PC Tools Firewall en Comodo Firewall best getest door Gratis Software Site

Een firewall is een essentieel onderdeel van een goede beveiliging van uw pc. Maar wat is een goede gratis firewall? Gratis Software Site voerde diverse tests uit met vier gratis firewalls. Oudgedienden ZoneAlarm Free en Sunbelt Firewall (voorheen Kerio) en betrekkelijke nieuwkomers Comodo Firewall en PC Tools Firewall werden aan de tand gevoeld. Verrassende uitkomst van de test: de jonkies doen het beter dan de oudjes.

De laatste versies van ZoneAlarm Free, Sunbelt Personal Firewall, Comodo Firewall en PC Tools Firewall werden in onze test onderworpen aan diverse leaktests, portscans en termination tests. Ook keken we naar het gemak van de installatie, gebruikersvriendelijkheid, verdere opties en de taal van de interface.

De uitgebreidste gratis firewall met de beste bescherming blijkt Comodo Firewall te zijn. PC Tools Firewall is de gebruikersvriendelijkste. ZoneAlarm en Sunbelt Firewall vallen wat tegen in onze test en worden voorbijgestreefd door de nieuwe firewalls.
 

Deel dit artikel: 

Reacties

Dank u voor de links. Ik ben al op zoek naar een betrouwbare gratis firewall voor jong en oud! Ik kon niet vanwege mijn enorme hoeveelheid virussen op mijn PC.

Ik kreeg de melding dat de PC instabiel zou worden als ik de software van PC Tools zou installeren.
Moet ik wachten op een nieuwe versie of is het beter een andere FW te nemen.

Het lijkt inderdaad niet pluis als ik het zo lees.
Het komt wel eens voor dat een firewall bij installatie de netwerk-adapter niet herkent en je daardoor geen internet verbinding hebt, maar dat je geen enkele applicatie kan starten lijkt me wel heel vreemd.

Bij de PCTools firewall kan je onder Instellingen >Adapters controleren of de netwerlkaart is herkent.
Tevens moet onder Zone de optie Internet of vertrouwd zijn aangevinkt.
Bij Zone Alarm staat de netwerk-adapter onder Firewall>Zones (Trusted of Internet). Tevens moet hier de zgn loopback adapter vermeldt worden.

Een mogelijke boosdoener die het correct functioneren van een firewall in de weg kan staan is een corrupte WinSock. Dit kan o.a het gevolg zijn van een virus of spyware.

keyzer

Ik kon helaas geen ander internetadres van GSS meer vinden.
Is -neem contact op met de webmaster- verdwenen?

Kort geleden was één dag gratis te downloaden Zone Alarm Anti-Spyware, na installatie in default mode bleek geen internetverbinding tot stand gebracht te kunnen worden noch enige applicatie te kunnen worden gestart, ik moest via de Safe Mode van Windows systeemherstel uitvoeren om die rommel weer kwijt te raken.
N.a.v. de aanbeveling op GSS heb ik PC Tools Firewall Plus geïnstalleerd, standaard out of the box default settings. (Nadat ik eerst Sunbelt Kerio had verwijderd want die schakelde zichzelf zo maar uit).
Ik kon echter geen enkele internetverbinding tot stand brengen met de PC Tools Firewall.
Dan maar Comodo Firewall Pro versie 3 er op gezet, eindelijk wel verbinding met het internet en getest bij PCFlank, bleek zo lek als een mandje, Comodo doorstaat zijn eigen leaktests niet, waar op de site van Comodo zo hoog over wordt opgegeven.

Ik heb het idee dat er iets niet klopt op mijn computer, waarom komt er geen internetverbinding tot stand bij Zone Alarm en PC Tools in de default settings vraag ik mij af. Hebt u enig idee in welke richting ik dit moet zoeken?

De verzending via de Opera browser wilde ook niet gelukken, ik kreeg "Invalid CATCHA-token".

Met vriendelijke groet

Gelieve vragen over firewalls in dit forum te stellen:
http://www.gratissoftwaresite.nl/forum/phpBB2/viewforum.php?f=18

Het lijkt erop dat sommige firewalls misschien wat resten hebben achtergelaten op je pc. Comodo blokkeert trouwens wel de leaktests maar dan met Defense+ ingeschakeld, zoals vermeld wordt in de test.

In reactie op bovenstaande, heb ik andere ervaringen met Firewalls, tot nu toe. Twee weken terug een ''crash'' gehad, nadat ik Zone Alarm Free Firewall weer van mijn p.c. had ge-deinstalleerd.

Er bleken in de sys 32 map van Windows ''rest-rotzooi'' van Zone alarm te zitten. (Mag daar, volgens mij, niet eens komen. Programma's horen toch in de program Files map te zitten?)

Hoe dan ook. Ik kon mijn complete harde schijf, in crie cycli, wissen en opnieuw voorzien van windows en mijn programma's. Toen draaide het weer goed. Toen Comodo 3.0 (Engels) geinstalleerd.

In de geavanceerde stand bleek dat defence schild veel te zwaar te werken voor mijn p.c. (Dell Dimention 4100 met o.a. Intel Pentium 3 CPU en een beperkt werkgeheugen.) De hele boel sloeg ''vast''.

Vervolgens Comodo ge-deinstalleerd en opnieuw geinstalleerd, maar nu in de lichtere modus. Dat leek beter te gaan, maar het viel mij wel op dat de CPU ''geblokkeerd'' stond op 100 procent en aardig warm liep, want mijn koelvin begon akelig hard te gaan koelen.

Ik ontdekte eergisteren, via gratissoftwaresite, Firewall plus van P.C. Tools en dit is een PERFECTE (voor mij dan!) oplossing. Een prachtige, eenvoudige, maar toch realtime tweezijdige bescherming en het mooiste:

mijn CPU-belasting is weer keurig variabel, zo zag ik via het programma ''Speedfan'' en wordt niet heter meer als 33 graden. Conclusie: voor mij is P.C. Tools Firewall Plus een regelrechte aanrader. Maar is en blijft zoeken met Firewalls. Ik denk dat Comodo alleen op moderne zware applicaties goed draait!

Met vriendelijke groet,

Ron.

Er zijn maar weinig applicaties die zich 100% laten de-installeren en de firewall van Zone Alarm is hierop geen uitzondering.
De oude versies van ZA (t/m versie 6) maakten het wel bont aangezien de resten een herinstallatie wel eens in de weg zaten.

Het hoge CPU gebruik van Comdodo is echter niet inherent aan de software zelf maar schijnt een bug te zijn die zich op sommige systemen voordoet. Dit probleem is overigens bij de makers bekend.
Ik heb een beta van de nieuwe Comdodo in mijn bezit die het hoge CPU gebruik en een aantal andere issues zal moeten fixen.
Deze beta is nog niet publiekelijk verkrijgbaar dus nog even geduld.

Check out REVO Uninstaller. Als je weet wat je doet is dat een erg krachtig de-install tool die 100% opruimt. Niet voor newbies echter, enige kennis van je PC vereist!

Overigens hebben veel mensen die de combo Comodo 3 / Firefox 3 gebruiken na een tijdje last van een 100% CPU vretende Comodo Agent als ze Firefox afsluiten (process CMDAGENT.EXE vreet je systeem op). Zie Internet fora.

Reageer