EFF, Mozilla en Prism-Break protesteren tegen internetspionage door PRISM - plus tips voor betere privacy

Vorige week kwam in het nieuws dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA via het PRISM-programma de internetactiviteiten van burgers in de gaten houdt. Deze internetspionage zou zich met name richten op gebruikers van software en webdiensten van grote Amerikaanse bedrijven als Microsoft, Google en Apple. En ook Europese overheden houden wellicht de online activiteiten van hun burgers in de gaten.

Mozilla (maker van Firefox) is een online petitie gestart om bij de Amerikaanse overheid te protesteren tegen deze spionage. De campagne heet Stop Watching Us. Ook de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF) onderneemt actie tegen deze praktijken en laat Amerikanen het Congres mailen.

Verder is er nog een - particuliere - website genaamd Prism-Break die de acties van de EFF ondersteunt. Deze site geeft gratis open source alternatieven voor software en diensten van Microsoft, Google en Apple die meer rekening houden met je online privacy. De geadviseerde software staat vermeld op Prism-Break.org (rechtsboven op de site kun je ook de taal veranderen in Nederlands).

Veel door ons aanbevolen en besproken software en webdiensten, zoals Linux, Firefox, Thunderbird, Pidgin, OpenStreetMaps en DuckDuckGo worden hier ook genoemd.

Deel dit artikel: 

Reacties

Volgens mij is de auteur dik betaald om dit artikel te schrijven in het belang van de glurende overheden. Al die opgeklopte media hype omtrent aanstaande terreuraanslag maar weet niet exact waar dus gewoon leugens om de burgers in hun greep te houden en alles door te voeren zonder veel tegenwerking. Veiligheid daar geven ze niks om wel om hun machtspositie.

Ik vind dit een heel lastig onderwerp. Voor de duidelijkheid: toen GratisSoftware bekend maakte hoe Google bijvoorbeeld alle internetactiviteiten van gebruikers bijhield heb ik er alles aan gedaan om dit te verhinderen. Ik gebruik sindsdien een privacy vriendelijke zoekmachine, heb mijn gmail-adres opgezegd en heb als Opera gebruiker het Ghostery hulpprogramma geïnstalleerd om “tracking,” zoals dat heet, te voorkomen.

Ik vond het tracken niet alleen een vervelend idee, ik merkte in de praktijk ook dat Google geld aan mij verdiende door mij internetgedrag bij te houden. Men had een profiel van mijn interesses gemaakt en waar ik me ook op het internet bevond: ik kreeg te maken met reclameuitingen die speciaal op mij gericht waren. Zelfs als ik me op een Russische website bevond dan kreeg ik nog reclame voor bedrijven in mijn directe omgeving te zien.

Echter, de internetspionage van de Amerikaanse overheid heeft als doel om de veiligheid van burgers te vergroten, niet om de vergaarde gegevens commercieel uit te buiten. Men probeert op die manier in een vroeg stadium het beramen van terroristische aanslagen op het spoor te komen, bijvoorbeeld.

Ik ben bang dat we in een mondiale samenleving niet tegelijkertijd 100 procent veiligheid kunnen bereiken en tegelijkertijd absolute privacy bescherming. Wellicht zit er niks anders op om een onsje privacy op te geven voor een kilootje meer veiligheid.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid_korea