Wat te doen tegen de Conficker-worm?

Al maandenlang houdt een gevaarlijk virus het internet in zijn greep: de Conficker-worm (ook wel Downadup, Downup of Kido genoemd). Miljoenen computers zijn besmet en wachten op instructies om een grote aanval uit te voeren. Wellicht dat op 1 april deze miljoenen pc's samen ervoor gaan zorgen dat bepaalde websites aangevallen worden, dat delen van het internet platgelegd worden of dat creditcard gegegevens gestolen worden. Hoewel met name bedrijfscomputers getroffen worden kan ook uw eigen pc nadelige gevolgen van de worm ondervinden als hij besmet is. Wat kunt u doen tegen deze Conficker-worm?Al maandenlang houdt een gevaarlijk virus het internet in zijn greep: de Conficker-worm (ook wel Downadup, Downup of Kido genoemd). Miljoenen computers zijn besmet en wachten op instructies om een grote aanval uit te voeren. Wellicht dat op 1 april deze miljoenen pc's samen ervoor gaan zorgen dat bepaalde websites aangevallen worden, dat delen van het internet platgelegd worden of dat creditcard gegegevens gestolen worden. Hoewel met name bedrijfscomputers getroffen worden kan ook uw eigen pc nadelige gevolgen van de worm ondervinden als hij besmet is. Wat kunt u doen tegen deze Conficker-worm?

De Conficker-worm kan zich door een kwetsbaarheid in Windows ongemerkt op uw pc hebben genesteld, daarom is het van belang altijd via Windows Update direct de laatste updates binnen te halen! De worm kan zich onder andere via usb-sticks verspreiden, of als een besmette laptop op een netwerk inlogt. Via e-mail of internet zijn besmettingen vooralsnog niet mogelijk.

Conficker doet tot nu toe weinig, maar heeft wel een botnet (of zombie-netwerk) van miljoenen geïnfecteerde computers opgebouwd. De verwachting is dat op 1 april een volgende stap wordt gezet met behulp van alle pc's die door deze criminele worm worden aangestuurd. Wat er gaat gebeuren is echter nog onbekend. Dit kan variëren tot het stelen van gegevens (creditcard of bankgegevens bijvoorbeeld) tot een grootscheepse cyberaanval op websites of landen.

Als uw computer of laptop van de zaak last heeft van onderstaande symptomen dan krijgt u hieronder uitleg over hoe u de worm kunt verwijderen.

Symptomen van besmetting
Een besmetting met de Conficker-worm kan ervoor zorgen dat:
- de Automatische Updates, het Beveiligingscentrum, Windows Defender en de Foutmeldingen van Windows uitgeschakeld worden
- websites van producenten van anti-virus-software onbereikbaar worden
- het netwerk en internet vertraagd wordt

Hoe verwijdert u de Conficker-worm?
Ga naar de site van Windows Update en download alle updates. In ieder geval moet u de volgende updates hebben om een nieuwe besmetting te voorkomen: MS08-067, MS08-068, MS09-001.

Ook Microsofts 'Windows-programma voor het verwijderen van schadelijke software' controleert dan uw pc op een aantal virussen en wormen, waaronder Conficker. U kunt dit programmaatje eveneens los downloaden en uw pc laten checken (handig als u niet meer bij Windows Update kunt komen):

Download en installeer Windows-programma voor het verwijderen van schadelijke software om Conficker te verwijderen (voor Windows 2000, XP en Vista - klik op Downloaden)

Verder hebben verschillende anti-virus fabrikanten een removal tool beschikbaar gesteld (maar het kan dus zijn dat u deze websites niet kunt bereiken vanwege de worm, gebruik dan het programmaatje van Microsoft hierboven), u kunt een van onderstaande removal tools proberen:
Download BitDefender Downadup Removal Tool
Download Eset Conficker Removal Tool
Download Symantec Downadup Removal Tool
Download Sophos Conficker Clean-up Tool
Download Kaspersky KKiller
Download McAfee Stinger Conficker

Als Conficker verwijderd is van uw pc, dan kunt u gratis software downloaden om uw pc te beveiligen: lees hier tips en download gratis anti-virus- en anti-spyware-software.

Voor vragen en hulp: ga naar ons Forum (hier gratis registreren).

Deel dit artikel: 

Reacties

Geweldige reactie ! Microsoft is niet bereikbaar, dus download daar de oplossing.

volgens KPN-abuse zou ik de conficker worm hebben, bij controle bleken de windows beveilig uit te staan, geen down loads meer mogelijk van windows en al het andere wat naar wormen rook. Uiteindelijk diverse removel op mijn werk op een nieuwe USB stick gezet en dit gedownload. Er werden een aantal worden gevonden in evenzoveel programma's ( (4 stuks).
Bij controle lijken de wormen weg en alles functioneert weer, echter volgens kpn abuse zo ik windows update KB958644 moeten installeren , dit diverse keren zowel automatisch als handmatig geprobeerd , maar ik zie deze update niet terug in configuratiescherm-software ( incl, updates) terug.
Als ik de zoek functie laat lopen zit deze update wel in een aantal window partities. Kan iemand me uitleggen waarom ik hem niet terug vind in configuratiescherm-software.

Scan je computer eens met mbam te vinden op- Malwarebytes' Anti-Malware Doe het het beste in de veilige modus. Suc6

Hallo,

Mijn computer loopt wel steeds vast en kan geen update's meer downloaden van o.a. windows / microsoft. Virusscanner NOD32 ziet het ook niet en heeft hier ook geen treat voor.

Volgend de test is mijn computer wel geinfecteerd met de A/B variant.

De aangegeven handelingen die overal worden vermeld, kan ik niet meer uitvoeren.

Ik kan nu alleen nog maar in veilige modus werken. Aleen kan ik ook daar geen update's meer binnen halen.
Iemand nog een idee ?

hetgeen hierboven is aangegeven lijkt op een 01 april mop. ik ben elke dag online maar ik heb nog nooit van zo een virus gehoord.

Met miljoenen besmette computers (ca 9 miljoen volgens F-Secure, waarvan het overgrote deel in niet-westerse landen) is de Conficker worm very, very real en als je een ongepatchte Windows versie gebruikt moet je very very scared zijn.
Wat het botnet uiteindelijk zal doen (de datum van 1 april is in de code van een bekende variant aangetroffen) moet nog blijken. Misschien zal het inderdaad de spreekwoordelijke storm in een glas water blijken.

Ook is het uitkijken geblazen met websites die Conficker verwijdertools aanbieden. Makers van rogue-anti malware hebben reeds diverse Conficker-gerelateerde domein-namen gereserveerd om ongeruste computeraars naar hun malafide software te leiden.
Download deze tools dus alleen van bonafide websites en als blijkt dat je de webstes van de bekende anti-virus makers niet kan benaderen, be afraid, be very afraid, want Conficker blokkeerd de toegang tot deze sites.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oosten_ijk