Ubuntu 12.04 krijgt nieuwe menu-vorm (HUD) om te typen wat je pc moet doen

Na de revolutionaire Unity-interface, die geïntroduceerd werd in Ubuntu 11.04, wil oprichter Mark Shuttleworth het gebruiken van computers opnieuw wezenlijk veranderen.

In Ubuntu 12.04 moeten nieuwe menu's komen, die je kunt bedienen door te typen in een zoekvenster. Het Head-Up Display of (HUD) komt te voorschijn als je de Alt-toets indrukt op je toetsenbord. Het is vergelijkbaar met wat nu het Dash-menu is, als je op de Ubuntu-knop linksboven klikt. Alleen is dit een menu voor specifieke applicaties.

Een voorbeeld ter verduidelijking. Wil je een bestand of element verwijderen in tekenprogramma Inkscape dan typ je de eerste letter(s) van die functie in, de 'd' van Delete in het Engels bijvoorbeeld (zie afbeelding).


HUD-menu: typ en de menu-functies komen tevoorschijn (klik voor groter)

Deze manier van werken (waarvan natuurlijk ook een Nederlandse vertaling komt) houdt in dat je door te typen snel bij de gezochte functie komt. Dus als je 'o' typt zul je functies als openen of opslaan snel zien verschijnen, waarna je ze kunt selecteren. Handig is dat je zo snel bij menu-functies komt waarvan je niet precies weet waar ze zitten (onder Opties, onder Extra of onder Bewerken?).

Het HUD-menu zal zelflerend worden, zodat hoe vaker je commando's of menu-functies gebruikt hoe eerder deze bovenaan in de resultaten tevoorschijn komen. Shuttleworth noemt HUD dan ook wel onderdeel van de intenterface, omdat het de intenties (bedoelingen) de gebruikers raadt.

Het houdt wel in dat het gebruik van menu's meer met het toetsenbord zal gaan en minder met de muis. Voor het uitvoeren van bekende menu-functies gaat het sneller dan het aanklikken van menu's. Een logische vervolgstap is natuurlijk om spraakbediening in te voeren, zodat je kunt typen of praten om je pc te bedienen.

Het bieden van een overzicht van alle menu-functies van een programma zal nog wel opgelost moeten worden, want als je nu een functie niet weet dan kun je ook geen opdracht intypen om het betreffende menu-item te selecteren. De Ubuntu-ontwikkelaars zijn zich hier natuurlijk van bewust en zoeken naar een oplossing.

Het is de bedoeling dat het HUD-menu in Ubuntu 12.04 zal worden geïntroduceerd en als alternatieve manier van werken naast de conventionele menu's te gebruiken is. Mocht het concept aanslaan dan zal HUD misschien wel de standaard-menu's gaan vervangen in de toekomstige ontwikkeling van Ubuntu.

Lees meer over Ubuntu
Lees meer over HUD op het blog van Ubuntu-oprichter Mark Shuttleworth

Deel dit artikel: 

Reacties

Head-up display (HUD), een heel goed idee mits ook het conventionele menu blijft bestaan. Ik ben benieuwd.

Weer terug naar de dos tijd, commando's zoeken, zoals format c:

Nee, hoor, want de gewone menu's blijven natuurlijk ook. En je hoeft geen commando's te weten. Alleen de eerste letter(s) van bijvoorbeeld 'opslaan': op... en het wordt automatisch aangevuld.

Maar je moet wel weten wat je moet vragen. Lijstje maken dus.
Waar heb je een computer voor, om lijstjes apart te maken met wat voor letters je moet invullen om een programma te starten. Lastig hoor.

Maar de menu's blijven gewoon, daar kun je dan toch mee werken? Je hoeft HUD niet te gebruiken... Het is extra voor mensen die dat handig vinden.

probleem is kwa opties beperkter gaat worden!!!!
unity ziet er leuk uit alleen mist gewooon wat je met ubuntu ook altijd gewent bent....classic is bv een echte slap afdruipsel geworden...,

hoop dat xubuntu niet die kant opgaat!, dat is mij oss!!

Kan heel handig zijn!

Ziet er goed uit!

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
w_t-rusland