Beste virusscanners bij malwaretest van AV Comparatives

Het onafhankelijke testinstituut AV Comparatives onderzoekt meerdere malen per jaar welke virusscanners je pc het beste beschermen. De resultaten vind je hieronder.

Beste virusscanners in juli/augustus 2020

AV Comparatives testte in juli en augustus 17 virusscanners op geboden bescherming tegen 380 schadelijke websites met malware en drive-by downloads. Ook werd er naar vals positieven (vals alarm) gekeken.

Bron: AV Comparatives juli/augustus 2020

F-Secure, G Data, Panda en Trend Micro waren foutloos en blokkeerden alle malware in deze test. Trend Micro (30) en F-Secure (14) hadden wel vrij veel vals positieven (onterechte meldingen van een virus). Panda gaf negen keer vals alarm en G Data was wat dat betreft het beste met vijf vals positieven.

Avast, AVG, Bitdefender, Kasperky en Norton hadden allemaal een slippertje en lieten één virus door. Avast en AVG sloegen vijf keer ten onrechte alarm. Bitdefender en Kaspersky hadden geen vals positieven. Keurig dus.

Norton had ook maar één slippertje, maar aangetekend dient te worden dat Norton bij drie gevallen van malware aan de gebruiker vroeg wat er moest gebeuren: blokkeren of niet? En dat is niet goed natuurlijk. Bovendien gaf Norton het meeste vals alarm van alle virusscanners: 31 keer maar liefst. Dat zijn stevige minpunten voor de virusscanner van Symantec.

Avira en ESET liet een half procent van de malware door (twee exemplaren) en Microsoft Defender miste 0,8% van de schadelijke websites met drive-by downloads (drie virussen). Avira en ESET hadden één vals positieve melding, Microsoft Defender gaf vijf keer een onterechte virusmelding.

McAfee was ten slotte de slechtste van de bekende virusscanners en liet 1,8% van de malware door, zo'n zeven exemplaren.

Conclusie

De balans tussen vals positieven (onterechte meldingen van een virus) en geblokkeerde malware is lastig, zo blijkt. Je wilt alle malware blokkeren maar ook niet steeds vals alarm slaan.

Trend Micro en F-Secure stopten alle virussen, maar sloegen wel vaak vals alarm. Panda en G Data deden dit beter, maar hadden ook vals positieven. Aan de andere kant hadden Bitdefender en Kasperky geen enkele keer vals alarm maar beide wel een slippertje: ze lieten één malware-exemplaar door.

Overzicht van gratis virusscanners

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_panje