Download.com dringt onnodige werkbalken op en verandert zoekmachine

Veel gratis software wordt aangeboden met extra werkbalken en zoekmachines waarmee ontwikkelaars geld kunnen verdienen. Bij de installatie is het dus altijd goed opletten om deze onnodige extraatjes tegen te gaan.

Maar dat websites 'schone' software verpakken in hun eigen installatiebestanden en zich ook van dit soort ongewenste praktijken bedienen is nieuw.

De grootste downloadsite ter wereld, Download.com, doet dit sinds kort. Gratis software als VLC mediaplayer - die nooit onnodige rommel als toolbars en zoekmachines heeft aangeboden - werd door Download.com ingepakt in een speciaal Download.com-installatiebestand.

Als mensen VLC (of veel andere software via Download.com) wilden installeren kregen ze eerst aangeboden om allerlei irritante werkbalken te installeren en om hun startpagina en zoekmachine te veranderen.

Wij konden bij Outpost Security Suite Free aanschouwen wat er gebeurde als we dit programma downloaden via Download.com.


Het speciale Download.com installatiebestand van Outpost


Het aanbod om een werkbalk mee te installeren en zoekmachine en startpagina te veranderen (klik altijd Decline)

De laatste tijd is veel ophef ontstaan over dit beleid van Download.com. Veel ontwikkelaars verzetten zich ertegen en ook veel ict-websites berichten erover. Opvallend is dat vandaag veel minder downloads via Download.com lijken te worden aangeboden met deze speciale installatie-bestanden (te herkennen aan het voorvoegsel cnet_)...

GratisSoftware.nl heeft voor sommige downloads ook verwezen naar Download.com, maar wij zijn daar inmiddels van afgestapt. We verwijzen voor downloads nu altijd naar de producent - en als dat niet mogelijk is naar - tot nog toe - betrouwbare downloadsites als MajorGeeks.com. Mocht u nog downloadverwijzingen naar Download.com tegenkomen dan horen we dat graag.

Met dank aan Keyzer

Deel dit artikel: 

Reacties

Jullie staan nu op de blacklist bij mij tot dat je de dowloader's erop wijst,shameoyu!!!!!!

Bedankt voor de informatie, Download.com staat nu bij mij op de zwarte lijst.
Tof dat jullie er ons steeds op wijzen dat er wel ergens van die rommel in verwerkt zit en hoe dat te vermijden.

Heb zojuist een post geplaatst op het blog Dank U voor de informatie
Kris Aka Murphy

Hele goede zaak dat jullie alleen nog naar betrouwbare downloadsites doorverwijzen! Download.com dringt trashware op aan afnemers, de meesten van ons zijn "happy clickers" die in het enthousiasme nergens op letten en maar binnen halen, met alle gevolgen van dien. Jullie bewijzen jullie betrouwbaarheid als site door deze praktijken af te wijzen, echt hulde daar voor!

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
zwitserl_nd