Classificatie van gratis software: schoon, opletten en heel goed opletten!

Steeds meer gratis software raakt vervuild met gebundelde extraatjes, zoals toolbars, zoekmachines en onnodige software-aanbiedingen van derden. Ook veranderde zoekmachines en startpagina's zijn schering en inslag. En soms zijn de 'extraatjes' zo vervelend dat ze onder de categorie PUP, adware, spyware of zelfs malware vallen en gedetecteerd worden door virusscanners.

Verder is er gratis software die reclame maakt in de interface of aanbiedt om te upgraden naar de betaalde versie van het programma. Of het downloaden van andere programma's van de producent wordt aanbevolen. Ons inziens is dit minder erg dan de eerste categorie, waarbij geprobeerd wordt om tijdens de installatie allemaal rotzooi op je pc te installeren.

Ten slotte is er ook nog echt gratis software die 100% schoon is en waarbij je geen extraatjes krijgt aangeboden tijdens de installatie en die ook geen reclame bevat. Meestal is dit open source software. GIMP, VLC, Firefox en LibreOffice zijn daar bekende voorbeelden van (maar niet alle open source software hoeft schoon te zijn, zie FrostWire en PDF Creator).

Hoe het ook zij. Wij willen een soort keurmerk (of waarschuwing) bieden voor gratis software, zodat bezoekers van GratisSoftware.nl in één oogopslag kunnen zien welke software helemaal schoon is en bij welke software ze moeten opletten of heel goed moeten opletten tijdens de installatie.

Het zal er ongeveer zo uitzien:


Software waar geen extraatjes bij zitten en die geen reclame maakt.
 

Software die reclame in de interface maakt of die een upgrade naar betaalde versie of andere software van de producent aanbiedt.
 

Software die extraatjes bundelt tijdens de installatie: toolbars, zoekmachines, software van derden, veranderde startpagina's en meer.
 
Duidelijk zal zijn dat van boven naar beneden (groen, oranje, rood) de software respectievelijk onvoorwaardelijk aan te bevelen is, enige beperkingen kent en je ten slotte zeer goed moet opletten. De smileys zullen komen bij alle besproken software-titels op GratisSoftware.nl.
 
Dit is de eerste opzet van ons kwalificatiesysteem of keurmerk. Van onze bezoekers willen we graag feedback: zijn we dingen vergeten, mis je nog iets, is het systeem duidelijk, wat kan er anders/beter?
 
Brand los in de reacties hieronder! We horen graag jullie feedback!

Reacties

Prima idee!! Maar ik ben inmiddels goed op de hoogte en heb inzicht - mede door jullie, betreft allerlei vinken die tijdens een installatie moeten worden weggehaald en dan gaat het eigenlijk altijd goed. Ik las al; 'voor de minder ervaren gebruikers, is dit een goed extra, als waarschuwing.'
Vriendelijke groeten - Joop.

Het beste idee voor downloads tot dusver.

Wanneer gebeurt dit? Eergisteren? Gisteren mag ook! ;-)))

goed idee

afbeelding van redactie

Dank voor alle feedback, we gaan ermee aan de slag! Binnen enkele weken hopen we alles in te voeren (nu hebben al enkele applicaties het 100% schoon predikaat).

Een goed idee! Wat ook leuk erbij zou zijn is dat er dan aangegeven wordt wat er dan aan een bepaalde applicatie schort als het niet de 100% score heeft. Op deze manier kan iedereen beter beslissen of hij/zij het nodig heeft. Wat voor de één namelijk meteen een reden is om het niet te downloaden, hoeft dit niet het geval te zijn voor de ander.

Maar al met al een prima idee!!

Goed initiatief!

Weeg bij de kwalificaties ook mee (als je dat al niet van plan was) of er van "opt in" of "opt out" gebruik wordt gemaakt, en of het maken van een privacy bewuste keus al dan niet verborgen wordt.
Elk pakket heeft zo zijn eigenaardigheden wat dat betreft. Het zou goed zijn deze samengevat mee te nemen bij de softwareomschrijving. (bv Ccleaner, wat een geheel schone versie aanbiedt (naast een versie met opt out mogelijkheden) maar die dan wel een dag of 4 later beschikbaar gesteld wordt na een update).

Top idee

Dat u daar niet eerder op gekomen bent! :-)
Goed idee.

Dat is een heel goed plan!

Strak plan, doen.
Wat iemand hierboven al opperde, de rode variant in een gevaren driehoek zetten is duidelijker

schitterend idee!! super ,vind deze belg, van GratisSoftware

Zeer goed idee, zeker doen!

Top!!!

meteen doen .. eindelijk...

Optie 1 en 2 top, doen. categorie 3 hoort hier eigenlijk niet thuis.

Doen!

Denk dat het goed is. Gewoon implementeren en over een half jaar kijken of er een finetuning nodig is.

Dat is prima, heel goed zelfs.

Prima idee.

Ik dacht het, u doet het. Prima

Ik volg de vele reacties!
Prima initiatief!!

Duidelijk en verstandig

klasse.............

Vandaag nog software gezien die je de keuze biedt om "typical" od "custom"
up te daten. Als je typical kiest ben je de Sjaak! Goed initiatief van de redactie.

Misschien de rode cirkel in een gevarendriehoek veranderen?
Dan wordt het nog iets duidelijker.

Helemaal fantastisch goed.

Heel goed idee van jullie, ik zeg doen!

Zeer goed idee, zeker doen!

Ja, een schitterend idee, zeker doen!
Zo is het bij de eerste aanblik direct duidelijk of en waarop je moet opletten.

Een soort stoplicht :) Ja doen!

Ja een goed idee zeker doen dus.

Wie kan hier nu tegen zijn? Doen dus.

Goed bezig, starten maar.

Prima plan. Dan kunnen bezoekers zelf bepalen wat ze nog wel en wat niet acceptabel vinden. Classificering ook prima mogelijk kan er ook nog een melding komen dat je eerst pup e.d. moet verwijderen?! Heb ik zelf bij bepaalde software wel eens moeten doen maar was toch software die ik goed kon gebruiken dus dan is het een individuele afweging of je dat ziet zitten of niet.

Super

Ik zou in de rode smiley liever de tekst "Gevaar" willen zien, want dat is het duidelijkst.

Doen!

Uitstekend idee!

Zeker in combinatie met de gangbare veronderstelling (!) dat deze site niet vervuild wordt door ongevaarlijke maar volstrekt overbodige software, vind ik dit andermaal een schitterend idee.

Prima initiatief!

Super idee!

Prima initiatief!!

Waarom niet "Let op !!! " helemaal niet aanbieden ?

ik ben voor !!!

Heel goed idee, want mijn ervaring is, dat de niet zo ervaren gebruikers de "extra's" meestal over het hoofd zien.

Doen. Heel goed idee. Heb wel eens minder schone gratis programma's gedownload.

Prima idee!

Doen!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieuw-zeelan_