Hoe kan je een partitie maken of vergroten in Windows 10?

Als je veel schijfruimte over hebt en bijvoorbeeld een aparte partitie voor gegevens (data) wilt maken dan kan dat ook makkelijk met de ingebouwde tool Schijfbeheer in Windows 10 (je hebt geen extra software nodig). Verder kun je met schijfbeheer snel partities verkleinen of vergroten. Wij laten zien hoe.

Dit is wel voor gevorderden! Want door ondeskundig met partities te werken kun je ook gegevens kwijtraken!

Nieuwe partitie maken met schijfbeheer in Windows 10

1.  Zoek in het zoekvak op 'partities' en kies Partities op harde schijf maken en formatteren (of rechtsklik op de Startknop linksonder in Windows 10 en kies Schijfbeheer)

Om een extra partitie te maken, moet je eerst een bestaande verkleinen. Als je een grote harde schijf hebt met veel vrije ruimte zal dat geen probleem zijn.

2. Kies de partitie die je wilt verkleinen (C: in dit geval - Door systeem gereserveerd en Herstelpartitie moet je altijd ongemoeid laten!), rechtsklik erop en kies Volume verkleinen

3. Geef aan hoeveel je van de bestaande schijfpartitie wilt afhalen en hoeveel je dus toewijst aan de later nieuw te vormen partitie. Dit is natuurlijk afhankelijk van de vrije ruimte op de schijf. En dan klik je op Verkleinen.

In dit geval doen we dat met een bescheiden 10.000 MB (10 GB), maar als je bijvoorbeeld een aparte schijf voor gegevens wilt maken zal dat - als je ruimte over hebt - eerder in de tientallen of honderden GB's lopen.

4. De zo vrijgemaakte ruimte zie je vervolgens terug als 'Niet toegewezen ruimte'. Klik hier rechts op en kies Nieuw volume aanmaken om een nieuwe partitie te maken (formatteren).

5. Doorloop de stappen om een Nieuw volume aan te maken:


Nieuw eenvoudig volume maken


Laat de maximale schijfruimte staan


Handhaaf gewoon de schijfletter die Windows aanbeveelt


NTFS is het standaard bestandssysteem om te formatteren Windows 10 (vroeger werd FAT gebruikt). Je kunt onder Volumenaam zelf nog een naam opgeven (bijvoorbeeld gegevens)


Kies Voltooien

Je hebt nu een nieuw volume (partitie, of deel van de schijf) gemaakt dat Gegevens heet en schijfletter E heeft:

Partitie vergroten

Als je al meerdere partities hebt op een harde schijf en je hebt bijvoorbeeld te weinig ruimte op de systeempartitie waar Windows 10 op staat en een andere partitie over die leeg is dan kun je ook de eerste partitie vergroten met Schijfbeheer in Windows 10. Schijfbeheer is echter vrij basic, dus dit soort handelingen kun je makkelijker met andere partitiebeheer software doen.

Maar als je dit met Schijfbeheer wilt doen moet deze partitie die je over hebt wel leeg zijn (of je wilt de gegevens erop niet bewaren), want je moet eerst dit volume verwijderen en daarna de partitie verwijderen. Zo krijg je Niet toegewezen ruimte over waarmee je de eerste partitie kunt vergroten. Anders werkt dit niet in Schijfbeheer. Met deze gratis partitiebeheer software kun je wel makkelijker partities dynamisch verkleinen en vergroten.

Wij laten het uitbreiden van partities in Schijfbeheer in Windows 10 ook nog even zien - als je dus al Niet toegewezen ruimte hebt!

1. Rechtsklik op de partitie die je groten wilt maken en kies Volume uitbreiden

2. Doorloop de stappen om het volume uit te breiden (de partitie te vergroten):

Deel dit artikel: