Hoe kun je voorkomen dat je WhatsApp wordt gehackt?

Geregeld lees je berichten dat WhatsApp accounts van mensen gekraakt zijn. Vandaag zelfs van Tweede Kamer-leden. Wat kun je doen om je WhatsApp-account beter te beveiligen en te voorkomen dat je gehackt wordt? Wij laten zien hoe je dat kunt doen door twee factor authenticatie in te stellen. Eerst wat uitleg.

1. Uitleg: hoe WhatsApp gehackt kan worden

Je WhatsApp kan gehackt worden als criminelen proberen om jouw WhatsApp-account op hun telefoon te installeren. Ze hebben daarvoor een zescijferige beveiligingscode nodig die WhatsApp naar jouw telefoon stuurt. Dit is net als wanneer je zelf WhatsApp op een nieuwe telefoon zet. Als mensen vragen om deze code moet je die dus NOOIT geven (lees hier meer uitleg over WhatsApp hacking).

Als hackers er ook in geslaagd zijn om jouw telefoonnummer over te nemen via sim swapping (lees hier meer uitleg) dan wordt het nog makkelijker om je WhatsApp account te hacken. Want dan krijgen ze de beveiligingscode van WhatsApp - die nodig is om een WhatsApp-account naar een nieuwe telefoon over te zetten - zelf binnen op hun telefoon met jouw nummer.

2. Voorkomen dat WhatsApp gehackt wordt

Je kunt WhatsApp hacking tegengaan door zelf Verificatie in twee stappen in te stellen in WhatsApp. Je bedenkt zelf een zes-cijferige PIN code om je WhatsApp-account te beschermen. Deze moet je bijvoorbeeld invoeren als je WhatsApp op een nieuwe telefoon wilt instellen. Naast je telefoonnummer is je PIN code dus de tweede stap in de verificatie.

Onthoud deze PIN code heel goed, want je moet deze zes cijfers regelmatig invoeren als je WhatsApp gewoon gebruikt. Als je de code vergeet heb je geen toegang meer tot WhatsApp!

Wij leggen uit hoe je deze Verificatie in twee stappen kunt inschakelen op je iPhone of Android telefoon.

Verificatie in twee stappen inschakelen op Android telefoons

1. Ga in WhatsApp naar drie puntjes  Instellingen | Account | Verificatie in twee stappen:

2. Klik op Inschakelen:

3. Kies een zes-cijferige PINcode (en onthoud deze goed!). Deze dien je twee keer in te vullen:

4. Geef je mailadres op  voor het geval je je PINcode vergeet (aanbevolen!). Je moet ook twee keer je mailadres invullen:

5. Verificatie in twee stappen is nu ingeschakeld:

Verificatie in twee stappen inschakelen op iPhone

De stappen zijn hetzelfde als in het voorbeeld voor Android hierboven. De verkorte versie voor iPhone hieronder.

1. Ga in WhatsApp naar Instellingen | Account | Verificatie in twee stappen

2. Klik op Inschakelen
3. Kies een zes-cijferige PIN code (en onthoud deze goed!)
4. Vul je mailadres in (dit is voor als je je PIN code vergeet!)
5. Verificatie in twee stappen is nu inschakeld op je iPhone

PIN code: ter beveiliging bij overstap op nieuwe telefoon

Als je WhatsApp op een nieuwe telefoon zet zal je deze code moeten gebruiken. Hackers die je WhatsApp-account willen kapen moeten ook deze code invullen. Geef deze dus nooit aan anderen.

WhatsApp vraagt op gezette tijden naar deze PINcode als je WhatsApp wilt openen. Dit als geheugensteuntje zodat je de code niet snel vergeet. Onthoud deze code goed, want zonder heb je geen toegang meer tot WhatsApp of je eigen account!

PIN code WhatsApp vergeten

Als je toch de PIN code vergeet krijg je een  meldingsvenster in WhatsApp van waaruit je een mailtje naar jezelf kunt laten sturen om je PIN code opnieuw in te stellen. Je moet daarom dus wel een mailadres opgeven bij het instellen van verificatie in twee stappen, zoals beschreven in stap 4 hierboven!

Reacties

afbeelding van Postbus

De link  "https://www.politie.nl/er... voor "Lees hier meer uitleg over Whatsapp hacking" werkt niet meer.

afbeelding van redactie

Dank, is aangepast.

afbeelding van PatjeRedfan

Whatsapp in de prullenbak gedaan , we gebruiken nu Telegram !

Sinds deze week wisselt Whatsapp ook allerlei info uit met FB. Ik ben geen privacy freak, maar WhatsApp heb ik nooit zien zitten. Helemaal niet meer toen meneer Zuckerberg de zaak overnam. De beste manier om een hack te voorkomen is de app te wissen. Als je dan toch zoiets wilt, gebruik dan met elkaar het gratis Signal.

Helemaal mee eens. Ik kap om die reden ook met Whats app, maar krijg contacten amper over op Signal. Die willen gewoon het gemak van Whats app.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
grie_enland