Wat is nieuw in macOS 10.15 Catalina: adieu iTunes

macOS 10.15 Catalina (genoemd naar een eiland voor de kust van Californië) is Apples jaarlijkse grote update voor het besturingssysteem voor Mac-computers.

Adieu iTunes: in drieën gesplitst

Opvallend in macOS Catalina is dat afscheid is genomen van het logge iTunes. iTunes is opgesplitst in drie verschillende apps:
- Apple Muziek
- Apple TV
- Podcasts


Apple Muziek

Apple TV


Podcasts

En voor het beheren van je iPhone en iPad kun je nu terecht in bestandsverkenner Finder. Als je je iDevice aansluit op je Mac opent gewoon Finder. Dat is een stuk handiger! Onder Windows blijft iTunes trouwens wel onveranderd bestaan.


iPhone beheren met Finder op Mac

Verder zijn de Foto's, Notities en Herinneringen apps onder handen genomen en verbeterd. Duidelijk is dat Mac-apps en iOS-apps steeds verder naar elkaar toegroeien. iOS en iPadOS zijn nu het voorbeeld voor de Mac-apps.

Apple maakt deze symbiose ook steeds makkelijker door ontwikkelaars de gelegenheid te geven om iPad-apps snel geschikt te maken voor de Mac met Catalyst. Zo worden veel iOS-apps omgebouwd naar Mac-apps. Twitter is er bijvoorbeeld al en veel meer zullen volgen.

Nieuwe apps

Op zowel iOS als macOS kun je een abonnement nemen op Apple Arcade, de spelletjeshal van Apple. Verder is de Schermtijd-app nu ook beschikbaar op macOS, zodat je voor al je apparaten kunt bijhouden hoe lang je achter de schermpjes zit en desgewenst limieten kunt instellen.

iPad als tweede scherm

Ook nieuw is dat je je iPad als tweede scherm naast je Mac kunt gebruiken. Hierdoor kun je twee - geschikte - apps naast elkaar gebruiken, dezelfde app op twee schermen of beeldschermen spiegelen. Vooral voor grafische apps kan dit handig zijn.

Verbeterde beveiliging en privacy

Ook zijn, zoals elk jaar, de beveiliging en privacy weer aangescherpt. Zo draait macOS Catalina nu op een afgescheiden alleen-lezen-volume zodat systeembestanden niet overschreven kunnen worden.

Gatekeeper, dat nieuwe apps controleert, is verbeterd en controleert niet alleen vooraf maar ook later of een app veilig is.

Het systeem van kernel-extensies voor bijvoorbeeld randapparatuur en geavanceerde functies is afgeschaft. Nu draaien deze uitbreidingen helemaal los van het besturings­systeem, zodat er geen eventuele negatieve gevolgen voor macOS zijn.

Verder moeten apps nu toestemming vragen om toegang te krijgen tot bestanden in de mappen Documenten en Bureaublad en op je iCloud Drive. Ook als ze een foto of video van je scherm willen maken of je toetsenbordactiviteit bijhouden dan moeten apps toestemming vragen. Meer controle dus.

Net als op iOS is er de nieuwe 'Zoek mijn' app die de Zoek mijn iPhone en Zoek mijn vrienden apps combineert.

Als je een Apple Watch hebt kun je nu - behalve inloggen - ook allerlei beheerderstaken goedkeuren zonder dat je steeds je wachtwoord hoeft in te typen.

Slot

macOS 10.15 Catalina is een uitgave met veel kleine handige verbeteringen die het werken met je Mac net weer wat prettiger maken. Ook groeien Mac en iPad steeds dichter naar elkaar toe door gedeelde apps en de tweede-scherm-functionaliteit.

Je kunt macOS Catalina gratis installeren door naar Apple-symbool | Systeemvoorkeuren | Software-update te gaan.

macOS 10.15 Catalina is vanaf 7 oktober 2019 gratis te downloaden voor iMac (eind 2012 en nieuwer), MacBook Pro (midden 2012 en nieuwer) , MacBook Air (eind 2012 en nieuwer), MacBook (2015 en nieuwer) en Mac Mini (eind 2012 en nieuwer).

Hoe bevalt macOS 10.15 Catalina jou? Laat het weten in de reacties!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid-ko_ea