iOS 14 heeft widgets, app bibliotheek en veel kleine handige vernieuwingen

Vorige week heeft Apple iOS (en iPadOS) 14 uitgebracht voor alle iPhones vanaf 6s (uit 2015) en nieuwer. Als je iOS 13 hebt dan kun je ook iOS 14 draaien dus. Dit is de grote jaarlijkse uitgave die veel nieuwe functies brengt. We bespreken de interessantste.

ios14widgetsWidgets en appbibliotheek in iOS 14

Het klinkt een beetje alsof we teruggaan naar de begindagen van Android meer dan tien jaar terug. Maar je kunt nu widgets op je iPhone gebruiken! Handige venstertjes op je beginscherm die actuele informatie bieden zoals weerbericht of nieuwsoverzicht. Niet heel revolutionair, maar goed. Apple heeft na 13 jaar weerstand toch besloten om widgets op het beginscherm toe te laten. Je kon natuurlijk al een aantal jaren widgets gebruiken op het scherm links van je beginscherm, maar het oude vertrouwde raster met app-icoontjes kan nu ook doorbroken worden met widgets.

En Apple voegt gelijk een handige functie toe: de widget-stapel. Dit zijn meerdere widgets op elkaar die volgens een rotatieschema om de beurt getoond worden. Zo kun je bijvoorbeeld nieuws, weer, herinneringen, Siri-suggesties, opdrachten, muziek, kaarten, agenda, bestanden, foto's, conditie en meer laten zien. Je kunt zelf van widget in de stapel wisselen door verticaal te swipen.

Behalve deze 'slimme stapels' kun je natuurlijk ook losse widgets voor alles gebruiken. Derde partijen kunnen ook widgets maken maar veel apps moeten nog bijgewerkt worden om hier gebruik van te maken (maar dit zal ongetwijfeld voor veel apps gebeuren de komende maanden).

Je kunt widgets toevoegen door je vinger op vrije ruimte in het beginscherm te laten liggen en te wachten tot de +knop verschijnt. Klik dan + en kies je widget. Je kunt zelf ook slimme stapels van widgets maken door een widget bovenop een andere widget te slepen! Widgets kunnen meerdere formaten hebben.

Daarnaast kun je nu de app bibliotheek gebruiken. Het scherm bevindt zich rechts van je (laatste) beginscherm. Gewoon doorswipen dus. Je hoeft nu niet meer eindeloze schermen met apps door om de goeie te vinden. Sterker je hoeft ook niet meer eindeloze schermen met apps op je telefoon te hebben en je hoeft niet meer apps in mapjes te stoppen om minder schermen met apps te krijgen.

Je kunt nu gewoon op het scherm drukken en als een -teken op de app-icoontjes verschijnt kun je hiermee apps van de beginscherm naar de appbibliotheek verplaatsen (kies dus niet voor Verwijderen maar voor Verplaats naar appbibliotheek).

Compact belvenster en beeld-in-beeld-video

Handige vernieuwing is verder dat als iemand je belt het gesprek niet beeldvullend is. Je krijgt een compact bel-venster en daarnaast (als je de telefoon op speaker hebt staan) kun je nog andere apps openen, een afspraak in je agenda zetten of iets opzoeken.

Dit kan nu ook bij FaceTimen (met beeld) en het bekijken van een video. Via beeld-in-beeld kun je de video kleiner maken en ondertussen andere apps openen op je iPhone.

En veel meer

Verder noemen we kort enkele kleine en grote vernieuwingen:

  • Je kunt een andere browser en mail-app als standaard instellen. Ga daarvoor naar de betreffende browser of mail-app in Instellingen en kies deze als standaard.
  • Ook Siri heeft een compact ontwerp gekregen en is niet meer schermvullend
  • Safari blokkeert trackers en laat zien welke in het privacy rapport (klik op Aa links in adresbalk en dan op Privacyrapport)
  • Als een app je microfoon of camera gebruikt zie je een oranje of groen stipje bovenaan je scherm (naast wifi-symbool)
  • Apps die niet je exacte locatie nodig hebben (je huisadres) kun je nu GPS toestaan tot je 'geschatte locatie' (bijvoorbeeld de plaats waar je woont). Voor een nieuws- of weerapp kan dit prima
  • De Gezondheidsapp kan nu een slaapschema voor je opstellen met ontspannende bezigheden en slaapdoelen
  • De Camera is sneller klaar om een (volgende) foto te maken

iOS 14 is geen revolutionaire update maar zit desondanks vol met veel handige grote en kleine vernieuwingen. En het is bij ons een zeer stabiele update gebleken wat bij sommige iOS updates de laatste jaren niet het geval was.

Je kunt upgraden naar iOS 14 in de Instellingen-app onder Algemeen | Software-update. Leg je iPhone aan de oplader. De upgrade kan wel een uur duren.

Lees bij Apple de complete lijst met vernieuwingen

Deel dit artikel: 

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
i_oorkust