Test zelf of u besmet bent met de Conficker-worm

De Conficker Working Group, bestaande uit onder andere anti-virus-producenten als Symantec, Kaspersky en McAfee en Microsoft en AOL, heeft een simpele test online gezet om te controleren of uw pc besmet is met de Conficker-worm. Binnen 5 seconden weet u of u gevaar loopt. Doe de test.De Conficker Working Group, bestaande uit onder andere anti-virus-producenten als Symantec, Kaspersky en McAfee en Microsoft en AOL, heeft een simpele test online gezet om te controleren of uw pc besmet is met de Conficker-worm. Binnen 5 seconden weet u of u gevaar loopt. Doe de test.

Iedereen is in de greep van de Conficker-worm de laatste maanden. Maar hoe weet u of uw eigen computer of laptop besmet is? Symptomen zijn onder andere dat de Automatische Updates, het Beveiligingscentrum en Windows Defender worden uitgeschakeld in Windows. Dat internet en/of het netwerk trager wordt en dat u sites van anti-virus-producenten niet meer kunt bereiken (deze worden dan namelijk geblokkeerd door Conficker). Van dit gegeven maakt de simpele en snelle test die de Conficker Working Group heeft gemaakt ook gebruik: kan uw pc plaatjes weergeven van websites van anti-virus-producenten?

U kunt de test doen door onderaan deze pagina op de link te klikken met als naam 'Controleer of uw pc besmet is met de Conficker-worm'. Als het goed is krijgt u zes plaatjes te zien: de drie bovenste van F-Secure, Secure Works en Trend Micro (beveiligingsbedrijven allemaal) en de drie onderste van een vis (OpenBSD-symbool), pinguïn (het Linux-symbool) en een duiveltje (het FreeBSD-symbool). Zo hoort het eruit te zien als u niet besmet bent met de Conficker-worm:


U bent waarschijnlijk niet besmet met de Conficker-worm volgens de test (of u gebruikt een Proxy-server)

U moet zich zorgen maken als u de drie bovenste plaatjes niet te zien krijgt en de drie onderste wel. Of als u alleen de afbeeldingen van F-Secure en Trend Micro niet te zien krijgt. Dan bent u waarschijnlijk besmet met de worm.


U bent volgens de test mogelijk besmet met de Conficker-C worm


U bent volgens de test mogelijk besmet met de Conficker-A/B worm

Als u helemaal geen plaatjes te zien krijgt (of andere combinaties van wel en niet getoonde plaatjes) dan is er waarschijnlijk wat anders aan de hand. Uw browser blokkeert misschien het tonen van afbeeldingen of uw internetverbinding is heel traag bijvoorbeeld. Computers thuis maken trouwens minder kans besmet te zijn dan bedrijfs-pc's.

Controleer of uw pc besmet is met de Conficker-worm

Als u besmet bent met de Conficker-worm kunt u hier lezen hoe u de worm kunt verwijderen. Twijfelt u of bent u bang dat uw pc andere virussen onder de leden heeft, lees dan hier tips voor pc beveiliging. Of stel vragen in ons Forum.

Deel dit artikel: 

Reacties

Die nieuwe messenger installeert ook een partij bagger op je pc , das niet normaal meer. Allemaal onzin progamma's en popups met "handige tips"...

ik vind dit prima

Ik heb zojuist de Conficker test gedaan. Alles is okee, geeft mijn PC aan.

Ik krijg echter al een aantal weken (wanneer ik afmeld bij Windows) niet meer de melding dat hij updates gaat installeren...

Ik heb MC Afee als virusprogramma. Ik merk dat de PC trager is geworden nadat ik de nieuwe versie van Windows Live Messenger heb gedownload, tevens wordt de verbinding met Internet en Outlook trager (of het scherm opent niet meteen en spontaan; zo'n half beeld) en ik krijg regelmatig "dit programma reageert niet" meldingen. Ik verzend dan maar weer zo'n rapport, maar voor mijn gevoel klopt er iets niet.

Volgens MC Afee (ook na de scan van mijn PC) is er verder niks aan de hand... Wat kan dit zijn ? Graag reacties/hulp/tips.

Test eerste eens je eigen bevinding: ga terug naar de vorige versie van Live Messenger en kijk of de klachten aanhouden.

Zou het toch in Windows Update zelf zitten, dan heb je wellicht baat bij de update fix-tool van Microsoft.
Google op 'schoonepc update tool' en je vindt de link naar de tools voor XP en Vista gelijk.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
zuid-ko_ea