Windows 10 1903 of 1909 installeren met lokaal account

Vanaf Windows 10 1909 - dat vermoedelijk binnenkort uitkomt - maakt Microsoft het moeilijk om niet een online Microsoft-account te gebruiken bij de installatie. En ook een nieuwe installatie van Windows 10 1903 probeert je tegenwoordig een online account te laten aanmaken. De optie om een lokale account  aan te maken voor Windows 10 is nu bij 1903 en 1909 zelfs afwezig bij de installatie. Je kunt met een truukje echter wel een lokale account aanmaken.

Lokaal account aanmaken bij nieuwe installatie Windows 10 1903 en 1909

De online Microsoft-account kan handig zijn als je meerdere apparaten met Windows 10 hebt, zodat je makkelijker gegevens kunt overzetten, bestanden synchroniseren of het klembord delen. Maar als je daar geen behoefte aan hebt of maar één pc of laptop hebt dan wil je misschien liever een lokale account aanmaken.

Vanaf Windows 10 1909 (oktober 2019) is dat lastig. En dit geldt sinds oktober ook voor Windows 10 1903. Tijdens de installatie van Windows 10 wordt de mogelijkheid om een lokale account aan te maken niet eens meer aangeboden. Dit kun je doen om toch een lokale account te gebruiken.

1. Verbreek voordat je de installatie begint de verbinding met internet. Dus haal de ethernet-kabel uit je pc of verbreek de verbinding met wifi.

2. Doorloop de installatie. Als je bij het scherm komt U gaat verbinding maken met een netwerk, kies je voor Ik heb geen internet linksonder.

3. Kies op het scherm daarna voor Doorgaan met beperkte instellingen (linksonder)

4. Nu kun je een lokale account aanmaken en de installatie vervolgen.

Als je na de installatie weer verbinding met internet maakt krijg je een melding om de installatie te voltooien en kun je nog wat opties kiezen die je waarschijnlijk wilt overslaan.

Alternatieve mogelijkheid

Een andere mogelijkheid is, volgens Howtogeek, om te installeren met internetverbinding en als gevraagd wordt een Microsoft-account aan te maken de ethernetkabel eruit te halen en/of wifi te verbreken. Dan krijg je een foutmelding, kun je kiezen voor Overslaan en alsnog een lokale account aanmaken.

Microsoft meldt zelf nog dat je ook eerst een installatie met Microsoft-account kunt doen en daarna via Instellingen | Accounts | Uw info kunt kiezen voor In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account.

Update 17 oktober

Deze week kwamen we bij de herinstallatie van Windows 10 versie 1903 toch weer de optie tegen om direct een lokaal account aan te maken. Dus blijkbaar bestaat die optie (soms?) nog wel als je 1903 installeert (bij 1909 niet). Dat is natuurlijk nog makkelijker...

Reacties

Kan ik na met een licentiecode online Windows 10 te hebben geïnstalleerd dit weer ongedaan maken en Windows 10 opnieuw lokaal (offline) installeren? En zo ja hoe doe ik dat?

Top handleiding. Hoe zit het met upgrade HHD naar SSD. er wordt gevraagd naar productcode. Kan ik de oude/bestaande gebruiken. of wordt er een nieuwe toegekend via installer?
Ik probeerde bij een eerdere laptop namelijk de oude productcode te gebruiken, maar de werd niet geaccepteerd. laptop met OS is wel ligitiem, desondanks! Hier heb toen maar een account aangemaakt. Ik kende deze omleiding nog niet namelijk.

ik debruik juist wel een online account , makkelijk , juist omdat mijn windows 10 aan mijn account is gebonden en zo ook geen windows 10 sleutel meer nodig heft om windows te activeren . later kan je gewoon een ander account aanmaken en daar mee werken wanneer je bv geen one drive of iets dergelijks wil hebben , ik persoonlijk werk wel met one drive en een outlook mail , daar ik veel voor mn werk ook buitens huis via mijn telefoon emails met fotos ect kan versturen via onedrive .

maar ja het is aan een ieder waar hij/zij makkelijk mee werkt .
maar voor alleen de reden privacy niet met onedrive of een Microsoft account aan te maken vind ik maar zeuren omdat je bv ook geen telefoon nr zonder registratie kan hebben en dat daar ook van alles achterhaald kn worden en ook omdat ik niets te verbergen heb .

Als je Windows opnieuw wilt installeren via een installatie-DVD die je hebt gebrand, waar vind je het serienummer wat voorheen op de computerkast stond?

Je serienummer zit tegenwoordig meestal in je Bios ingebakken en wordt daarna automatisch uitgelezen door Windows tijdens de installatie.
Deze hoeft je dus niet meer op te zoeken.

geldt het niet meer aanbieden van het maken van een lokaal account ook voor het updaten van 1903 naar 1909, of blijft een bestaand lokaal account gewoon gehandhaafd?

Nee, bij een upgrade worden de bestaande accounts geüpdate. Als dit lokale accounts zin, dan blijft dat zo.

Wat is het verschil tussen een lokaal en een online account?

staat in het artikel hierboven, maar heel simpel is het lokaal alleen op de eigen pc of laptop of anders via het internet/microsoft voor het delen van gegevens.

Kan ik dit op een of andere manier uitprinten of evt downloaden als pdf o.i.d. Wil het graag bewaren.
In de browser uitprinten (firefox) lukt niet goed.

in Edge hier wl, rechtsklik - afdrukken

selecteren, kopiëren, plakken (bv in word)

Een aantal PDF readers maken ook gebruik van een PDF printer, dat is precies voor dit soort zaken. Als je de PDF printer als standaard printer instelt en je geeft een print opdracht, dan zal elke afdruk als PDF document worden opgeslagen. NitroPDF en Foxit zijn gratis readers waar een PDF printer zit ingebouwd.

Afdrukken in Firefox: klik op menu Bestand, selecteer daarna Afdrukken. Je kunt ook eerst nog het Afdrukvoorbeeld bekijken.

In een eerder artikel hierover werd juist gewaarschuwd de ethernetkabel er niet uit te halen tijdens de installatie omdat de update dan vast kan lopen.. Zelf gebruik ik bij voorkeur lokale accounts op mijn pc's en heb ik het synchroniseren via one drive de nek omgedraaid. Geen behoefte aan online accounts en dat alles via MS servers loopt. MS kijkt al veel te veel mee, ondanks uitstaan van de locatie bepaalt de pc evengoed elke start de locatie en wordt deze doorgegeven...

afbeelding van redactie

@Cohoo
We hebben het op meerdere sites als tip gezien en zelf uitgeprobeerd. De installatie liep niet vast (1909), dus het kan.

Ik mis in dit artikel een eventueel argument om geen online Microsoft-account aan te (willen) maken...

afbeelding van redactie

Privacy? Sommige mensen willen liever al hun gegegevens op hun eigen pc houden en niet in de cloud van Microsoft.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieuw-zee_and