De beste gratis software om uw pc te beveiligen in 2011

Wij bevelen u hieronder de beste gratis software voor de bescherming van uw pc aan. Betalen voor pc beveiliging is niet nodig, zo vindt ook de Engelse consumentenbond Which. U vindt hieronder voorbeelden van gratis pc beveiliging met een goede virusscanner en firewall plus prima anti-spyware software. Voor beginners, gevorderden en ervaren pc gebruikers.

Wij bevelen u hieronder de beste gratis software voor de bescherming van uw pc aan. Betalen voor pc beveiliging is niet nodig, zo vindt ook de Engelse consumentenbond Which. U vindt hieronder voorbeelden van gratis pc beveiliging met een goede virusscanner en firewall plus prima anti-spyware software. Voor beginners, gevorderden en ervaren pc gebruikers.

Aanbevolen gratis pc beveiliging

Met de volgende combinaties van legale gratis programma's is uw pc over het algemeen afdoende beveiligd. Wij maken een onderscheid tussen gebruikers die weinig kennis van computers hebben (of gewoonweg geen zin om zich erin te verdiepen) en gevorderde en ervaren gebruikers. Voor elk type gebruikers doen wij een aanbeveling. Dit is voor een computer die al schoon is. Als uw pc reeds besmet is, dan is een herinstallatie van Windows vaak aan te bevelen (en anders moet u zwaar geschut inzetten om alles weer virus- en malwarevrij te krijgen).
 

Type gebruiker Anti-virus Firewall Anti-spyware

       
Beginners
(geen omkijken naar)
Microsoft Security Essentials (MSE)  Ingebouwde firewall
(in Windows XP, Vista en 7)
MSE stopt ook spyware
 
MSE samen met de ingebouwde Windows Firewall moet een schoon systeem veilig kunnen houden, zonder dat u er omkijken naar heeft. MSE beschermt tegen virussen en spyware. Windows Firewall is (als die al niet geactiveerd is) aan te zetten onder Start | Configuratiescherm | Beveiligingscentrum in Windows.
Veilig internetten en geen onbekende, verdachte bestanden downloaden of openen blijft natuurlijk noodzakelijk, want bescherming begint bij de pc gebruiker zelf en beveiligingssoftware is nooit 100% waterdicht. Zorg ook dat u altijd de nieuwste versie van Internet Explorer, Firefox of een andere browser gebruikt en installeer alle updates voor Windows, Flash, Adobe Reader, Java enzovoort.
 

       
Gevorderden
(zelf ook controle houden)
avast! Free Antivirus PC Tools Firewall Plus Malwarebytes' Anti-Malware
(om handmatig te scannen)
 
avast! is (vlak voor MSE) de favoriete virusscanner - die ook spyware tegenhoudt - van bezoekers van Gratis Software Site en biedt meer mogelijkheden om zelf de controle in de hand te houden. Lichter en beter dan het populaire AVG Anti-Virus Free.
PC Tools Firewall is twee jaar terug 'best getest' door Gratis Software Site en geeft meer bescherming en opties, maar ook meer werk omdat uitgaand verkeer vaak bekeken moet worden. Malwarebytes' Anti-Malware is een van de beste gespecialiseerde anti-spyware-oplossingen. Met de gratis versie kunt u uw pc handmatig scannen als second opinion voor avast! Free Antivirus.
 

       
Experts
 
Avira AntiVir Personal Online Armor Free Malwarebytes' Anti-Malware
 
SUPERAntiSpyware
       
Experts weten natuurlijk zelf wel wat ze willen en proberen veel uit. Bovenstaande is een aardige configuratie aan gratis software die een heel goede bescherming biedt. Avira AntiVir komt vaak als een van de besten uit anti-virus-tests, Online Armor is de hoogst gewaardeerde firewall op Gratis Software Site en voor Malwarebytes' geldt hetzelfde in de categorie anti-spyware. Plus SUPERAntispyware als extraatje. Hieronder kunnen experts echter meer van hun gading gratis downloaden...
       
