Heb je een virusscanner nodig op Android en iOS?

Iedereen weet wel dat je op Windows een virusscanner nodig hebt om je pc te beschermen. Maar hoe zit dat op je Android-telefoon en -tablet en op je iPhone of iPad? Wij geven advies.

1. Virusscanner op iOS? Nee

Op je iPhone of iPad is het simpel. Je kunt niet eens een virusscanner installeren, omdat die niet beschikbaar zijn in de App Store. Apple staat dit soort apps niet toe én heeft iOS behoorlijk goed dichtgetimmerd door de toestemmingen voor apps danig te beperken en draaiende apps te isoleren van elkaar. Door deze beperkingen zouden virusscanners, die nogal diep ingrijpen op je systeem, niet eens hun werk goed kunnen doen.

Ten tweede kun je op iOS alleen apps installeren uit de App Store van Apple zelf. Apps uit andere bronnen installeren is onmogelijk en 'jail breaks' van iOS (het kraken van de beveiliging waardoor bepaalde beperkingen worden opgeheven) is de laatste jaren zo moeilijk geworden dat eigenlijk niemand zich er nog aan waagt.

Apps komen alleen uit de App Store dus en Apple staat erom bekend om apps redelijk streng en grondig te controleren voordat ze worden toegelaten. In ieder geval een stuk grondiger dan Google dat toch met enige regelmaat schadelijke apps uit Google Play moet verwijderen. De kans dat je schadelijke apps uit de App Store downloadt is derhalve heel klein.

Conclusie

Geen virusscanner op iOS dus. Het is zelfs onmogelijk en ook niet echt nodig. Rest alleen nog ons advies dat je iOS wel altijd moet updaten, want regelmatig worden beveiligingslekken in iOS (net als in Android) gedicht! Zorg dus dat onder Instellingen | Algemeen | Software-update Automatische updates op Aan staat.

En kijk ook een beetje uit dat je niet op allerlei duistere sites gaat surfen. Browser Safari heeft wel phishing bescherming ingebouwd (Instellingen | Safari - Privacy en beveiliging - Meld frauduleuze websites) maar dit is dezelfde Safe Browsing Service van Google die ook in Chrome is geïntegreerd en die door de Consumentenbond niet goed werd bevonden (zie hieronder).

2. Virusscanner op Android? Hangt ervan af

Op je Android-telefoon en -tablet kun je wel een virusscanner installeren. Anti-virus apps zijn breed verkrijgbaar in Google Play. Maar zijn ze ook nodig? Misschien wel, maar de meningen zijn verdeeld. De Consumentenbond raadt het gebruik van een virusscanner op Android wel aan. Wij twijfelen, net als Computer!Totaal.

Het grootste gevaar zit in schadelijke apps. Op Android kun je namelijks apps installeren van buiten Google Play. Vanaf alternatieve app markets of door te side loaden (APK-bestanden downloaden en installeren op je toestel) kun je ook apps installeren als je dit aangeeft in Instellingen | Apps en meldingen | Geavanceerd | Speciale app-toegang | Onbekende apps installeren.

Deze aanpasbaarheid en extra mogelijkheden om apps te installeren van buiten Google Play zijn een voordeel voor mensen die Android helemaal naar hun hand willen zetten, maar ze vormen ook een beveiligingsrisico. Want: hoe kun je inschatten of de apps die je van buitenaf downloadt schadelijk zijn? Daar komt een virusscanner van pas!

In Google Play controleert Google alle apps met Play Protect. Dit biedt een redelijke bescherming. We zeggen redelijk, omdat er toch regelmatig schadelijke apps door deze beveiliging heen dringen. Ook apps van buiten Google Play worden op je toestel gecontroleerd door Play Protect, maar deze beveiliging is zeker niet waterdicht.

De Consumentenbond noemt in december 2018 de ingebouwde beveiliging in Android zelfs 'ondermaats' en stelt dat in een test maar 56% van de schadelijke apps werd tegengehouden, terwijl anti-virus apps zo'n 90% stoppen.

Nu komen we bij een cruciaal punt: als je heel vaak apps uit Google Play downloadt om uit te proberen en helemaal als je ook apps van buiten Google Play installeert, dan is het gebruik van een virusscanner aan te raden. Als je bijna nooit apps downloadt (gewoon omdat je alleen een aantal bekende apps gebruikt en meer niet) en zeker niet van buiten Google Play, dan is een anti-virus app ons inziens niet echt nodig.

Hoofdreden om een virusscanner te gebruiken op Android is dat schadelijke apps 'het bijvoorbeeld gemunt hebben op je bankgegevens of je ongemerkt abonneren op betaald sms’jes' aldus de Consumentenbond. Een andere reden is phishing. De bescherming tegen phishing websites (internet fraude via valse websites die er op uit zijn om bijvoorbeeld je bankgegevens of inlogcodes te stelen) van de anti-virus apps is beter dan die Google zelf in web browser Google Chrome heeft ingebouwd (Safe Browsing).

Conclusie

Als je heel veel apps downloadt en ook van buiten Google Play of als je bang bent voor phishing websites (die zich bijvoorbeeld voordoen als jouw bank om inloggegevens te stelen) dan heeft een virusscanner op Android toegevoegde waarde.

Hier vind je enkele gratis anti-virus apps die geschikt zijn voor Android en meestal goede resultaten halen in tests:

Deel dit artikel: