Controleer of je telefoonnummer gelekt is door Facebook

Door een lek bij Facebook zijn vorig jaar honderden miljoenen telefoonnummers, mailadressen, volledige namen, locaties, geboortedata, relatiestatussen, bio-teksten en meer buitgemaakt door internet criminelen.

Die boden deze gegevens te koop aan, maar sinds kort is deze hele gestolen database met privé-gegevens vrij beschikbaar op internet. Naar schatting zijn ook de gegevens (onder andere telefoonnummers) van 5 miljoen Nederlanders buitgemaakt.

Internet criminelen kunnen deze gegevens (mailadressen, telefoonnummers) gebruiken om je mailtjes, sms'jes of appjes te sturen of je op te bellen om te proberen je op te lichten, wachtwoorden te ontvreemden, je geld afhandig te maken enzovoort (phishing, WhatsApp-fraude, identiteits-fraude enzovoort).

Je kunt bij Have I Been Pwned (van de bekende beveiligingsonderzoeker Troy Hunt) controleren of jouw telefoonnummer is buitgemaakt bij het Facebook-lek (als je nooit een Facebook-account hebt gehad hoef je het natuurlijk niet te controleren):

Vul een nummer in dat begint met 316 (internationale code) in plaats van 06 en dan de rest van je nummer (zonder streepjes of spaties)

Als je telefoonnummer buitgemaakt is, kijk dan uit voor verdachte telefoontjes, appjes of sms'jes en geef nooit geld of codes of wachtwoorden aan onbekenden.

Heb jij een Facebook-account (gehad)? En is jouw telefoonnummer buitgemaakt bij het Facebook-lek? Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Raarr Ik heb al zeker 5 jaar geen facebook meer en toch is mijn mobiele nummer wel buit gemaakt maar mijn emailadres niet. Mijn vrouw heeft nog steeds die Asociale media en toch is het emailadres en mobiel nummer niet buit gemaakt?? raarr.

Niets gehackt, had ik ook niet verwacht. Want heb FB account onder fake-naam en fake-mailadres dat ik alleen gebruik om op te kijken, nooit om ergens op te reageren, want dat kan eventueel ook op een andere manier. Profiel is helemaal kaal gelaten. Ook geen gsm-nr opgegeven aan de heer Suikerberg.

beide

Hier kun je het testen
https://jstsch.com/facebook/

afbeelding van redactie

Bij de door ons genoemde link ook.

gecheckt , geen van beide.
bedankt voor de tip.

NEE en NEE.

telefoon niet emailadres wel

Check gedaan, geen problemen gevonden.
Bedankt voor de tip Redactie....

Leen Schouten
Delft

Nee, schijnt (gelukkig) niet buitgemaakt te zijn.

Jawel, e-mail was al gejat en nu ook het 06 nummer.

Ja en ja helaas...

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
fr_nkrijk