Straks automatisch gegevens bij Google laten verwijderen

Google probeert de privacy van zijn gebruikers te verbeteren. Alle gegevens die Google over je verzamelt kun je binnenkort automatisch laten verwijderen na drie tot achttien maanden.

Nu kun je ook al door Google verzamelde gegevens over jou (die gebruikt worden om marketingprofielen samen te stellen en gepersonaliseerde advertenties aan te bieden) verwijderen, maar dat moet handmatig en is vrij omslachtig.

Je kunt het data-verzamelen via je Google-account wel helemaal uitzetten, maar ook als je uitgelogd bent verzamelt Google gegevens (wat je ook weer kunt uitzetten, maar dat wordt vaak weer opnieuw ingeschakeld). Bovendien mis je als je web- en app-activiteit en locatiegeschiedenis compleet uitschakelt wellicht handige suggesties van Google (vooral op je telefoon of tablet).

Met de 'auto-delete'-functie (automatisch verwijderen) kun je Web- en app-activiteiten (waaronder zoekgeschiedenis) en Locatiegeschiedenis na drie of 18 maanden automatisch weggooien in je Google account. Google geeft dan nog wel suggesties en gepersonaliseerde advertenties, maar alleen op basis van gegevens van de laatste maanden. Een soort tussenweg tussen geheel uitschakelen en alles bewaren dus.

De gegevens van de laatste drie (of 18) maanden worden dan bewaard. Pas als de gegevens ouder zijn dan de ingestelde 3 of 18 maanden worden ze verwijderd. Je kunt ook handmatig je Google-geschiedenis blijven wissen.

De automatische verwijder-functie wordt de komende weken uitgerold voor Google-accounts en zou je dan hier moeten kunnen aanzetten. Of je ook de door Google over jou verzamelde gegevens als je uitgelogd bent van je account automatisch kunt laten verwijderen is onbekend.

Wat vind jij van deze nieuwe privacy-functie van Google? Goede stap, maakt het je niks uit of wantrouw je Google nog? Laat het weten in de reacties!

Bron: 
Deel dit artikel: 

Reacties

Laat de mensen toch als je je gegevens niet op internet wil hebben, gebruik dan geen internet. Wat maakt het uit welke browser je gebruikt het blijft allemaal het zelfde.

Dat er nog mensen zijn die google gebruiken uberhaupt, is niet echt van deze tijd meer natuurlijk!

Mensen die Google gebruiken zijn er in overvloed, om te beginnen alle mensen met een Android telefoon of tablet. Google is natuurlijk wel van deze tijd, anders zouden niet zoveel mensen gebruik maken van hun diensten (Android, YouTube, Maps, Chromebook en Gmail).

Je zou ook, zoals ik, kunnen besluiten helemaal gaan rotzooi van Google te gebruiken. Hoef je ook niets te verwijderen.

Het verzamelen en verkopen van gegevens is de/een inkomstenbron van Google, dus daar stoppen ze toch niet mee; er zullen wel weer andere wegen worden bewandeld!

Hoe lang de gegevens er staan maakt niet veel uit, die hebben ze toch al vergaard.
Het stoppen met ongewenst gegevens verzamelen zouden we meer aan hebben.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_riekenland