Tijdelijke bestanden en rommel definitief verwijderen met CCleaner

Als u in Windows bestanden uit de prullenbak weggooit zijn ze nog niet definitief verdwenen. Met speciale software kunnen ze teruggehaald worden. Tenzij u de weggegooide bestanden nog een aantal malen overschrijft. Dan zijn ze echt niet meer terug te vinden. Dit kan met CCleaner.

Tijdelijke bestanden en rommel definitief verwijderen met CCleaner

CCleaner is een allround pc opruimer die bij een schoonmaakbeurt honderden MB's aan rommel weet te verwijderen van uw computer. Toch kunnen deze weggegooide bestanden nog teruggevonden worden met speciale software (bijvoorbeeld Restoration). Om dit te voorkomen en opgeruimde bestanden definitief te verwijderen van uw pc moet u ze meerdere malen overschrijven. Dit heet ook wel shredden, erasen of secure file deletion. U haalt ze door de elektronische papierversnipperaar in feite.

Als u aan uw privacy hecht kunt u bij CCleaner instellen dat bij een opruimbeurt bestanden meermalen overschreven worden zodat ze - praktisch - niet teruggevonden kunnen worden. Dit doet u als volgt.

1. Download en installeer CCleaner als u de pc opruimer nog niet heeft

2. Open CCleaner en ga naar Opties | Instellingen

3. Selecteer bij Veilige schoning de optie Veilige bestandsschoningen (langzamer)

4. Kies een van de methodes voor overschrijving. Hoe meer u bestanden overschrijft hoe zekerder u ervan kunt zijn dat ze niet teruggevonden worden. Eenmaal zal meestal wel afdoende zijn, maar driemaal of zevenmaal is veiliger. Dit gaat echter wel langzamer. Wilt u absoluut zeker zijn dat weggegooide bestanden niet meer teruggehaald worden dan moet u kiezen voor 35 maal overschrijven (de Gutmann methode). Dit duurt wel een stuk langer! Aan u de keuze.


Kies de overschrijvingsmethode

Als u nu uw pc gaat opruimen met CCleaner worden de weggegooide bestanden overschreven en zijn ze niet meer terug te vinden. Ga naar Cleaner en kies voor Opschonen. U zult zien dat vermeld staat dat Veilige bestandsschoning ingesteld is. Als het opruimproces u nu te langzaam gaat kunt u natuurlijk het aantal malen overschrijving anders instellen of uitzetten.


Veilige bestandsschoning

Lees meer CCleaner tips

Als u zelf specifieke bestanden of mappen meermalen wilt overschrijven dan kunt u daar het gratis programma Eraser voor gebruiken.

Reacties

In hoeverre kunnen er problemen ontstaat met het in gebruik zijn en gebruiken van Norton 360?
In hoeverre zou CCleaner dit bescherminsprogramma qua werking en bescherming kunnen beschadigen of anderzins "tegenwerken".
Iemand ervaring met het gebruik van CCleaner en Norton360?

Normaal gesproken geen probleem

goede zaak !

En toch niet eens met de registercleaner, te riskant voor de minieme tijdwinst die men in de plaats krijgt, en het risico van registerverwijderingen stijgen altijd en steeds evenredig met de onervarendheid van de betreffende pc gebruiker.

Wat betreft het gewone verwijderingsprojekt is het daarentegen wel aanneembaar.

Ieder zijn eigen mening maar ik gebruik al ccleaner sinds mijn eerste pc, bijna 15 terug en het is het enigste programma wat, bij mij, nog nooit problemen heeft veroorzaakt.
Dit betekend iets als je nooit naar grote beloftes van grote jongens luisterd.
Bovendien gebruik je toch ook microsoft wat standaard lek als een zeef is en onstabiel als een dronken eend en continu herstel- en beveiligings updates nodig hebt.
Geloof mij Ccleaner is Veilig anders had ik het al gedumpt.
En wat betreft microsoft dat moet je zien, net als alle software, het iss jou taak als eindgebruiker om natedenken en te verbeteren, alleen niet nodig bij CCLEANER.
Maar nogmaals wie ben ik, slechts een lachende gebruiker.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
duitsl_nd