Microsoft Defender en Kaspersky beste virusscanners (juni 2020)

Het onafhankelijke testinstituut AV Test voelt meerdere malen per jaar virusscanners aan de tand. AV Test onderzocht welke anti-virus software je pc het best beschermt.

Test van 22 virusscanners in juni 2020

AV Test testte in mei en juni 22 virusscanners op geboden bescherming tegen 339 zero-day aanvallen (nieuwe malware) en bijna tweeëntwintigduizend bekende virussen. Ook prestaties (hoeveel wordt de pc vertraagd) en vals positieven (onterechte virusmeldingen, vals alarm) werden bekeken.

Anti-virus

Bescherming virussen

Prestatie

Vals alarm

  Bekend Nieuw (Max. 6 punten) (Minder is beter)
Microsoft Defender 100% 100% 6 0
Kaspersky 100% 100% 6 0
F-Secure 100% 100% 6 1
Norton 100% 100% 6 1
Bitdefender 100% 100% 5,5 1
Avast 100% 100% 5,5 3
AVG 100% 100% 5,5 6
ESET 100% 99,7% 5 2
Trend Micro 100% 99,5% 6 1
McAfee 100% 99,4% 6 1
Avira 100% 98,9% 5 0
Malwarebytes 100% 97% 4,5 17

Bron: AV Test juni 2020

Bescherming

Als eerste valt op dat alle bekende virusscanners perfect beschermen tegen wijdverspreide virussen. Ze stoppen alle 22 duizend virussen. De zero-day bedreigingen (nieuwe aanvallen) maken het verschil. Microsoft Defender, Kaspersky, F-Secure, Bitdefender, Avast en AVG blokkeren alle bedreigingen en scoren dus 100% op bescherming.

ESET, Trend Micro, McAfee en Avira beschermen tegen ongeveer 99% van de nieuwe aanvallen en hebben dus een paar slippertjes, maar doen het prima. Malwarebytes mist zo'n tien zero-day bedreigingen (maar blokkeert wel alle bekende virussen).

Prestaties (vertraging)

De meeste virusscanners scoren 6 of 5,5 punten (van maximaal zes) op prestaties. Dit betekent dat ze je pc niet heel erg vertragen bij het uitvoeren van veelvoorkomende taken als websites bezoeken, bestanden kopiëren en downloaden, applicaties starten en software installeren.

ESET en Avira vertragen je computer wat meer en scoren 5 punten. Malwarebytes maakt je pc het langzaamst en behaalt 4,5 punt op de test.

Vals alarm

Virusscanners moeten alle schadelijke virussen tegenhouden, maar het liefst zo weinig mogelijk legitieme software blokkeren. Toch geven ze soms vals alarm. Kaspersky en Microsoft Defender als enige niet. Bitdefender, F-Secure, Norton, McAfee en Trend Micro sloegen een keer vals alarm.

AVG had al zes vals positieve (onterechte) virusmeldingen en Malwarebytes gaf 17 keer vals alarm.

En de beste virusscanners van juni 2020 zijn...

Als enige twee bieden ze perfecte bescherming, geen vals alarm en nauwelijks vertraging:
Microsoft Defender en Kaspersky

Daarmee doet Microsofts gratis virusscanner, die standaard meegeleverd wordt met Windows 10, het weer uitstekend. Het enige wat ontbreekt aan Microsoft Defender is extra bescherming van je web browser (maar die zit deels al ingebouwd in Chrome, Firefox en de nieuwe Edge).

Overzicht van gratis virusscanners

Bron: 
Deel dit artikel: 

Reacties

Als je tegenwoordig een betrouwbaar gratis antivirusprogramma zoek met uitstekende bescherming is Microsoft Defender een prima keuze. Installeren en verder geen geouwehoer.
Doet wat het moet doen goed en mooi onopvallend op de achtergrond zonder te irriteren.
Wil je extra's dan zit je toch meestal aan betaalde AV software vast, maar strikt genomen is dat denk ik niet echt noodzakelijk. Mijn keuze zou dan Kaspersky of Norton zijn.

Zeker geen slechte score van Microsoft defender. Keurig! Goed, ook, om te zien dat Kaspersky zijn enorme dekkingsgraad als vanouds heeft waargemaakt. Ik gebruikte tot begin dit jaar Bitdefender. Ook goed, vind ik, maar van die valse positieven dat klopt. Bovendien bleek Kaspersky ruim 10 euro goedkoper om te downloaden.

Ik ga voor die betaalde software natuurlijk ook voor de extra´s, zoals veilig bankieren, de stealth bescherming etc. Dat zijn toch ´´the goodies´´ dat gratis protectie software niet biedt en betaalde software een headstart geeft, maar daar betaal je ook voor. Het is mij die paar tientjes per jaar toch ruimschoots waard.

Noch beter: WINDOWS DEFENDER, Doet elke dag een automatische scan, Makkelijker kan het niet. Hulde aan MICROSOFT. Goed gedaan Dames en heren. Van een MICROSOFT fan.

afbeelding van redactie

Windows Defender heet tegenwoordig Microsoft Defender

Beste redactie, Onder het kopje Beveilliging staat ook noch steeds op uw site, WINDOWS DEFENDER. Misschien kunt u dat dan ook aanpassen?

afbeelding van redactie

Goed idee! Hebben we nu gedaan.

Beste redactie; bedankt voor de snelle service, Groetjes aan iedereen op deze goede site, Groetjes pop.

Als Windows Defender het zo goed blijft doen, verleng ik mijn Bitdefender abo niet....

Wat een prettig bericht. Sinds één jaar heb ik enkel de Windows Defender.
Vroeger heb ik al de bekende gratis virusscanners gebruikt en bij ieder van hen was er soms altijd iets...reclame, verzoek upgraden enz.
Met Windows Defender heb je dat allemaal niet en elke dag werkt hij zichzelf bij. Enkel van tijd tot tijd een scan doen en alles loopt op wieltjes. Ook nooit berichten die je kunnen storen. Het draait en men heeft er geen last van en vertraagd niet.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ned_rland