  Meer anti-virus software Meer firewalls Meer anti-spyware software
       


Betaalde software

Als u al betaalde software gebruikt voor de beveiliging dan raden wij u echter aan die gewoon eerst te blijven gebruiken. Als u na verloop van tijd niet meer wilt betalen voor bijvoorbeeld de verlenging van het abonnement van uw anti-virus-software dan kunt u hier nog eens kijken.

Let wel: betaalde anti-virus-software komt bij tests soms iets beter uit de bus dan gratis virusscanners. Maar gratis anti-virus-software biedt over het algemeen voldoende bescherming.

Benodigde pc beveiliging

Om uw pc goed te beveiligen heeft u maar één virusscanner en één firewall nodig! Meer virusscanners en firewalls bieden geen betere bescherming. Integendeel: ze 'bijten elkaar' en uw pc wordt er zeer traag van. Als u al een anti-virus-programma of firewall op uw pc heeft dient u die dus eerst te deïnstalleren voordat u een nieuwe virusscanner of firewall gaat gebruiken! 

U kunt wel meerdere anti-spyware-programma's tegelijk gebruiken om handmatig te scannen. Maar gebruik maar één anti-spyware-programma dat continu draait (dus opstart met uw pc en in de systeembalk zichtbaar is): anders wordt uw computer veel te traag.

Hulplinks

Stel vragen over pc beveiliging in het Gratis Software Site-forum
Lees de resultaten van beveiligingstests

Heeft u andere tips voor gratis pc beveiliging? Laat ze hieronder in de reacties weten!

Reacties

Ik wil via Rabobank gaan internetbankieren, dat gaat met zo'n DigiPas/RandomReader, en het schijnt best een veilig systeem te zijn zegt men...

Ik gebruik MSE met Windows Firewall, en scan de pc geregeld met MSS (MIcrosoft Safety Scanner) en MBAM, daarbij gebruik ik ook KeyScrambler Personal, dat is een gratis programma voor encryptie van de toets-aanslagen ter bescherming tegen eventuele keyloggers zodat die niet kunnen meelezen wat ik werkelijk intyp. Verder surf ik niet als administrator maar met beperkte rechten, en ik gebruik nog IE8 (SmartScreen-filter ingeschakeld) met Vista.

Kan ik op deze manier met een gerust hart gaan internetbankieren bij de Rabobank???

heb nu avast free en pc tools firewal,malwarebytes sinds 28/08/10
tot nu toe geen problemen

PrivateFirewall: graag vermeld zien in gratissoftwaresite.nl

ik gebruik avast 5 + pc tools firewall + snoop free privace shield + malwarebytes en superantispyware voor manuel scan in mijn ogen ben ik nu redelijk beschermd

ik heb de betaalde versie van avg 9 dan is het toch niet nodig om ook nog een spyware programa er bij te nemen.die zit er al bij net als anti rootkid en ik ben heel erg tevreden over avg

Een zeer bruikbaar alternatief is Comodo complete gratis versie. De firewall geeft in het begin wat werk, doch als alles is ingesteld, Defense en beveiligingsniveau : veilige modus, Firewall beveiligingsniveau op aangepast en de anti virus op volledig heb je er geen omkijken meer naar. Microsoft is leuk maar er zit een vervelend tooltje in, wat een hoop problemen kan geven.
Comodo is een echte aanrader.

Prima keuze van GratisSoftwareSite.nl en zijn bezoekers.

Avast Free AV 5.0 + Comodo Firewall 4.0 is de combinatie die ik momenteel gebruik.

Hoe vervelende popups vermijden ? Installeer Comodo gewoon op een (redelijk) cleane PC, schakel firewall in 'veilige modus' en defense+ in 'schone pc modus', zodoende vertrouwt hij de reeds geinstalleerde software. Avast geeft doorgaans weinig popups.

Bij het installeren van een firewall word de firewall van het besturingsprogramma automatisch uit geschakeld en hoeft derhalve niet te worden gedeïnstalleerd.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieu_-zeeland