Nokia en Intel gaan samen een mobiel besturingssysteem maken: MeeGo

Telefoongigant Nokia en chip-producent Intel slaan de handen ineen en gaan samen een besturingssysteem maken genaamd MeeGo. Gebaseerd op Linux en bedoeld voor mobiele telefoons, netbooks, mediacenters en andere apparaten. MeeGo is open source en komt voort uit de samenvoeging van Maemo en Moblin.

Nokia was al een tijdje bezig met Maemo, een op Linux gebaseerd besturingssysteem voor mobiele telefoons. En Intel ontwikkelde Moblin (dat ook zijn oorsprong in Linux had): een OS voor onder andere netbooks. Aangezien de wortels van beide projecten hetzelfde zijn hebben Nokia en Intel besloten samen te werken, zo werd bekend gemaakt op het Mobile World Congress in Barcelona.

Moblin en Maemo worden nu samengevoegd tot een project met de naam MeeGo. MeeGo wordt open source (dus iedereen kan het gebruiken en mee helpen ontwikkelen) en zal geleid worden door de Linux Foundation. Nokia en Intel zullen dan voor hun eigen doeleinden gebruikmaken van MeeGo en investeren in het project.

MeeGo zal waarschijnlijk als opvolger van Maemo op de duurdere smartphones van Nokia komen te staan (maar wellicht blijft de naam Maemo bestaan). En Intel zal MeeGo voor netbooks en andere apparaten (mediacenters) gaan gebruiken.

Het is de bedoeling dat MeeGo voor het eerst op apparaten gebruikt zal worden in het tweede kwartaal van dit jaar. MeeGo zal gebruikmaken van het RPM pakketbeheer, net als Suse Linux, Red Hat en Fedora (Maemo maakte gebruik van DEB pakketbeheer).

Lees meer over MeeGo

Deel dit artikel: 

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_ulgarije