Windows 10 '2022 Update' (22H2) is nu te downloaden

Windows 10 krijgt nog updates tot 2025. Maandelijkse beveiligingsupdates en jaarlijkse grotere upgrades. Zo heeft Microsoft vanavond Windows 10 versie 22H2, de 2022 Update, uitgebracht. Deze nieuwe jaarlijkse onderdelenupdate heeft niet zo veel nieuwe functionaliteit en is meer een soort grote onderhoudsupdate.

Microsoft zegt over de nieuwe functies: 'Windows 10, version 22H2 will have a limited set of features focused on productivity and management.' Niet veel nieuws dus. Voor thuisgebruikers al helemaal niet.

Microsoft rolt de onderdelenupdate langzaam uit. Dus het kan enkele weken tot maanden duren voordat je deze via Windows Update krijgt aangeboden. Ook kan het zijn dat je pc voorlopig geblokkeerd is voor deze upgrade om bekende problemen met specifieke hardware of software te voorkomen.

Windows Update, handmatig downloaden of overslaan?

Om Windows 10, onderdelenupdate naar versie 22H2 te krijgen heb je drie opties:

  1. Via Windows Update downloaden (aanbevolen)
  2. Binnenhalen met de Update-assistent of Media Creation Tool (niet aanbevolen)
  3. Niks doen en overslaan

1. Wachten tot deze verschijnt in Windows Update (aanbevolen)

De jaarlijkse update wordt via Windows Update uitgerold. En Microsoft raadt ook aan dat je wacht tot je computer automatisch versie 22H2 krijgt aangeboden. Dan weet je zeker dat de meeste kinderziektes opgelost zijn en dat je pc geschikt is voor de upgrade. Je kunt kijken of je Windows 10 versie 22H2 al via Windows Update kunt downloaden:

Ga naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update en klik op Naar updates zoeken

Als de update voor je beschikbaar is op Windows Update dan komt er een melding en kun je klikken op Downloaden en installeren bij Onderdelenupdate naar Windows 10 versie 22H2.

Aangezien deze Onderdelenupdate een service pack-achtige update is kan die gewoon via Windows Update worden gedowload en binnen tien minuten geïnstalleerd als je nu versie 21H1 of 21H2 hebt.

2. Binnenhalen met Update-assistent (of Media Creation Tool)

Je kunt Windows 10 22H2, 2022 Update, ook binnenhalen via de Update-assistent. Dat is bij deze update niet echt aan te bevelen. Aangezien deze Onderdelenupdate niet veel meer is dan een grotere onderhoudsupdate is het niet echt de moeite om daarvoor Windows 10 geheel opnieuw te installeren. Maar als je problemen hebt met de installatie van versie 22H2 dan kan dit een goede optie zijn.

Je kun ten slotte ook handmatig installeren via het Hulpprogramma van Microsoft (Media Creation Tool). Dit is voor gevorderden en niet aan te raden!

3. Gewoon overslaan

Jaarlijkse updates hoef je niet meteen te downloaden. Je kunt ook wachten tot je huidige onderdelenupdate (versie 21H1 of 21H2) niet meer ondersteund wordt en geen maandelijkse updates meer krijgt. Zie daarvoor de data hieronder.

Versie End of life (einde updates)
Windows 10 21H1 13 december 2022
Windows 10 21H2 13 juni 2023

 
Eventuele problemen die je ondervindt met de upgrade naar of installatie van Windows 10 22H2 horen we graag hier:

Bron: