Hoe schakel je geheel uit dat Google Assistent meeluistert?

Er is veel ophef over Google Assistent sinds de Belgische omroep VRT ontdekte dat per ongeluk opgenomen privé-gesprekken beluisterd worden door medewerkers van Google. De digitale assistent denkt regelmatig 'Hey Google' of 'OK Google' gehoord te hebben en neemt dan geluidsfragmenten op die later geanalyseerd kunnen worden door Google-medewerkers voor de verbetering van Google Assistent.

Je privé-gesprekken of slaapkamergeheimen kunnen dus beluisterd worden door mensen als je Google Assistent gebruikt met 'OK Google' op je Android-telefoon of -tablet. Maar je kunt dit natuurlijk ook uitzetten.

1. Hoe kun je het afluisteren door Google geheel stopzetten?

Er zijn diverse vrij lastig te vinden instellingen voor de Google-app en Google Assistent die met spraakinvoer te maken hebben. In plaats van deze allemaal op te zoeken en uit te schakelen kun je ook met één simpele instelling Google het meeluisteren onmogelijk maken in Android 9 (voor Android 6 en hoger: Ga naar Instellingen | Apps, tik op de Google-app en tik op Machtigingen).

1. Ga naar Instellingen | Apps en meldingen | Geavanceerd | App-machtigingen | Microfoon

2. Zet het schakelaartje naast Google uit

googlemicrofoon

Je krijgt dan een melding dat het kan zijn dat bepaalde basisfuncties op je apparaat niet meer werken (dat klopt: praten tegen Google). Klik op Toch weigeren.

weigeren

Google heeft nu geen machtiging meer om naar de microfoon van je Android-toestel te luisteren. Als je nu op de Google Assistent-knop (Home) tikt dan krijg je de volgende melding:

geen audio opname

Google en Google Assistent kunnen geen audio meer opnemen, dus kunnen je niet horen. Zet een vinkje bij Niet meer vragen en Klik Weigeren.

Je kunt Google Assistent wel blijven gebruiken, maar je moet dan (zoek)opdrachten intypen.

Google is zo doof gemaakt en kan - voor zover bekend is - niet meer onbedoeld gesprekken opnemen en doorsturen naar de servers van Google.

2. Activiteitsopties: inclusief audio-opnamen uit

Bij de > Activiteitsopties in je Google Account kun je nu ook controleren of het vinkje bij Inclusief audio-opnamen uit staat (dit zou de standaardinstelling moeten zijn). Hierdoor worden audio-opnamen van jezelf niet bewaard in je account op Googles servers. Ook zou Google dan geen audio-opnamen voor analyse meer naar zijn servers sturen.

Google zegt hierover:

Over de instelling voor audio-opnamen

Als je met Google-services praat, gebruikt Google technologieën voor audioherkenning om je audio te verwerken en op je te reageren. Als je bijvoorbeeld op het microfoonicoon tikt voor gesproken zoekopdrachten, gebruikt Google technologieën voor audioherkenning die wat je zegt omzetten in woorden en zoektermen die dan via Zoeken worden opgezocht in een index. Op die manier krijg je de meest relevante resultaten.

Met 'Web- en app-activiteit' worden je activiteiten op Google-sites, -apps en -services opgeslagen in je Google-account. Dit kan gekoppelde informatie bevatten, zoals je locatie. Met de optionele instelling voor audio-opnamen kun je ook audio-opnamen opslaan met 'Web- en app-activiteit' als je Google Zoeken, Maps en de Assistent gebruikt. De instelling voor audio-opnamen is uitgeschakeld, tenzij je ervoor kiest om deze in te schakelen.

Deze instelling is overal van invloed waar je bent ingelogd op Zoeken, Maps en de Assistent, bijvoorbeeld als je op de Assistent bent ingelogd in zowel de Google Home-app als op een Google Home-smartspeaker.

Deze instelling is niet van invloed op audio die op je apparaat of door andere Google-services wordt opgeslagen. Audio die wordt opgeslagen door andere Google-services, zoals Google Voice en YouTube, wordt in die services beheerd. Audio wordt mogelijk ook opgeslagen op je apparaat, bijvoorbeeld om je stem te herkennen als je Voice Match hebt ingesteld. Audio op het apparaat wordt mogelijk gebruikt om technologieën voor audioherkenning op het apparaat te verbeteren. Deze verbeteringen kunnen zonder audio-opnamen naar Google worden gestuurd om te helpen technologieën voor audioherkenning (en Google-services waarbij deze technologieën worden gebruikt) te ontwikkelen en te verbeteren. Als bijvoorbeeld de instelling 'Gboard verbeteren' is ingeschakeld, kan Gboard de herkenning voor iedereen verbeteren, zonder wat je zegt naar de server te sturen.

Ga naar account.google.com om deze en andere instellingen van je Google-account te bekijken. Ga naar policies.google.com voor meer informatie over de gegevens die Google blijft verzamelen en waarom.

Hoe audio-opnamen worden gebruikt

Google gebruikt de audio die door deze instelling wordt opgeslagen om de technologieën voor audioherkenning (en de services die hiervan gebruikmaken, zoals de Google Assistent) te ontwikkelen en te verbeteren. Zo heeft Google de automatische spraakherkenning verbeterd voor talen waarvoor weinig gegevens beschikbaar zijn door één model te trainen aan de hand van audio van talen waarvoor veel gegevens beschikbaar zijn. Op deze manier hebben we realtime spraakherkenning in meerdere talen mogelijk gemaakt.

Door audio te beoordelen, leren onze services beter begrijpen wat mensen tegen de services zeggen. Getrainde reviewers analyseren een audiofragment door het fragment te beluisteren, een transcript en annotaties te maken zodat ze de audio beter kunnen interpreteren, bijvoorbeeld wat iemand zegt in een rumoerige omgeving of in een bepaalde taal. Als onderdeel van dit proces treffen we maatregelen om je privacy te beschermen, bijvoorbeeld door je audio los te koppelen van je account als deze door reviewers wordt geanalyseerd.

Je audio-opnamen kunnen ook worden gebruikt om je stem in de loop van de tijd beter te leren herkennen. Hierdoor kunnen je apparaten met Voice Match bijvoorbeeld beter leren herkennen wanneer je 'Hey Google' zegt.

Als de instelling voor audio-opnamen is ingeschakeld

Als de instelling voor audio-opnamen is ingeschakeld voor je web- en app-activiteit, worden audio-opnamen opgeslagen in je Google-account bij je web- en app-activiteit als je Google Zoeken, Maps of de Assistent gebruikt.

Audio wordt opgeslagen als je apparaat een activering detecteert. Verschillende apparaten kunnen op verschillende manieren worden geactiveerd, zoals 'Hey Google' zeggen, in je apparaat knijpen, op de spreekknop van een headset drukken of op het microfoonicoon tikken. Bij sommige apparaten begint het vastleggen van audio enkele seconden voor de activering plaats, zodat het volledige verzoek kan worden opgenomen.

Soms wordt audio opgeslagen als je apparaat onterecht een activering detecteert, zoals een geluid dat als 'Hey Google' klinkt. We verbeteren voortdurend onze systemen, zodat er minder onbedoelde activeringen plaatsvinden.

Als je je apparaat zonder internetverbinding gebruikt, kan er audio in je account worden opgeslagen zodra je weer online bent.

Als de instelling voor audio-opnamen is uitgeschakeld

Als de instelling voor audio-opnamen is uitgeschakeld voor je web- en app-activiteit, worden audio-opnamen niet opgeslagen in je Google-account bij je web- en app-activiteit als je Google Zoeken, Maps of de Assistent gebruikt.

Eerder opgeslagen audio wordt niet verwijderd als deze instelling is uitgeschakeld. Je kunt deze audio verwijderen via je web- en app-activiteit op activity.google.com.

Google blijft audioherkenningstechnologie gebruiken om je audio te verwerken en op je te reageren als je tegen Google-services praat.

Audio-opnamen beheren

Je hebt verschillende opties om audio-opnamen te beheren die zijn opgeslagen met 'Web- en app-activiteit'.

Je kunt je audio beluisteren op activity.google.com. Je kunt ook kiezen voor een optie voor automatisch verwijderen of de audio handmatig verwijderen via 'Web- en app-activiteit'. Google kan audio eerder verwijderen als deze niet meer nodig is voor ontwikkeling en verbetering. In de loop van de tijd kan er bijvoorbeeld voor sommige talen minder audio nodig zijn.

Je kunt je audio ook downloaden op takeout.google.com.

Je kunt de instelling voor audio-opnamen op elk gewenst moment in- of uitschakelen onder de instelling 'Web- en app-activiteit' op account.google.com.

Ga naar policies.google.com voor meer informatie over andere gegevens die Google opslaat en waarom en hoe gegevens worden gebruikt om onze services te verbeteren, bijvoorbeeld hoe technologieën je gegevens beveiligen en hoe bepaalde opties je helpen je privacy in al onze services te beheren.

Deel dit artikel: 

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oostenr_jk