Norton en F-Secure perfecte virusscanners in februari 2021

Het onafhankelijke testinstituut AV Test beoordeelt meerdere keren per jaar de kwaliteit van virusscanners. Zo onderzocht AV Test in januari en februari van 2021 welke van 21 geteste anti-virus applicaties je pc het best beschermen. De meeste boden uitstekende bescherming. Het verschil zat in de details en in het aantal vals positieven en de vertraging die de virusscanners opleverden.

21 geteste virusscanners in januari/februari 2021

AV Test testte in de eerste twee maanden van dit jar 21 virusscanners op geboden bescherming tegen 258 zero-day aanvallen (van nieuwe, onbekende malware) en bijna tienduizend bekende virussen. Ook prestaties (hoeveel langzamer wordt je pc) en vals positieven (vals alarm) werden bekeken. Dit zijn de resultaten van de bekendste virusscanners op deze test.

Anti-virus

Bescherming virussen

Prestaties

Vals alarm

  Bekend Nieuw (Max. 6 punt.) (Minder = beter)
Norton 100% 100% 6 0
F-Secure 100% 100% 6 0
Avast 100% 100% 6 1
Kaspersky 100% 100% 6 1
McAfee 100% 100% 6 1
Microsoft Defender 100% 100% 6 1
Bitdefender 100% 100% 5,5 1
AVG 100% 100% 5,5 1
ESET 100% 99,6% 6 0
Malwarebytes 99,95% 100% 6 4
Avira 99,95% 99,6% 6 0

Bron: AV Test februari 2021

Bescherming

Als eerste valt op dat bijna alle bekende virusscanners perfect beschermen tegen wijdverspreide virussen en nieuwe bedreigingen (zero-day aanvallen).

Van de populaire virusscanners hebben alleen Avira, ESET en Malwarebytes enkele slippertjes. Norton, F-Secure, Avast, AVG, Bitdefender, Kaspersy, Microsoft Defender en McAfee houden 100% van de virussen tegen.

En ook een onbekendere naam zoals Northguard beschermt foutloos (we bespreken niet alle virusscanners, maar bekijk hier alle resultaten).

Prestaties (vertraging)

Bijna alle virusscanners scoren perfect (6 uit 6) op prestaties. Dit betekent dat ze je pc nauwelijks vertragen bij het uitvoeren van veelvoorkomende taken als websites bezoeken, bestanden kopiëren en downloaden, applicaties starten en software installeren.

Alleen AVG en Bitdefender doen het deze keer iets minder met 5,5 van 6 punten op prestaties, maar dat is nog altijd prima. Bij beide virusscanners verloopt het starten van apps iets trager dan bij de concurrentie.

Vals alarm

Dan vals alarm. Virusscanners moeten alle schadelijke virussen tegenhouden, maar het liefst zo weinig mogelijk legitieme software blokkeren. Toch geven ze soms vals alarm.

Avira, ESET, F-Secure en Norton sloegen geen enkele keer vals alarm. Uitstekend dus!

McAfee, Bitdefender, Kaspersky,  Avast, AVG en Microsoft Defender gaven één keer een vals positieve melding. Malwarebytes vier keer.

En de beste virusscanners van februari 2021 zijn...

De virusscanners lagen in deze test zeer dicht bij elkaar. Toch zijn er twee die er net boven uitstaken en een geheel perfecte score behaalden: Norton en F-Secure gaven 100% bescherming, vertraagden je pc nauwelijks en gaven geen enkele keer vals alarm.

Bron: 
Deel dit artikel: 

Reacties

@Redactie: Wat ik me steeds afvraag is welk test-instituut nou eigenlijk het best is. Hun test-methodiek zal denk ik behoorlijk verschillend zijn. De reden dat ik het me afvraag is dat ze echt heel verschillende resultaten hebben steeds. Een aantal van de getest av-software komt bij beiden vaak goed uit de bus maar toch vind ik verschillen soms opmerkelijk. Hebben jullie zich op het verschil in methodiek en welk instituut zouden jullie als het best beoordelen of is dat appels met peren vergelijken?

afbeelding van redactie

@Redz

Je kunt hier meer lezen over de testmethodiek van AV Test:

  • Bescherming:

https://www.av-test.org/e...

  • Prestaties:

https://www.av-test.org/e...

  • Vals positieven:

https://www.av-test.org/e...

En hier over de testmethodiek van AV Comparatives:
https://www.av-comparativ...

De testinstituten gebruiken enigszins verschillende malware-samples, ook omdat er steeds nieuwe, andere malware bijkomt. De resultaten kunnen dus wat verschillen. Het zijn steeds momentopnames van de beste virusscanner op dat moment voor de sample van malware waar mee getest wordt. Verder verschillen de methoden wel een beetje.

Maar beide zijn wel goede testinstituten denk ik. Als je de testresultaten door de jaren heen bekijkt dan zie je dat Kaspersky, Bitdefender en Norton meestal wel hoog scoren.

Al heel lange tijd al Microsoft Defender gebruikt na al die andere gratis producten. Het werkt vlot, geen reclame allerhande, geen herinneringen meer voor een nieuwe versie. Alles steeds in orde.
Dank aan GratisSoftware om ons hiervan de evolutie te laten weten.

Waarom zou je een derde partij toegang geven tot het belangrijkste deel van je computer als het met de Windows eigen beveiliging ook vrijwel perfect is ?
Nog gratis bijgeleverd ook nog.

Waarom niet?

Noem het maar op : extra data uitwisseling, extra kosten, extra risico, wie weet wat nog meer.
Denk jij anders ?

Het belangrijkste argument is dat je niet alleen even goed, maar ook even slecht beveiligd bent als iedereen die Microsoft Defender gebruikt.
Iets anders gebruiken ( diversiteit ) kan daarom veiliger zijn.

Ik ben met Norton opgehouden. Het verschil tussen goede bescherming en ernstige mate van bemoeienis was daar compleet weggevallen. Zo werd alles van Nirsoft (ook al kun je daar kwalijke dingen mee doen) weg gekieperd. Tja, dan kun je ook lucifers verbieden, of een mes uit 't bestek...
Op m'n commentaar aan de helpdesk daarop kreeg ik zero response.
Dan houdt 't op...

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_uitsland