's en meer

Naast de aankondiging van iOS 10 is gisteravond ook macOS Sierra gepresenteerd door Apple. Het desktop-besturingssysteem voor iMac, MacBook en Mac mini heet niet meer OS X, maar is omgedoopt naar macOS - een naam die beter aansluit bij iOS, tvOS en watchOS en die het vertrouwde 'Mac' weer terugbrengt. Wij melden hier nieuwtjes en publieke beta's in de aanloop naar de officiële uitgave van macOS Sierra.

21 september 2016
Gisteravond heeft Apple macOS Sierra (10.12) officieel vrijgegeven. De nieuwe versie van Apples besturingssysteem is gratis te downloaden in de App Store onder Uitgelicht. Een backup maken voor je de upgrade doet is altijd aan te raden. macOS Sierra heeft nu ook digitale assistent Siri, zodat je al pratend tegen je Mac apps kunt openen en bestanden kunt zoeken. Verder zijn de Foto's en Muziek app (in iTunes) nu uitgerust met de meeste functies die ook in iOS 10 toegevoegd zijn, zoals nieuw ontwerp, gezichtsherkenning en meer.

Ook hebben veel apps nu tabbladen, is er beeld-in-beeld in Safari en iTunes (video-venster dat je los kunt bekijken terwijl je andere dingen gaat doen) en kun je je Documenten en bureaublad mappen in iCloud bewaren en benaderen vanaf andere Macs (als je weinig ruimte hebt in iCloud  is dit wellicht niet aan te raden: tijdens de installatie kun je dit uitvinken en later onder Systeemvoorkeuren | iCloud | iCloud Drive - Opties  en haal vinkje weg bij Map Bureaublad en Documenten en eventueel bij 'Optimaliseer Mac opslag' onderaan. Verder is er nu een universeel klembord tussen macOS en iOS - wat betekent dat je tekst of foto's kunt kopiëren op het ene apparaat en plakken op het andere. Hierbij is een lichte vertraging merkbaar, maar het werkt wel - en het is reuze handig.

Duidelijk merkbaar is dat macOS en iOS steeds meer naar elkaar toegroeien. Functies van iOS (Siri, gezichtsherkenning) komen naar je Mac en de integratie tussen Apple-apparaten wordt steeds naadlozer met functies als handoff (openstaande apps op het ene apparaat kun je openen op het andere - en dan verdergaan waar je was gebleven), telefoongesprekken die naar je Mac doorgestuurd worden, AirDrop (heel snel bestanden delen tussen apparaten) en nu dus ook een universeel klembord. Als je meerdere Apple-apparaten hebt wordt het werken ermee een stuk makkelijker.

7 september 2016
Na de presentatie van de nieuwe iPhone 7 heeft Apple ook bekendgemaakt dat macOS Sierra op dinsdag 20 september officieel zal worden vrijgegeven. macOS Sierra komt dan beschikbaar voor MacBooks en iMacs van eind 2009 en nieuwer. MacBook Pro's, Mac Pro's en Mac Mini's vanaf medio 2010 en MacBook Airs vanaf eind 2010 kunnen macOS Sierra draaien.

30 augustus 2016
Gisteren is de zevende publieke beta van macOS Sierra uitgebracht door Apple. In deze versie zijn niet nader gespecificeerde fouten opgelost. In de aanloop naar de officële release - in waarschijnlijk oktober - zullen met deze testuitgaven zoveel mogelijk problemen opgelost worden.

22 augustus 2016
De zesde publieke beta van macOS Sierra is verschenen. In deze uitgave zijn niet nader gespecificeerde fouten opgelost. In de aanloop naar de officële release zullen met deze testversies zoveel mogelijk plooien gladgestreken worden.

16 augustus 2016
Apple heeft de vijfde publieke beta van macOS Sierra uitgebracht. Wijzigingen zijn niet bekendgemaakt, maar in de aanloop naar de officiële uitgave zullen voornamelijk fouten worden opgelost.

10 augustus 2016
De vierde publieke beta van macOS Sierra is verschenen. Verbeteringen zitten waarschijnlijk voornamelijk onder de motorkap.

2 augustus 2016
Apple heeft gisteren een derde publieke beta van macOS Sierra uitgebracht. Nog niet bekend is welke wijzigingen hierin zijn doorgevoerd, maar waarschijnlijk zijn het voornamelijk fouten die opgelost worden.

20 juli 2016
Apple heeft een tweede publieke beta van macOS Sierra uitgebracht. Onbekend is welke wijzigingen hierin zijn doorgevoerd. Waarschijnlijk betreft het voornamelijk fouten die opgelost worden.

8 juli 2016
Apple heeft een publieke beta van macOS Sierra uitgebracht. Zeer gevorderde gebruikers kunnen als ze dat interessant vinden de opvolger van OS X El Capitan uitproberen. Daarvoor moet je je inschrijven voor het beta programma van Apple en je Mac mee laten doen. Daarna kun je macOS Sierra downloaden en in de App Store vanuit het tabblad Aankopen installeren. Let wel dat je dan een proefversie van macOS op je Mac krijgt die fouten bevat. Ook zul je tegen andere problemen aan kunnen lopen en wellicht later macOS opnieuw moeten installeren. Als je niet opziet tegen dit soort zaken dan kun je kennis maken met de nieuwe functies in macOS. Anders kun je beter wachten tot oktober als macOS Sierra officieel verschijnt.

14 juni 2016
macOS Sierra is de opvolger van OS X El Capitan (10.11) en zal in het najaar verschijnen. Voornaamste vernieuwingen zijn:
- Siri komt naar de Mac. Net als op iOS kun je dan gebruik maken van de digitale assistent om gesproken opdrachten door je Mac te laten uitvoeren. Zoek bestanden, speel muziek, toon foto's, plan een afspraak zijn voorbeelden van commando's en Siri voert de opdracht uit.
- De Foto's app krijgt gezichtsherkenning en kan foto's van locaties, dingen, data en personen ordenen. Ook worden automatisch Memories gemaakt: slideshows van gebeurtenissen al dan niet met muziek erbij (Google Foto's doet dit ook ).
- Er komt een universeel klembord tussen iPhone, iPad en Mac, zodat je makkelijk afbeeldingen, video en tekst van je iDevice naar je Mac kunt kopiëren.
- De bestanden op je bureaublad en in je Documenten-map kun je automatisch synchroniseren met iCloud Drive, zodat je overal erbij kan.
- Als je te weinig schijfruimte hebt kan macOS een schoonmaakbeurt doen om ruimte vrij te maken. Een ingebouwde cleaner voor de Mac dus.
- iMessage en Maps worden net als in iOS flink uitgebreid.
- De meeste applicaties in macOS krijgen tabbladen, zodat je niet tientallen losse vensters op je bureaublad hebt. Met name bij Voorvertoning, Pages en Teksteditor kan dat handig zijn.

In juli kun je gratis de beta-versie van macOS Sierra uitproberen als je dat interessant vindt (maar dit is wel voor gevorderden). Waarschijnlijk is de release in oktober dit jaar [edit: 20 september].

Deel dit artikel: 

Reacties

Rustig hier en ik zie nu nog steeds geen Update naar macOS Sierra.
Hoewel ik wel Safari mocht Updaten naar 10
Komt best goed maar wachten duurt altijd lang.

Als je de App Store opent op je Mac zie je bij Uitgelicht (de hoofdpagina) bovenaan macOS Sierra staan. Die kun je downloaden. (Tenzij je een Mac van voor 2010 hebt. Die zijn vaak te oud.)

mag je wel zeggen.......

amaai

.precies weinig aplle geintreseerden.............

wacht al vol spanning af voor update..voor mac mini (late 2014)..
dank voor de info..

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
duitsl_nd