Ubuntu 12.10 beta 1 heeft veel verbeteringen aan Unity interface

Van gratis Windows-alternatief Ubuntu is vorige week een eerste beta van versie 12.10  verschenen. Deze testuitgave laat diverse vernieuwingen in de populaire Linux-distributie zien. De definitieve uitgave van Ubuntu 12.10 is eind oktober.

De meest in het oog springende veranderingen in Ubuntu 12.10 beta 1 zitten in de Unity-interface. Zo is de 2D-variant van Unity samengevoegd met de 3D-versie zodat Ubuntu er op alle pc's (ook zonder GPU) hetzelfde uitziet.

Een subtiele wijziging is dat vierkantjes in de Launcher - de zijbalk met programma's - pas een achtergrondkleur krijgen als applicaties openstaan, anders blijven ze doorzichtig (zie afbeelding hiernaast). In Ubuntu 12.04 kleurde de achtergrond altijd mee met de programma-iconen.

Verder is de Unity-greeter inlogscherm onderhanden genomen (en kun je daar ook de netwerk-status zien) en zijn diverse kleine verbeteringen en tweaks aan de gehele interface van Ubuntu doorgevoerd.

Zo kun je in de Dash (Ubuntu-icoon linksboven) rechtsklikken op films, foto's, muziek en applicaties waarna je een preview krijgt en diverse acties kunt uitvoeren, zoals het afspelen van een film, mailen van een foto of document en het de-installeren van een software-programma. De Dash heeft nu trouwens ook een foto-lens waarmee je je afbeeldingen kunt doorzoeken.


Preview in Dash door rechts te klikken op items (klik voor groter)

Je kunt je online accounts (Twitter, Facebook, Windows Live, Gmail, Picasa, Google+, Flickr, Google Docs etc.) integreren in het berichtenmenu rechtsboven in Ubuntu (envelop-icoon) en verbinden met allerlei applicaties, zodat je bijvoorbeeld foto's direct naar je online account kunt zenden. Dit kun je inschakelen onder Systeeminstellingen.

Met Ubuntu One, de 5GB gratis online opslag in Ubuntu, kun je nu bestanden delen met anderen en doorzoeken.

Voor het standaard kantoorpakket in Ubuntu, Libre Office, is eindelijk het global menu ingevoerd, zodat je daar niet nog een extra menubalk hebt.


Global menu voor Libre Office

GIMP 2.8 met de één venster modus wordt meegeleverd met Ubuntu 12.10 en werkt nu ook naar behoren. In Ubuntu 12.04 waren nog wel eens problemen met maximaliseren.

Ubuntu 12.10 verschijnt op 18 oktober. Eind september komt er nog een tweede beta uit. Gevorderden kunnen de nieuwe Ubuntu al uitproberen door het iso-bestand te downloaden en met een dvd of usb-stick te installeren. Het installatie-bestand past niet meer op cd. Als je Ubuntu 12.04 gebruikt kun je upgraden door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Maar let op: deze eerste beta is nog een instabiele testversie die fouten bevat!

Download Ubuntu 12.10 beta 1 (voor gevorderden!)
Download de huidige, stabiele Ubuntu 12.04 LTS

Wat vind je van de eerste beta van Ubuntu 12.10? Laat het in de reacties weten!

Deel dit artikel: 

Reacties

Voorheen altijd Ubuntu gebruikt maar toen mijn moederbord moest worden vervangen had ik veel problemen om dual boot weer goed geïnstalleerd te krijgen. Dat hing o.a. samen met het feit dat ik een 'dynamic disc' moest aanpassen naar 'basis disc'. Al met al een heel gedoe en ik heb toen gedacht laat ik eens linux mint proberen. Persoonlijk vind ik dat Linux Mint veel fijner werkt dan Ubuntu. Qua functionaliteit maakt het misschien niet heel veel uit maar het is gebruiksvriendelijk en ik vind het ook mooier.

Ubuntu is vooruitstrevend en dus moderne besturing die op vrijwel alle pc's vanaf een dualcore met voldoende geheugen perfect zal draaien.
Alle hulde voor de redactie van gratissoftwaresite om deze prachtige en gratis besturing onder de aandacht te brengen bij de lezers van deze site.
Ubuntu is de meest gebruikersvriendelijke Linux besturing die te vinden is in het linuxwereldje, een absolute aanrader! En gezien het bericht over 12.10 kan het nog beter dan het nu al is, geweldig toch?

Ik kan wel merken dat je Linux Mint nog nooit geprobeerd hebt. Dat is vele malen beter afgewerkt dan ubuntu ...

Het is een kwestie van smaak. Mint is goed maar bevalt me toch minder dan Ubuntu. Unity werkt heerlijk.

Een verkeerde aanname Arie, ik heb al heel veel Ubuntu afgeleiden geprobeerd en Linux Mint vond ik zeker de moeite waard om te proberen maar het bericht van gratissoftwaresite gaat over Ubuntu en niet over Mint. Ubuntu heb je in vele smaken, als je niet overweg kan met Unity zijn er andere mogelijkheden binnen de Ubuntu-familie.

Onzin

zinvol commentaar met goede argumenten

al een tijdje draai ik via virtual box LinuxMint versie en daarnaast heb ik ook Ubuntu 12.10 uitgeprobeerd. Opvallend: Mint loopt soepel, weinig vertraging, menu's eenvoudig, terwijl Ubuntu zeer traag loopt: programma's doen er lang over om te laden. De nieuwe menustructuur met de dash van Ubuntu vind ik niet prettig werken, maar dat zal wel een kwestie van smaak zijn. Maar de snelheidsverschillen vind ik wel opvallend. Zou Ubuntu dan toch een zwaarder programma zijn?

Een vergelijking van hoe besturingssystemen onder VirtualBox draaien is niet eerlijk. Soms zijn er issues met VirtualBox waardoor bepaalde functionaliteit van os'en niet soepel werkt. Zeker bij beta-versies zijn er vaak problemen als je ze in VirtualBox draait. Je zult voor een eerlijke vergelijking Ubuntu en Mint dus echt moeten installeren en niet virtueel.

Verdwijnen van UNITY 2D betekent dus dat Unity niet meer kan draaien op oudere hardware. Dit vind ik een vreemde keuze, ik zou toch verwachten van Canonical (de maker van Ubuntu) dat zij ook mensen met oudere hardware een OS zouden aanbieden. Traditioneel is linux vriendelijk voor oude hardware. Ik vind deze stap dan ook vloeken.

Volgens mij is dat niet zo. Unity3D kan nu ook gebruikmaken van de CPU als pc's geen GPU hebben, dus dan kan Unity ook op oudere pc's draaien.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit-rusl_nd