Adobe Reader is onveilig om te gebruiken: nog zestien lekken staan open

Adobe Reader is nog altijd een gatenkaas. Na de beveiligingsupdate van vorige week, waarbij twintig lekken dichtgeplakt werden, blijken er nog eens zestien gaten open te staan in de pdf-lezer.

Beveiligingsonderzoekers van Google hebben deze zestien kwetsbaarheden al een tijd terug ontdekt en aan Adobe gemeld. Adobe is echter niet van plan om een tussentijdse update voor deze lekken uit te brengen. Gebruikers van Adobe Reader zullen dus minstens tot de volgende update-ronde over drie maanden moeten wachten voordat ze weer over een veilige pdf-lezer beschikken.

Er zitten nog zes openstaande lekken in de Windows-versie van Adobe Reader en tien in de variant voor Mac OS X (en de Linux-versie is helemaal onveilig). De Google-onderzoekers adviseren gebruikers van Adobe Reader dan ook om geen onbekende pdf-bestanden te openen en de browser-plugin van de pdf-lezer uit te schakelen.

Wij adviseren om Adobe Reader voorlopig maar helemaal van je pc te verwijderen en een alternatieve pdf lezer te gebruiken, totdat Adobe zijn werk doet en alle openstaande lekken repareert. Windows-gebruikers die Adobe Reader X (de nieuwste versie) hebben worden trouwens nog enigszins beschermd tegen de lekken door de sandbox in deze versie. Voor Mac OS X en Linux is deze extra beveiliging er echter niet.

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik ga Adobe Reader dus helemaal NIET verwijderen van mijn laptop.
Wat een onzin! Er zijn ook nog mensen die bewust Adobe Reader gebruiken.
Je kunt zelf de settings wijzigen zodat je op een veilige manier pdf-jes kunt lezen.
http://antivirus.about.co...

Correctie: ik heb de nieuwe versie van Nitro PDF getest en ik heb gezien dat er tal van verbeteringen zijn t.o.v. de vorige versie. De belangrijkste verbetering is de snelheid; hij start lekker snel op en het laden van normale pdf bestanden gaat nu sneller dan voorheen. Ik heb Adobe Reader verwijderd en gebruik nu dus Nitro Reader. Maar deze keuze heeft niets te maken met de onveiligheid van Adobe Reader, want je kunt met Adobe Reader ondanks de security issues toch op een veiligere manier pdf-jes lezen door zelf de settings te wijzigen.

Hoe snel een mens toch van gedacht kan veranderen. ^_^

Ik sta open voor alle verbeteringen en ben niet te trots om over te stappen naar iets wat ik voorheen slecht/waardeloos vond en dat tevens te melden :-)
Als je de beste software wilt hebben, moet je af en toe (of vaak) eens kijken of er alternatieven zijn, en niet jaren dezelfde software draaien en dan denken dat dat pakketje dat je al zolang draait nog steeds het beste is :-)

Toen ik het ging installeren kreeg ik een melding van Comodo Programs Manager dat malware werd geïnstalleerd. Meteen verwijderd dus.

Niet blindelings op Comodo vertrouwen. Ze komen doorgaans niet door de serieuze anti-virus testen. Vorig jaar kwamen ze bij Malware Research Group zo slecht uit de bus dat ze hebben afgedwongen niet vermeld te worden in het onderzoeksrapport. Dit is vervolgens gedaan, en Comodo zal pas weer worden meegenomen in de tests als ze een volwassen antivirus hebben gemaakt. Of dit inmiddels het geval is, weet ik niet, maar rommel van Comodo gebruik ik dus niet meer, op een aantal kleine tooltjes na.

Het is mij een raadsel waarom er op nieuwe pc's en laptops nog steeds dit zware maar blijkbaar ook kwetsbare programma voorgeinstalleerd is! Net mijn nieuwe laptop ontdaan van dit prg. Toch belachelijk!

Inderdaad, ook ik gebruik al jaren een andere reader dan Adobe.
Voornamelijk een oude portable versie van Foxit met daarnaast ook nog eens PDF-XChange Viewer.
Werkt allemaal perfect en zonder problemen.

Wie gebruikt adobe reader eigenlijk nog? Ik in ieder geval al een jaar of 5 niet meer. Na paar jaar Foxit nu al een 6 maand op PDFXviev die ik persoonlijk wel beter vind! :)

IK gebruik het WEER, want Foxit en Nitro Reader zijn na alle toeters en bellen die eraan zijn toegevoegd erg traag geworden. Adobe Reader is tegenwoordig een de snelste PDF Reader die een fatsoenlijke UI heeft.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
g_iekenland