Microsoft Security Essentials, eScan en Norton AntiVirus verwijderen het beste virussen en andere malware

In een test van AV Comparatives kwamen Norton AntiVirus, eScan en de nieuwe, gratis virusscanner Microsoft Security Essentials als beste uit de bus. Zij verwijderden het beste tien virussen en de restanten van deze malware van een reeds besmette pc. AVG, Avira AntiVir en avast! scoorden gemiddeld.

Virusscanners moeten eerst virussen opmerken (detecteren) voordat ze deze schadelijke programmaatjes kunnen tegenhouden. Bij tests van de detectiegraad van virusscanners komen GDATA en Avira AntiVir vaak als besten uit de bus. Opmerkelijk is het daarom dat bij een test van het onafhankelijke instituut AV Comparatives deze twee anti-virus-producten een keer in de middenmoot (Avira AntiVir) en zelfs onderaan (GDATA) eindigen.

AV Comparatives keek nu eens niet naar de detectiegraad, maar naar het vermogen van virusscanners om virussen en andere malware die al op een pc staat, te verwijderen. Ofwel: hoe ze presteren als het kwaad al geschied is en een computer al geïnfecteerd is door virussen. Een situatie die vaak voorkomt bij slecht beveiligde pc's waar de rommel opgeruimd dient te worden.

AV Comparatives schotelde de anti-virus software een pc voor die besmet was met tien bekende virussen en keek hoe de virusscanners deze malware (schadelijke software) verwijderden. Drie virusscanners haalden de score 'goed' bij zowel het verwijderen van virussen als het verwijderen van de restanten van de malware (achtergebleven registersleutels en dergelijke)1. Norton AntiVirus, eScan en gratis nieuwkomer Microsoft Security Essentials (MSE) kregen dit predikaat.

Voor Microsoft is dit een welkom bericht, aangezien de softwaregigant bij de introductie van MSE hoog opgaf over de kwaliteiten van zijn nieuwe anti-virus-product. AV Comparatives vermeldt er ook nog bij dat de mislukte, betaalde voorganger van MSE, Microsoft Live OneCare, gemiddeld gescoord zou hebben in deze test. MSE is dus echt een verbetering. En ook de detectiegraad van Microsoft Security Essentials is goed, zo bleek uit een andere test.

AVG, Avira AntiVir en avast! haalden een gemiddelde score bij de verwijdering van dit sample van tien virussen. Net als McAfee en NOD32. BitDefender, Kaspersky en F-Secure scoorden goed voor de verwijdering van virussen en gemiddeld voor de restanten. Geen enkele virusscanner haalde overigens de score 'zeer goed'. Hieronder de complete lijst.

Test AV Comparatives - Verwijdering 10 virussen

 
Verwijdering malware
Verwijdering restanten

avast!
gemiddeld
gemiddeld

AVG
gemiddeld
gemiddeld

Avira AntiVir
gemiddeld
gemiddeld

BitDefender
goed
gemiddeld

eScan
goed
goed

NOD32
gemiddeld
gemiddeld

F-Secure
goed
gemiddeld

G DATA
gemiddeld
slecht

Kaspersky
goed
gemiddeld

Kingsoft
slecht
slecht

McAfee
gemiddeld
gemiddeld

Microsoft Security Essentials
goed
goed

Norman
gemiddeld
slecht

Sophos
gemiddeld
gemiddeld

Symantec Norton AntiVirus
goed
goed

Trustport
gemiddeld
gemiddeld

Lees hier meer tests van virusscanners

1 Restanten van virussen die achterblijven zijn meestal onschadelijk. Het virus is niet meer actief maar laat nog wat sporen achter, zeg maar. Dit is echter wel een van de redenen dat als mensen een nieuwe virusscanner installeren deze vaak iets vindt wat de vorige virusscanner heeft laten zitten: dit soort (meestal) ongevaarlijke restanten. Dat zo'n nieuwe virusscanner dus 'beter is en nog wat virussen vond die zijn voorganger over het hoofd zag' is in dit daglicht bezien minder relevant.

