Welke soorten updates zijn er voor Windows 10 en heb je ze nodig?

In Windows 10 krijg je via Windows Update alle updates binnen. Maar wat voor soorten updates heb je eigenlijk en welke zijn belangrijk en welke niet? En moet je zelf zoeken naar updates of worden ze automatisch geïnstalleerd? Wij bespreken het wel en wee van Windows Update.

Korte samenvatting

A. Zelf niks doen, automatische updates (aanbevolen voor meeste mensen)

Wil je geen gedoe, dan kun je het beste het updaten aan Windows 10 overlaten:

  • Je krijgt automatisch elke maand de cumulatieve beveiligingsupdates.
  • Je krijgt eens per anderhalf jaar (of iets korter) een automatische upgrade naar een nieuwe Windows 10 versie (onderdelenupdate).

Dan hoef je dus nooit meer bij Windows Update te kijken en zeker niet op de knop Naar updates zoeken te klikken. Alles wordt automatisch geregeld.

B. Handmatig installeren optionele updates (voor gevorderden)

  • Je kunt elk half jaar de nieuwe Onderdelenupdates installeren als je de nieuwste functies wilt uitproberen.
  • Preview-updates uit de derde/vierde week van de maand kun je beter niet installeren. Dit zijn testupdates en je krijgt de verbeteringen toch wel - en dan beter getest - meegeleverd in de beveiligingsupdate van de maand daarop (tweede dinsdag). De preview-updates zou je alleen eventueel kunnen installeren als je een ernstig probleem hebt dat hierin opgelost wordt.

Vraag: Windows Update, naar updates zoeken of niet?

Ga naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update in Windows 10 en daar vind je de magische knop: 'Naar updates zoeken'. Heel verleidelijk om op te klikken. Maar laten we gelijk maar met de deur in huis vallen: eigenlijk is het niet nodig om naar Windows Update te gaan en zeker niet om op de knop te klikken.

1. Maandelijkse beveiligingsupdates worden automatisch geïnstalleerd

Alle belangrijke updates - namelijk de maandelijkse cumulatieve beveiligingsupdates van de tweede dinsdag van de maand en eventuele noodupdates - die met spoed beveiligingslekken dichtplakken - worden namelijk automatisch voor je geïnstalleerd. Hoef je niks voor te doen.

Cumulatieve updates (de maandelijkse beveiligingsupdates van de tweede dinsdag van de maand) worden automatisch geïnstalleerd (en ze bevatten ook alle foutoplossingen en verbeteringen van voorgaande updates):

Dus Windows draait als een zonnetje als je niks doet. Dat is eigenlijk de voornaamste conclusie. Wil je meer weten over andere updates en of je ze handmatig moet installeren, lees dan verder.

Vraag: welke updates kun je installeren door handmatig op Downloaden en installeren te klikken? En moet je dat doen?

Niet automatisch geïnstalleerd worden de zogeheten preview-updates of optionele kwaliteitsupdates (dit zijn testupdates voor bedrijven). En de grote halfjaarlijkse Onderdelenupdates (waarin nieuwe functies zitten).

Deze optionele updates worden klaargezet in Windows Update onder het kopje Optionele update beschikbaar.

2. Preview cumulatieve updates (derde of vierde week van de maand)

Preview cumulatieve updates (ook wel optionele kwaliteitsupdates genoemd) kun je beter niet installeren. Dit zijn test-updates (ze heten niet voor niks previews) die elke derde of vierde week van de maand (of zelfs eerste week) verschijnen. Bedrijven kun zo de updates van de volgende maand alvast uitproberen.

Beveiligingslekken worden er niet in dichtgeplakt en de kwaliteitsverbeteringen en foutoplossingen uit de preview-updates zitten allemaal ook - maar dan beter getest - in de beveiligingsupdate van de maand daarop! Want Windows Update is cumulatief. Installeer je deze preview-updates toch dan ben je een bèta-tester of proefkonijn voor Microsoft en kun je tegen onvoorziene problemen aanlopen.

Preview-updates kun je beter niet installeren (je krijgt de verbeteringen automatisch via de beveiligingsupdate van de volgende maand):

Deze preview-updates kun je gewoon overslaan

3. Onderdelenupdates (grote halfjaarlijkse updates met nieuwe functies)

Onderdelenupdates zijn grote halfjaarlijkse updates voor Windows 10 waarin naast het dichtplakken van beveiligingslekken of oplossen van fouten ook nieuwe functies zitten.

Deze onderdelenupdates worden niet automatisch geïnstalleerd. Je moet ze handmatig installeren via Windows Update. Alleen als jouw Windows 10 versie op zijn eind loopt en niet meer ondersteund wordt dan kun je wel automatisch een upgrade krijgen van je Windows 10 computer.

Dit is elke anderhalf jaar. Een onderdelenupdate krijgt dus anderhalf jaar maandelijkse updates en moet dan naar een nieuwere onderdelenupdate (nieuwe Windows 10 versie) worden overgezet. Hier de einddata voor Windows 10 versies (onderdelenupdates):

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 1809 10 november 2020 (Microsoft heeft de EOL voor 1809 uitgesteld)
Windows 10 1903 8 december 2020
Windows 10 1909 11 mei 2021
Windows 10 2004 14 december 2021
Windows 10 20H2 mei 2022

Zo bekijk je welk versienummer, welke onderdelenupdate van Windows 10 je hebt

Als je dus nu bijvoorbeeld Windows 10 versie 1909 hebt dan kun je nog tot volgend voorjaar door voordat je automatisch een upgrade krijgt (meestal begint Microsoft enkele maanden voor de einddatum met het automatisch overzetten van Windows 10 pc's naar een nieuwe versie). Met Windows 10 versie 2004 kun je tot najaar 2021 door.

Je hoeft dus niet elk jaar een nieuwe onderdelenupdate te installeren! Maar als je het leuk vindt om nieuwe functies uit te proberen dan kun je elk half jaar wel de upgrade doen. De onderdelenupdates van het voorjaar kunnen wel een uur of meer duren om te installeren. Die in het najaar zijn vaak kleiner en kunnen binnen een kwartier geïnstalleerd worden.

Let wel op, voor onderdelenupdates geldt: krijg je ze nog niet via Windows Update aangeboden dan kan dit betekenen dat Microsoft denkt dat jouw pc nog niet geschikt is (drivers zijn bijvoorbeeld nog niet aangepast) voor de nieuwe versie. Wachten tot je de onderdelenupdate ziet in Windows Update kan problemen voorkomen (mocht je deze willen installeren, zoals gezegd: je kunt ze ook overslaan). Handmatig installeren via de Media Creation Tool of Update-Assistent kan problemen opleveren.

Halfjaarlijkse Onderdelenupdates hoef je niet te installeren. Je kunt er desgewenst twee overslaan totdat je een verplichte upgrade krijgt:

Onderdelenupdates zijn optioneel: installeer ze alleen als je nieuwsgierig bent naar nieuwe functies

Deel dit artikel: 

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
z_id-korea