Nieuwe Mozilla Messaging officieel van start met ontwikkeling Thunderbird 3

Na een aanloop van vijf maanden is Mozilla Messaging vandaag officieel van start gegaan. Deze nieuwe suborganisatie van Mozilla gaat de ontwikkeling van Thunderbird 3 ter hand nemen. Het mailprogramma zal aan het eind van dit jaar veel nieuwe functies krijgen, waaronder een geïntegreerde agenda.

In september 2007 maakte Mozilla bekend dat mailprogramma Thunderbird zou worden ondergebracht in een aparte organisatie, los van grote broer Firefox. Een nieuwe projectleider, David Ascher, werd aangetrokken die onder de werknaam MailCo vijf maanden bezig is geweest om het nieuwe bedrijf op te zetten. Na een maandenlange inventarisatie van de wensen en mogelijkheden heeft Ascher vandaag het startschot gegeven voor Mozilla Messaging, de nieuwe tak van Mozilla die Thunderbird verder zal ontwikkelen.

Mozilla Messaging heeft een nieuw kernteam van ontwikkelaars gekregen nadat de twee hoofdontwikkelaars van Thunderbird vorig jaar - om nog altijd onduidelijke redenen - waren opgestapt. Verder is de nieuwe site van Mozilla Messaging geopend, waarop de doelstellingen voor Thunderbird 3 te lezen zijn. Het mailprogramma zal eind van dit jaar moeten beschikken over een geïntergreerde agenda (gebaseerd op de Lightning-extensie), een sterk verbeterde zoekfunctie, een vereenvoudigde gebruikersinterface en een makkelijkere congfiguratie van mailaccounts.

Verdere toekomstplannen omvatten wellicht de integratie van instant messaging, voip, irc en sms, zodat Thunderbird een allround communicatie-programma kan worden. Maar deze ideeën zijn nog niet uitgekristalliseerd. De staf van Mozilla Messaging is voorlopig vrij klein met zes man, waaronder maar twee ontwikkelaars voor Thunderbird. Het lijkt er dan ook op dat de oproep aan open source ontwikkelaars om bij te dragen aan het project van groot belang zal zijn voor de toekomst van Thunderbird.

Een update voor Thunderbird 2 naar versie 2.0.0.12 staat trouwens gepland voor eind deze maand.

Bron: Blog David Ascher

Deel dit artikel: