Ubuntu 12.10 beta 2 met Unity 6.6 verschenen

Van gratis Windows-alternatief Ubuntu is vandaag een tweede beta van versie 12.10 verschenen. Deze testuitgave van de populaire Linux-distributie heeft vooral visuele vernieuwingen en kleine aanpassingen. De definitieve uitgave van Ubuntu 12.10 is 18 oktober.

In de tweede beta van Quantal Quetzal (zoals de codenaam voor Ubuntu 12.10 is) zijn vooral wijzigingen doorgevoerd in de Unity-interface en de Dash. Unity heeft verschillende nieuwe animaties bij het minimaliseren van vensters en het installeren van applicaties. Ook is de werkblad-wisselaar nu te verplaatsen in de Launcher (zijbalk met iconen), zodat je die bijvoorbeeld bovenaan onder het Ubuntu/Dash-icoon kunt zetten.

Verder zijn er aan de Launcher iconen van de UbuntuOne Music Store en online warenhuis Amazon toegevoegd. Deze 'webapps', snelkoppelingen die openen in Firefox, kun je echter makkelijk verwijderen door rechts te klikken en ze los te koppelen.

Ook de Dash - het dashboard, waar je snel kunt zoeken naar apps, bestanden, foto's, video's en muziek - is onderhanden genomen. Zo is er een nieuwe Twitter-lens waarmee je je Twitter-berichten kunt doorzoeken.

Controversieel is dat als je zoekt in Dash nu ook - onder Meer suggesties - zoekresultaten van online winkel Amazon en de UbuntuOne Music Store worden weergegeven (waar je dan direct items kunt kopen). Deze reclame zorgde voor veel ophef in de Ubuntu-community en het schijnt dat er gewerkt wordt aan instellingen voor de Dash waarmee je deze, voor sommige mensen ongewenste, suggesties kunt uitzetten.


Zoeksuggesties van Amazon en/of UbuntuOne Music Store in de Dash (klik voor groter)

Ten slotte zijn enkele kleine veranderingen doorgevoerd. Zo is bij het berichtenmenu in de systeembalk (envelopje) nu gelijk je status (aanwezig, onzichtbaar, afwezig enzovoort) zichtbaar door middel van gekleurde rondjes, vierkanten en driehoeken.

Gevorderden kunnen de nieuwe Ubuntu al uitproberen door het iso-bestand te downloaden en met een dvd of usb-stick te installeren. Het installatie-bestand past niet meer op cd. Als je Ubuntu 12.04 gebruikt kun je upgraden door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Maar let op: beta-software bevat fouten die voor crashes - en soms zelfs gegevensverlies - kunnen zorgen!

Download Ubuntu 12.10 beta 2 (voor gevorderden!)
Download de huidige, stabiele Ubuntu 12.04 LTS

Wat vind je van de tweede beta van Ubuntu 12.10? Laat het in de reacties weten!

Deel dit artikel: 

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
griekenl_nd