Deel dit artikel: 

Reacties

ik ga gwn kijken hoe dit anti virus werkt.

Hallo iedereen ik draai al enigge tijd Win 7 en heb avast als virus scanner maar heb ook Microsoft Security Essentials erbij draaien nooit problemen mee gehad.
MSE heeft al verscheidene keren virussen eruit gehaald 20 keer een trojaanse paard terwijl avast helemaal niet reageerd.
Dus voor mij is MSE een goede gratis scanner en werk erg vlot.
Gr.Cor.

MS essentials een week geleden geinstalleerd om te proberen,natuurlijk wel eerst de andere scanner (Avast,heel goed) verwijderd.Installatie ging prima (Vista) en Windows Defender wordt automatisch uitgeschakeld, wordt nu door MS Essentials overgenomen.De virusdefenities worden 1x per 24 uur automatisch vernieuwd.Er zijn meer updates, maar dan moet je dat handmatig doen. Dit vindt ik tot nu toe het enige zwakke punt.Het draait mooi op de achtergrond en vergt weinig van je systeem.Hoe goed de bescherming is zal de tijd leren.Ik laat het voorlopig staan.

Even een toevoeging op mijn bericht van 8 februari.De virusdefinities worden 1x per 24 uur automatisch vernieuwd en soms ook dat niet.Maar daar is een oplossing voor. Vond ik met Google. Die updates gaan via Windows update en dat gebeurd 1x per 24 uur. Dit kan je veranderen in het register door het getal van de “SignatureUpdateInterval” te wijzigen van 24 naar 1. Dan wordt elk uur naar een update gezocht. Het werkt bij mij prima. Ik krijg nu per dag meerdere updates van de definities automatisch binnen. Hoe je dat moet doen is een heel verhaal.
Even met Google zoeken en oppassen in het register.
Tijdens de installatie van MSE wordt in Vista/Windows7 Windows Defender automatisch uitgeschakeld en wordt door MSE overgenomen.Bij XP moet je eerst zelf Windows Defender verwijderen als deze op je computer is geinstalleerd.

Nou Jan, ik nam de moeite om op basis van je informatie deze zaak uit te zoeken en het is gelukt. MSE draait nu als een tierelier hier (dat rijmt) en om de haverklap (nou ja, zo vaak als er te updaten valt, wat kennelijk heel wat vaker is dan 1x per 24 uur!) floept dat zwarte schermpje in beeld om kort erna weer te verdwijnen. AVG vooraf gedeinstalleerd. Vroeger had ik een jaar of 5 Avast!, zie er inmiddels allang geen brood meer in. Uit een test kwam MSE als een van de weinigen met 'goed' uit de bus, Avast! met 'gemiddeld'. Hartelijk dank!

ik mis een oordeel over panda antivirus pro 2010, gaarne commentaar indien mogelijk, al vast bedankt
PS moet panda eventueel eerst verwijderd worden. voor installatie van security essentials?
majopico@home.nl

Bij deze verzoek ik u mij te registreren als trouwe gebruiker van windows xp sinds 2002

nu u mij geregitreerd heeft zou ik als nog graag antwoord van u ontyangen op bovengestelde vraagen ps

Je kan nooit 2 virus scanners tegelijk hebben. Altijd de vorige scanner eerst goed verwijderen. Het liefst met www.revouninstaller.com in de gevorderde mode.

mse werk prima op windows7 update gaat ook goed en super snel,op vista wat minder.

wat heb je nu aan MSE als er al een aantal dagen niet automatisch wordt ge-update? Een goede virusscanner verdient pas het predicaat 'goed' als niet alleen het scannen goed is, maar ook het updaten dagelijks gebeurt (of een paar keer per dag, alhoewel je van gratis software je dat eigenlijk niet mag verwachten. wat is de mening van de redactie inzkae dit?

Als je geplande scan instelt op iedere dag update hij eerst, en dan scant hij de pc. Dus gewoon naar instellingen gaan en dan doet MSE de rest. Het is een goed programma!!!! Blijkt wel en bleek ook op mijn pc. Norton en Avast constateerden een virus niet wat al enige tijd aanwezig was en MSE verwijderde het. En hij werkt lekker snel. Goed gedaan Microsoft, mag ook wel eens gezegd worden.

MSE is best wel goed, microsoft probeert de laatste tijd meer qualitatieve producten op de markt te brengen, nooit gedacht!

Vista met MSE loopt bij mij nog steeds vast, direct na het verschijnen van het bureaublad. Het duurt dan minuten lang voordat eindelijk het netwerk bruikbaar is en Vista verder geheel geladen wordt. Ook verschijnt het pictogram van MSE vaak niet in de systeembalk. Op dezelfde PC draait MSE wel goed met XP en met Windows 7. Ook op mijn notebook loopt het met Vista niet lekker en start Vista soms erg traag op.

Heb nu een paar dagen MSE op mijn Vista computer staan,installeren was geen probleem,
werkt goed en de problemen die anderen melden ben ik nog niet tegen gekomen,
succes gewenst,hij blijft bij mij voorlopig op de Vista computer staan

ik blijf bij Avast,zeker nu er binnenkort Avast 5 uitkomt

Ik had de nieuwste versie van EAC gedownload via deze site. Tot mijn schrik constateerde MSE een Trojan op de setup EAC. Ik heb toen een oudere versie van EAC gedownload. Ik heb jaren Avira gebruikt en deze ondekte geen kwaadaardige virussen op setup EAC.

In bepaalde gevallen blijk dat Microsoft's gratis virusscanner Security Essentials faalt in het downloaden van nieuwe signatures, ook al zijn die gewoon beschikbaar. Daardoor lopen gebruikers het risico om toch besmet te raken, ondanks het gebruik van een anti-virus programma. Het Duitse computermagazine c't ontdekte dat Security Essentials soms zeven dagen lang geen updates downloadt, zonder de gebruiker te waarschuwen.
"Microsoft was niet in staat of wilde het gedrag niet bevestigen, laat staan dat ze beloofden om het te verhelpen"

Het Duitse testorgaan AV-Test.org controleerde onlangs de dynamische detectie van Microsoft's virusscanner met malware waar nog geen signatures voor waren. Alle 20 exemplaren wisten langs Security Essentials heen te glippen.

Hoe verhoudt zich dat met de score: goed? Ik blijf toch maar even bij avast.

De update-functie van MSE blijkt inderdaad nog een zorgenkindje te zijn. Wat betreft de test van AV-test.org, dat is een zogeheten proactieve test die heuristieken voor het opsporen van nieuwe virussen test bij virusscanners. Avira AntiVir is daar vrij goed in, AVG vrij slecht. Maar zolang een scanner up-to-date is maakt dat minder uit.

Probleem is wel dat de verschillende tests verschillende zaken meten. Avira komt altijd goed uit de bus bijvoorbeeld, maar hier - bij de verwijdering - dus iets minder. Het is maar wat je wil. Avira zou dan beter zijn voor de bewaking van een schone pc en MSE en Norton zouden beter een besmette pc kunnen schoonmaken...

Dat klopt ook wel maar ook avast heeft dat niet en AVG en antivir ook niet en zowel avast als AVG laten een hoop false posetifs zien.
MSE wist wel als enige 25 rootkits te verwijderen, indrukwekkend zei men en zo heeft ieder produkt plus als minpunten!
Voordeel van dit pakket is dat het je systeem bijna niet vertraagd.
De laatste versie van AVG is wel goed maar gebruikt weer meer geheugen, tervergelijking, met MSE had ik 8 processen minder te draaien dan AVG versie 9.0 en dat scheelt weer behoorlijk, ook het opstarten ging weer sneller, gek maar waar!
Ooit koos ik voor een langzaam systeem altijd antivir omdat het licht was en goed beschermde maar MSE kan dat prima aan!