Hoe kan ik teruggaan naar een eerdere versie van Windows 10?

Dit is een bijgewerkte versie van een artikel uit november 2019

Als je de nieuwste versie van Windows 10 hebt geïnstalleerd en deze bevalt niet of functioneert niet goed (apps werken niet of er zijn hardware-problemen) dan kun je ook makkelijk teruggaan naar een vorige versie van Windows 10. Zonder dat je alles opnieuw hoeft te installeren.

Als je Windows 10 versie 20H2 of 1909 (de najaarsupdates) hebt dan kun je zelfs teruggaan naar versie 2004 of 1903 door simpelweg de Feature Update (Onderdelenupdate) te verwijderen via Windows Update. Dit komt doordat versie 20H2 en 1909 andersoortige updates zijn dan de voorgaande (meer een soort service pack), die je makkelijker kunt de-installeren.

Je kunt ook via Systeemherstel downgraden. Bij versie 2004 en 1903 is dit noodzakelijk en bij versie 20H2 en 1909 ook als je van een eerdere versie komt dan die van een half jaar daarvoor. We laten beide opties zien.


Het is aan te raden eerst een backup te maken voordat je een downgrade naar een voorgaande versie doet. Meestal gaat het wel goed, maar voor de zekerheid is het fijn dat je je al je documenten, foto's en mail nog hebt mocht er onverhoopt iets misgaan.

A. Versie 20H2 en 1909 kun je downgraden door de update te verwijderen

1. Ga naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update | Geschiedenis van updates weergeven

2. Klik daarna op Installatie van updates ongedaan maken

3. Selecteer (klik op) Feature Update to Windows 10 version 20H2/1909 (Onderdelenupdate naar Windows 10 versie 20H2 of 1909) en klik op Verwijderen


(In de afbeelding wordt het voorbeeld gegeven voor versie 1909, maar voor versie 20H2 geldt hetzelfde)

Nu wordt de onderdelenupdate naar versie 20H2 of 1909 verwijderd en je pc teruggezet naar versie 2004 of 1903.

B. Ga terug naar een vorige versie van Windows 10 met Systeemherstel

Als je Windows 10 versie 2004 (of 1903, of een andere voorjaarsuitgave van Windows 10) hebt dan moet je via Systeemherstel teruggaan naar een vorige versie. Dit geldt ook als je de upgrade naar 20H2 of 1909 hebt gedaan via een eerdere versie van Windows 10 die ouder is dan die van een half jaar daarvoor.

1. Ga naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Systeemherstel en klik onder Teruggaan naar de eerdere versie van Windows 10 op Aan de slag

2. Geef een reden op waarom je terug wilt gaan en klik Volgende

3. Microsoft vraagt nu of je nog op updates wilt controleren zodat problemen misschien alsnog opgelost kunnen worden. Als je de laatste updates hebt dan heeft dit geen zin en kies je Nee, bedankt

4. Microsoft waarschuwt daarna dat je sommige apps opnieuw zult moeten installeren en dat wellicht sommige instellingen gewijzigd worden. Verder adviseert Microsoft dat je een back-up moet hebben (mocht er toch iets misgaan) en vraagt of je je wachtwoord nog weet.

Klik Volgende en Volgende op deze schermen.

5. Klik Terug naar een eerdere versie

Microsoft zet je Windows 10 nu terug naar de vorige versie.

Reacties

Het is niet altijd aan te raden terug te draaien naar een andere oudere versie van Windows 10. Dit omdat de beveiligingsupdates op een gegeven moment stoppen, en je computer onveiliger wordt. Dit vertelde René van TENCOM mij, hij heeft alles weer in orde gemaakt. Zie ook www.tencom.nl

Na de update werkte mijn uitstekende Canon Canoscan 8800F foto en filmscanner niet goed meer. Gaf lichtgele brede strepen. Verwijderen van de update alleen hielp niet. De nieuwste firmware, (die trouwens niet echt nieuw is van Canon), geinstalleerd en ook dat hielp niet. Het scanprogramma Vuescan geprobeerd, wat mijn fotowinkel adviseerd maar het probleem bleef. Toen de firmware met Revo Uninstaller verwijderd en direct daarna het progrmma Windows Fax en Scannen geprobeerd en tot mijn verbazing werkte de scanner weer perfect. Ze het scanprogramma van Canon 'Scangear'werkte tot mijn verbazing weer. Het lastige is nu wel dat Windows steeds dringender wil dat ik toch weer ga update wat ik uiteraard geen zin in heb. Hoe haal ik de druk van Windows van mijn nek?

Bijna had ik een jongere scanner gekocht maar het probleem is dat er vrijwel geen nieuwe op de markt verschijnen zodra je op enig moment ook daar weer problemen mee krijgt. Al eerder heb ik een uitstekende Agfa scanner indertijd domweg moeten weggooien omdat Windows die niet meer ondersteunde. Ook toen een probleem dat volgens veel fora internationaal speelde. Mijn fotowinkel wist te vertellen Windows heel erg veel klachten geeft bij technisch nog perfect werkende scanners.

Geen van al werkt om de update te verwijderen van 1903 naar 1909.
Klik op de Feature update, maar de verwijder tool komt niet te voorschijn.
Bij de herstel methode straat er " Het is niet meer mogelijk om terug te keren". Dus wat scheelt er daar aan. Amaai Windows is niet meer wat het geweest is hoor. Zal moeten beginnen nadenken om over te schakelen naar Linux.

Mijn computer is na die upd aste vastgelopen en moet nu gerepareerd worden....bij wie kan ik de schade verhalen?

Je computer kan niet stuk gaan van updates dan zou naar mijn mening dat bij de update van 1809 naar 1903 ook een probleem moeten zijn geweest. Het zou dus mogelijk zijn dat hij geen opstart bestanden kan vinden en dat je weer in het systeem kan komen door met een herstel Cd je pc op te starten en dan de optie
kiezen computer herstellen via systeem herstel. Ik hoop dat je het probleem hiermee kan oplossen want de schade zoals je dat noemt kan je niet op Microsoft verhalen
Succes

Geachte redactie,
Stel dat wij de update 1909 hebben verwijderd , wegens probleem, volgens de eerste methode hierboven door u vermeld, kan die dan achteraf eventueel terg geïnstalleerd worden ?

Updaten is althans je mogelijk. Dat is juist wat Microsoft wilt dat je doet.

Sterker nog, als je niet oplet zal de nieuwe update weer automatisch binnenkomen, tenzij je updates hebt uitgeschakeld.

altijd mogelijk*

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
s_anje