Overal computeren vanaf een USB-stick met Portable Apps

Veel mensen hebben tegenwoordig een USB-stick. Reuze handig om snel wat documenten, foto's of muziek op te zetten en mee te nemen naar familie of vrienden. Maar behalve gegevensopslag is nog meer mogelijk met een USB-stick. U kunt namelijk allerlei software erop zetten en dan werken (mailen, internetten of tekstverwerken) vanaf die USB-stick. Om dit te doen moet u software installeren op de USB-stick. En omdat USB-sticks natuurlijk geen onbeperkte capaciteit hebben heeft u kleine programma's nodig.

Speciaal hiervoor gemaakt zijn de zogeheten portable versies van allerlei bestaande gratis software. Zo bestaan van browser Firefox, mailprogramma Thunderbird en kantoorpakket OpenOffice.org bijvoorbeeld draagbare versies die klein genoeg zijn om op een USB-stick van enkele tientallen tot een paar honderd MB's te passen. De organisatie die dit mogelijk maakt is PortableApps.com dat allerlei open source programma's zo heeft aangepast dat ze geschikt zijn voor gebruik vanaf een USB-stick. De volgende software kunt u gratis downloaden en vervolgens installeren op uw USB-stick (net zoals u gewone software installeert):

Een heel Portable Apps-pakket ineen met Firefox, Thunderbird, Sunbird, ClamWin, OpenOffice.org, Pidgin, Sumatra PDF, KeePass, CoolPlayer en Sudoku en Mines is ook te downloaden en past op een USB-stick van 256 MB (maar liever 512 MB of meer om ook nog voldoende mail, documenten en bookmarks kwijt te kunnen).

Het grote voordeel van dit alles is dat u op vakantie, bij vrienden of waar dan ook altijd een pc in het klein bij u heeft met daarop uw persoonlijke mail, documenten, foto's en bookmarks! Het werkt heel simpel: u steekt uw USB-stick in een pc met internetverbinding en start daar vanaf mailprogramma Thunderbird en leest uw mail. Of u lanceert internet browser Firefox vanaf de stick en bezoekt uw favoriete websites die u in uw bookmarks hebt opgeslagen. Of u internetbankiert onderweg vanaf uw USB-stick (wat vaak veiliger is dan rechtstreeks vanaf een pc in een internetcafé). Of u bewerkt met OpenOffice.org een rapport, maakt een Powerpoint-presentatie of maakt aanpassingen aan een Excel-sheet die u ook op uw USB-stick hebt staan.

Uw USB-stick is zo dus een pc in het klein geworden met allerlei programma's en uw eigen documenten, foto's, mail en bookmarks. (Natuurlijk dient u wel zelf eerst uw mail in te stellen, uw bookmarks te verzamelen en documenten op de stick te zetten - net als op een gewone pc!).

Nu heeft u dus de software en uw eigen bestanden op de USB-stick gezet. Maar om de software te gebruiken is het handig als u een overzicht hebt van alle beschikbare programma's op uw USB-stick (anders moet u steeds handmatig de .exe-bestanden - zoals FirefoxPortable.exe - zoeken om de software te starten).  Dit kan via het PortableApps Menu. Als u uw usb-stick heeft ingeplugd gaat u via Windows Verkenner naar de stick en dubbelklikt op het bestand StartPortableApps.exe. Nu opent het menu en kunt u alle toepassingen starten.

Meer informatie over werken met Portable Apps

Andere toepassingen die ook vanaf een usb-stick werken zijn bijvoorbeeld:

Deel dit artikel: 

Reacties

Hello
Goede site: complimenten
Heeft er iemand een idee of er een portable programma bestaat waarmee ik mijn Outlook agenda en Google agenda met elkaar kan synchroniseren?
Kan nl geen programma's (Google agenda sync) niet op mijn zakelijke pc installeren.

Thx

Ik wil cd `s op een usb stick zetten hoe moet dat doen

Ik gebruik sinds kort openoffice maar steeds als ik de pouwerpoint probeer te openen loopt hij vast kent iemand dit probleem ook en zo ja is er een oplossing voor

Om portableapps te maken kan je of Ceedo of Thinapp gebruikten...

BEZOEK ALLEMAAL NINTENLORD.COM DE BESTE ICT SITE TER NEDELAND

hallo.
ik heb een normale .exe bestand. kan het niet installeren..
is er een manier m het in een .paf bestand te veranderen?

mvg

Vraag mij wel af of je op vakantie wel eigen applicaties op bijvoorbeeld de pc van een internetcafé of in een hotel mag opstarten. Dat geeft hen immers ook weer risico's ... Dus wat is de meerwaarde boven webmail en maar even niet je eigen bookmarks bij je hebben? Als je even wat wil tekstverwerken dan geeft Google daar online genoeg mogelijkheden voor. RoboForm2Go lijkt mij wel handig (al je online passwords versleuteld bij je hebben gekoppeld aan de link waar je ze gebruikt) maar moet ik mij nog verder in verdiepen.

Je kunt ook Keepass Password Safe op je USB stick zetten.

Mensen, ik merk dat hier een redelijk aantal minder deskundige mensen met usb sticks en programma's in de weer zijn. Als je echt een volwaardige computer vervanger wil hebben dan hoef je niet naar een usb stick te kijken, dit zal gewoon niet voldoende capaciteit hebben. Hoewel de SSD steeds meer geheugen krijgen, worden ze hierbij nog steeds groter. 128 GB is op het moment de max aan SSD.

Als je een volledige desktop vervanger op een externe datadrager wil zetten, dan kom je eerder uit bij de externe HDD. een slanke 2.5 inch geeft al een paar 100 GB data opslag, ruim voldoende voor de meest veeleisende gebruiker.

Als je de mogelijkheid hebt om de bios van een PC aan te passen dan is de meest elegante oplossing een USB bootable versie van linux te draaien, Puppy zou ik hier zelf niet snel voor gebruiken, pendrivelinux, Xubuntu en Dam Small Linux (DSL) kan ik alleen aanraden. DSL kan zelfs op oude usb sticks draaien (slechts 50 MB nodig om DSL te isntalleren. Door gebruik te maken van linux vervalt het hele probleem met virus scanners...

Mocht je niet in staat zijn om de bios te veranderen dan is een mini CD-ROM live CD in combinatie met een werkende internet verbinding en google docs een zeer lichte en efficiente manier van werken. bootable CDs staan standaard ingesteld om te booten voordat de HDD dat doet. Als je perse een mini live CD wil hebben (Creditcard formaat) dan raad ik wederom DSL aan. Anders is Knoppix (de moeder der live cd's) zeer aan te raden.

Zoals je misschien hebt gemerkt, ik ben een aanhanger van linux... met een redelijke knowhow van linux is het mogelijk om van elke distro een usb-stick versie te maken... Voor de minder technisch begaafden medemens is het mogelijk om een USB stick te kopen die al is voorgeladen met een linux distro, dit brengt jammergenoeg extra kosten met zich mee en doet naar mijn smaak toch een beetje afbraak aan het hele 'free as in beer' idee.

Met een usb stick waar je +50 euro voor betaald (linux distro + usb stick) ga je toch iets voorzichtiger om, Een andere distro testen kan zo dus een nogal kostbare grap worden.

Schooolmeester, als je de overstap naar linux aandurft dan is een usb bootable linux distro iets voor jou.

Om altijd en overal een office suite, internet, e-mail etc tot je beschikking te hebben is een Asus eeePC ook iets om naar te kijken, natuurlijk betaal je een meerprijs in vergelijking tot een usb-stick, maar dit is dan ook een volledig zelf opererende sub-notebook, inmiddels liggen de prijsen rond de 300 dollar/euro. Als je vanuit de VS in kan voeren dan scheelt dit aanzienlijk op de prijs (exclusief invoer belastingen).

mocht iemand nog vragen hebben: whbmasselink {apenstaart} gmail {punt} com

Deze programma's zijn trouwens ook prima te gebruiken op de pc zelf. Pidgin vind ik bijvoorbeeld een prima chat programma, het is een goed alternatief voor yahoo en bijvoorbeeld msn. Zo krijg ik niet allemaal ballast op mijn pc die de commerciele programma's installeren.

Hallo

heb alles op de usb gezet.
maar kan in de bios niet wijzingen.
Dat die moet starten via de usb
Heb de pc 1 maand.
moet ik mischien een andere bios versie?
enzo ja waar kan ik die vinden?

Mvg Vincent

mijn usb stik doet het wel op mijn desktop.
maar mijn laptop wijgerd hem.

kan ieman mij vertellen hoe dit kan.

In Sunbird zit een agenda en taakmanager maar ik mis eigenlijk een item om adressen/telefoonnrs te beheren. Is hier iets voor?

Probeer eens Essential Pim versie 2.2

Met Essential PIM werk ik al heel wat jaren, naar volle tevredenheid.

Compleet Nederlandstalig en vele opties.

Taken / Adressenbeheer / Agenda / To-Do enz..

Verpakt in een duidelijk heldere interface.

Samen met OpenOffice en Thunderbird is dit het IDEALE kantoor.

Beste mensen,
ik werk met excel en word vanaf een usb stick, bijna elke dag thuis, of op een vaste pc, of op een laptop en op het werk vaak op verschillende pc's.
Mijn bestanden beschadigen vaak onherstelbaar, daarom durf ik deze manier van werken niet aan.(portable apps)
ik zoek nog om DE oplossing.
schoolmeester45@gmail.com

Mogelijke oorzaak kan volges mij zijn,dat de usb-stick te vroeg verwijderd wordt na het afsluiten van dataverkeer tussen de usb-stick en de pc.
Let daarom op het lampje op de usb-stick.
Wanneer er dataverkeer tussen de usb-stick en de pc plaats vind,knippert dit lampje.
Wacht daarom na het afsluiten van een programma met het verwijderen van de usb-stick uit de pc tot het lampje gedoofd is.

Met vriendelijke groet,

Digibert

Er bestaat ook google docs, dat kan je met een gratis google-account gratis gebruiken, en is vanaf overal te openen. Het werkt bijna precies hetzelfde als microsoft office.

Wanneer ik hierboven lees over de beveiliging bij internetten en emailen, dan lijkt me dat tamelijk rudimentair.
Waar een "vaste" pc met steeds zwaardere programma's moet worden uitgerust om nog veilig te kunnen werken, lijkt de bescherming bij portable apps programma's veel minder.
Kan iemand hier eens een deskundig licht op laten schijnen?

Wanneer de usb-stick groot genoeg is ( b.v. 4 Gb ), kunnen er dan ook complete versies van Firefox en Thunderbird incl. volwaardige internetsecurity op gezet worden?

Een USB stick is maar een opslag medium en geen op zichzelf staande computer.
Je gebruikt hem om portable versies van applicaties op te zetten voor gebruik op een andere computer.
Wat beveiliging betreft maak je dan gebruik van de op de computer aanwezige firewall, anti-virus enz.

Je kunt tegenwoordig op wat grotere sticks een ant-virus-programma mee laten draaien. De opslag van een USB-stick is nu al een stuk groter dan een pc van een paar jaar geleden. Mijn ervaring is dat hij wél uitstekend te gebruiken is als een volwaardige pc. Uiteraard kun je deze, in bijvoorbeeld een internet-café, niet laten opstarten. Met de hierboven beschreven emulator heb ik nog geen ervaring.

In Sunbird zit een agenda en taakmanager maar ik mis eigenlijk een item om adressen/telefoonnrs te beheren. Is hier iets voor?

Hoe kan ik (en kan ik dat zelf?) van een bestaand in mijn bezit zijnd, LEGAAL programma een portable programma maken? Het betreft hier PSWin, een programma om de Psion Revo (electr. agenda) te kunnen synchroniseren met die van Outlook op de pc van mijn werk. Mijn bedrijf laat de installatie van PSWin op mijn bedrijfs pc nietv toe.

op een groter usb stick 4 of zelfs 8 Gb is het toch mogelijk een besturingssysteem (voorkeur linux) te zetten en dan zo vanuit de usb stick te werken, of vergis ik mij ?

Philip

Dat klopt inderdaad. Alleen moet je dan óf de pc vanaf de usb-stick kunnen opstarten (wat op vakantie vaak niet mogelijk is) óf je moet Linux emuleren onder Windows (wat betekent dat je Windows opstart en dan Linux vanaf usb-stick min of meer onder Windows draait). Het nadeel van de laatste methode is dat dit veel langzamer gaat (te traag meestal om goed te kunnen werken). Het nadeel van de eerste methode is dat je vaak geen pc's op vakantie, in hotels, in internetcafés of bij anderen vanaf usb-stick kunt opstarten (daarvoor moet je eerst in de bios rommelen en dat kan meestal niet).

Lees hier meer over Linux vanaf usb emuleren onder Windows: www.erikveen.dds.nl/qemupuppy/

Kortgezegd komt het er op neer:

1. Download Qemu-Puppy (Puppy is een Linuxvariant)
2. Unzip dit bestand op je usb-stick (een lege stick)
3. Start een pc met Windows (of ga door met werken onder Windows)
4. Plug je usb-stick in en start het bestand puppy.exe

Nu start Puppy-Linux op onder Windows als het goed is (kan zijn dat je stap 3 van deze site eerst nog moet uitvoeren, dat weet ik niet meer: www.erikveen.dds.nl/qemupuppy/#3.1.0)

Succes!

overal computeren met usb...bij voorkeur linux. Ja dat is bijna mogelijk maar niet alle (portable) windows programma's willen daarop draaien met welke windows-emulator dan ook...ik bedoel...soms draait het gedeeltelijk maar wegschrijven wil niet overal naar toe.
Ook is dit niet altijd mogelijk vanwege pc's die niet via USB opstarten !!!!!
Er bestaan ook live (+ instalatie) cd's van (een) Linux...in verschillende uitvoeringen. Ubuntu 7.10 komt al heel ver en is gratis te bestellen zelfs. Ook te downloaden als .iso en dan moet er even een cd gebrand worden. Opstarten via de cd en werken ermee.
Er is ook een miniPE live-cd die gebaseerd is op Windows XP. (Even Googlen: http://www.google.nl/sear...
t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a)
Ook daarmee kan je via de CD-ROM opstaten en daar kan je een hele hoop mee doen want er zit al veel (portable/lichtdraaiende) software ingebouwd. Neem er een externe USB HD/stick/iPod bij voor de opslag en eventueel je eigen portable software erop, desnoods vanaf dat medium werkend via een menu die je daarop hebt geïnstalleerd en je hebt een werkend besturingsysteem met je draagbare opslag bij je.
Weinig bij je aan apparatuur en je kan op vele pc's werken zonder eerst te installeren. Geweldig.

HANDIG !!!!!!

Ik kom voor het eerst op deze website, en vind het een hele goeie site met goede en duidelijke tips. Ga zo door!

Uiteraard is encryptie aan te bevelen.

Ik gebruik al enige tijd Portable-apps, met ClamWin antivirus, helaas is dit niet een 'real-time'-scanner.
Nu beveilig ik het browsen met de NoScript- en Finjan-extensie.
Maar scannen van berichten in Thunderbird vindt slechts achteraf plaats.
ClamWin heeft wel een MS Outlook plugin maar voor Thunderbird ontbreekt deze.

Weet de redactie een alternatief?

Er is bij mijn weten geen gratis real-time scanner voor usb-sticks. Voor U3-sticks kun je een trial van avast portable downloaden.

Met ClamWin kun je wel het geheugen van de host-computer scannen voordat je iets gaat doen. Open ClamWin en klik op het derde icoontje van links: Scans Computer Memory for Viruses. Dan weet je redelijkerwijs dat er geen actieve virussen zitten op je gastcomputer die je usb-stick kunnen besmetten.

Verder kun je McAfee Stinger en Avast Virus Cleaner Tool (dat is dus niet de realtime portable versie) gratis downloaden en zo op je usb-stick zetten (hebben geen installatie nodig). Daarmee kun je ook even het geheugen of de hele schijf van je gastcomputer scannen. Het is wat behelpen maar daarmee weet je wel zekerder dat je niet besmet wordt.

Wat betreft je mail moet je goed opletten en geen verdachte bijlagen openen. Ik heb ook t idee dat de dreiging van virussen via de mail wat afneemt zolangzamerhand.

Als je veiliger wilt zijn met je usb-stick dan kun je beter een Linux-variant nemen. Virussen hebben daar geen kans op, alleen zul je aan Linux en de programma's moeten wennen en aan het feit dat om een Linux-stick vanuit Windows te draaien er geëmuleerd zal moeten worden waardoor alles veel trager wordt. Zie dit forum-item voor meer info.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit_rusland