Slaat Thunderbird vleugels uit?

Mailprogramma Thunderbird is naast browser Firefox een van de belangrijkste producten van de de Mozilla organisatie. Toch is Thunderbird altijd een beetje ondergesneeuwd door paradepaardje Firefox. En de mensen van Mozilla denken dat deze situatie in de toekomst niet snel zal veranderen. Daarom moet Thunderbird op de een of andere manier verzelfstandigd worden.

Waarschijnlijk is dit een manier om te zeggen dat Mozilla al zijn aandacht en tijd aan Firefox wil besteden en dat Thunderbird deze doelstelling in de weg staat. Firefox wordt ook vele malen meer gebruikt dan Thunderbird. Er zijn meer dan honderd miljoen Firefox-gebruikers en zo'n vijf miljoen Thunderbird-gebruikers. Het is dus duidelijk waar de prioriteit ligt van de Mozilla-organisatie.

Er zijn drie opties voor de toekomst van Thunderbird, zo stelt Mozilla's bestuursvoorzitter Mitchell Baker.

De eerste is dat er een aparte Thunderbird-stichting komt die zichzelf geheel kan bedruipen. Dan zal er dus een nieuwe inkomstenbron voor Thunderbird moeten worden aangeboord. In deze situatie is Thunderbird geheel onafhankelijk van Mozilla, maar dit zal een grote organisatorische inspanning vragen.

De tweede is dat Thunderbird een dochteronderneming wordt die valt binnen de Mozilla-organisatie. Dit zal minder werk kosten, maar Thunderbird blijft in deze situatie waarschijnlijk ondergesneeuwd door Firefox.

De derde optie is dat Thunderbird een community-project wordt zoals SeaMonkey (de opvolger van het totale Mozilla internetpakket met browser, mailprogramma, web-editor en chat client). Dit is in feite een degradatie: het project wordt op deze manier een ondergeschoven kindje.

De website MozBrowser denkt dat de laatste optie de meest waarschijnlijke is, of dat een derde partij zoals Sun Microsystems het gehele Thunderbird-project gaat overnemen. Sun (maker van StarOffice en indirect OpenOffice.org) helpt namelijk al mee met het kalender-project Lightning van Mozilla dat een geïntegreerde agenda-functue in Thunderbird moet bieden. Op deze wijze zou Thunderbird kunnen concurreren met Microsoft Outlook. En Sun wil graag dat bij zijn kantoorpakket OpenOffice.org een goed mailprogramma met agenda zit, zodat het nog beter kan wedijveren met Microsoft Office.

Er staan grote veranderingen op stapel voor Thunderbird. Wordt vervolgd...

Blog Mitchell Baker
MozBrowser

Deel dit artikel: 

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oostenrij_