Reageren

LuLu

Horizontal Tabs

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.6 (18 stemmen)

Ons oordeel

Beschrijving: 

LuLu is een gratis open source firewall alleen voor macOS en voor ervaren gebruikers! LuLu is een personal firewall die controleert welke applicaties uitgaande verbindingen willen maken op je Mac. Je kunt daarna de app toegang geven tot internet of blokkeren. Simpel maar doeltreffend.

De bekendste firewall voor Mac is zonder twijfel Little Snitch. Voor dit programmaatje moet je echter betalen (de gratis versie stopt er elke drie uur mee). Een prima gratis alternatief is LuLu van Objective-See: een eenvoudige personal firewall die voor elke applicatie die toegang tot internet wil vraagt of je toestemming geeft of niet.

Na het installeren van LuLu (lees uitgebreide instructies onderaan bij Installatie, het tabblad naast Downloads) moet je de kernel-extensie toestaan anders werkt de firewall niet. Je krijgt een melding daarvoor om de Systeemvoorkeuren te openen. Klik daarna op Sta toe na de tekst dat Het laden van de systeemsoftware van de ontwikkelaar 'Objective-See LLC' is geblokkeerd (zie afbeelding):


Sta laden van systeemsoftware van LuLu (Objective-See LLC) toe

Hierna moet je je Mac herstarten en daarna kun je LuLu instellen.

Bij het opzetten van LuLu zouden wij Apple- en systeem-software automatisch toestaan, maar reeds geïnstalleerde applicaties van derde partijen niet (haal daar het vinkje weg, zie afbeelding).


Haal vinkje weg bij 'Allow already installed applications' voor meer controle

Hiervan krijg je dan meldingen als ze toegang tot internet willen. Je kunt zo de apps blokkeren (Block) of toestaan (Allow).


Klik op 'Allow' als Firefox toegang tot internet wil

Handig is dat je in het meldingsvenster (zoals hierboven) ook nog kunt klikken op het VirusTotal icoontje, waarna de applicatie die internettoegang wil gescand wordt door tientallen virusscanners.

LuLu zit in de systeembalk bovenaan je Mac. Verder hoef je eigenlijk niets meer in te stellen. Je moet dus alleen applicaties toestaan of blokkeren als je meldingen krijgt. Zo houd je controle over applicaties die verbinding met internet willen maken.

LuLu is een eenvoudige maar doeltreffende personal firewall die uitgaande applicaties monitort. Binnenkomende verbindingen worden door de ingebouwde firewall in macOS afgehandeld. De ingebouwde firewall in macOS moet je nog wel aanzetten (lees hier hoe je die aanzet). LuLu biedt in samenwerking met de Mac firewall een goede bescherming van je internetverkeer.

DL

Inst

Website producent: 
Uitleg: 

Bedenk goed welke programma's toegang tot internet mogen krijgen als LuLu meldingen geeft. In deze dialogen kun je programma's blokkeren en goedkeuren. Doe dat met aandacht en zorg.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <em> <strong> <br> <p>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
zwitserl_nd