Browsers 2011: Google Chrome wint, Firefox en Internet Explorer verliezen

De browsermarkt voor de desktop is volop in beweging. In 2011 waren grote verschuivingen zichtbaar bij statistiekboeren StatCounter en NetApplications. De trend uit 2010 werd voortgezet. Grote verliezers waren Internet Explorer en ook Firefox. Google Chrome groeide explosief.

Internet Explorer bleef verliezen, ondanks Internet Explorer 9 die werd uitgebracht in 2011. Microsofts nieuwe browser kon de dalende lijn die al jaren gaande is niet stoppen. 2012 begint met respectievelijk 38% en 51% voor Microsofts ooit almachtige browser.

Ook Firefox is over zijn top heen en verloor met name in 2011 terrein aan Google Chrome. In 2010 verloor Mozilla's browser een procentje, maar in 2011 loopt het verlies sterk op naar 2 tot bijna 5%.

Grote winnaar is Google Chrome. Nog slechts 5 tot 6% in januari 2010 maar nu, twee jaar later, al 19 tot 27%. Firefox is (bijna) ingehaald en Internet Explorer is niet meer onaantastbaar - zo is duidelijk geworden.

Safari groeide licht op de desktop (op smartphones en tablets is Apples browser oppermachtig) en Opera bleef vrij stabiel of vertoonde een licht verlies.

Browsermartkaandelen wereldwijd: 2010 en 2011

     NetApplications  StatCounter
    jan 2010 jan 2011 dec 2011 jan 2010 jan 2011 dec 2011
1 Internet Explorer 63,22 58,35 51,87 55,25 46,00 38,65
2 Firefox 24,88 23,72 21,83 31,64 30,68 25,27
3 Google Chrome 5,32 11,15 19,11 6,04 15,68 27,27
4 Safari 3,83 4,15 4,97 3,76 5,09 6,08
5 Opera 2,38 2,33 1,66 2,00 2,00 1,98

Bron: Net Applications en StatCounter

Welke browsers bezoekers van GratisSoftware.nl gebruiken kunt u hier lezen

Deel dit artikel: 

Reacties

Op mijn xubuntu en mint pc diverse browsers geprobeerd.Toch blijft firefox en chrome voor mij het fijnst.Opera is ook geweldig maar hier doet npo-start het nooit.

Voor mij is het ook vreemd waarom google chrome zo populair is. Ik heb nu mozilla en vindt het eigenlijk beter dan chrome, vooral over de privacy mogelijkheden ben ik erg tevreden. Bij chrome is dat veel minder instellen door de gebruiker.
Google chrome wordt idd erg vaak opgedrongen, pas ook, een update van CCleaner, moest ik ook aanklikken dat ik Chrome NIET wilde downloaden... insane!

Vind je het gek dat Google Chrome door meer mensen gebruikt wordt? Kijk naar jullie eigen site het eerste wat je ziet is:"download Google Chrome Snel & eenvoudig". Ik denk dat de keus snel gemaakt is alleen al door de gemak zucht van de mens. Ik heb af en toe mijn bedenkingen.... Ja,zo gaat dat,vandaar ook zo'n onderzoek met deze uitkomst(en).

Geef mij maar Opera,snel,nooit geen vastlopers en ongelooflijk veilig.
En ik gebruik IE ernaast. Jammer dat veel mensen dit niet weten en ook niet proberen omdat op heel veel sites alleen maar Google Chrome of Firefox kunnen downloaden of wordt aangeboden. Erg jammer is dat. Ik werk al meer dan 4 jaar met Opera met volle tevredenheid. Google Chrome is gewoon niet veilig daarom zou ik het al nooit op mijn pc willen hebben. En wat is nu snel wat gesuggereerd wordt over Google Chrome?

Klopt Peter, en het is ook een ramp om Chrome te verwijderen, bijkans onmogelijk, blijven altijd restanten achter. Tel daar de agressieve reclametechnieken van Google bij op (opdringen van Chrome via de zoekmachine) en het is voor mij een no-no.

Ik heb Chrome er ook op gehad alleen blijkt dat als je dat afsluit het helemaal niet afgesloten wordt dus big brother.......... en het blijkt dat Google alles van je bewaard dus eraf met dat programma

Chrome nadelen: Geen 64 bits versie.

Wat er zo goed aan Chrome is, is mij echt niet duidelijk.

Voordelen:

Snel
Minder toeters en bellen

Nadelen:

Privacy

Mij ook niet. De redactie van deze site wil kennelijk graag dat iedereen Chrome gaat gebruiken en heeft iets tegen IE. Ik ben niet zo geinteresseerd of het één beter is dan de ander. Ik vind het allemaal zo betrekkelijk. Ik hou me daar niet zo mee bezig.

Waaruit leidt je dat af??? Omdat we zeggen dat Chrome heel veel gebruikers erbij heeft gekregen afgelopen jaar? Dat is gewoon een feit. Dat is toch geen mening over welke browser beter is?

De onderbouwing is mij onduidelijk! Er zijn héél veel gebruikers die Chrome op hun PC hebben, omdat ze Chrome steeds meer en meer meegeinstalleerd krijgen met een andere applicatie. Vaak gebruiken ze ook nog meerdere browsers naast elkaar. Daarom vind ik het een beetje onzin dit soort metingen en van gering belang. Dat neemt niet weg dat ik jullie site waardeer, maar ik zit niet wachten op dit soort metingen. Het zegt mij n.l niet zo veel wat de beste browser is. Veel PC-gebruikers zullen echter dan denken dat dan Chrome dan de beste browser is.

De metingen van beide statistiekboeren maken gebruik van tienduizenden websites wereldwijd. Van miljoenen bezoekers wordt op deze manier bekeken met welke browser zij surfen. That's all. En daaruit valt af te leiden dat IE steeds minder gebruikt wordt en Google Chrome steeds meer.

Welke browser beter is, daar zegt dit niets over. Dat is sowieso vrij subjectief. Wel is uit veel tests duidelijk dat Google Chrome de snelste is en beter voldoet aan de webstandaarden dan bijvoorbeeld IE of Firefox. Qua privacy zit je echter bij Google Chrome wat minder goed...

We zullen in de toekomst wat meer snelheidstests, webstandaarden-tests en cijfers over beveiligingslekken geven zodat je de browsers daarop - objectief - kunt vergelijken.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
du_tsland