G Data en Avira AntiVir detecteren de meeste malware, gratis versie avast! en MSE doen het ook goed

Testorgaan AV-Comparatives heeft twintig virusscanners onder de loep genomen. Gekeken werd hoe goed de anti-virus software diverse malware opspoort. Avira AntiVir en G Data scoren weer het beste op de test. De gratis versie van avast! en Microsoft Security Essentials deden het goed met respectievelijk 97,3% en 96,3% detectie. AVG en AntiVir hadden hun betaalde versies ingestuurd, dus vergelijking van gratis software is helaas niet mogelijk.

Van de twintig virusscanners scoren 19 boven de 90% opsporing, 15 boven de 95% en 11 boven de 97,5% detectie. Met de bescherming van de meeste anti-virus-software zit het dus wel goed.

G Data en de betaalde versie van AntiVir doen het als vanouds goed met een percentage van boven de 99%. Interessant is dat avast! zijn gratis scanner ter beoordeling heeft ingestuurd en met een score van 97,3% doet deze het heel goed. Ook de gratis Microsoft Security Essentials (MSE) scoort prima met 96,3%. De betaalde versie van AVG stelt wat teleur met 94,2%. De gratis versie van AVG biedt minder bescherming dan de betaalde dus zou hier ook lager uit de test komen.

Het zou interessant zijn als Avira en Panda ook de gratis versies van hun anti-virus software lieten testen, want dan zou een goede vergelijking met avast! en MSE mogelijk zijn. De volledige lijst hieronder.

Detectiegraad virusscanners

Plaats
Naam Opsporing
1 G Data AntiVirus 99,6
2 Avira AntiVir Premium 99,3
3 Panda AntiVirus Pro 99,2
4 TrustPort AntiVirus 99,1
5 McAfee AntiVirus Plus 98,9
6 PC Tools Spyware Doctor with AntiVirus 98,7
7 Symantec Norton Anti-Virus 98,6
8 F-Secure Anti-Virus 97,8
9 ESET NOD32 AntiVirus 97,7
10 BitDefender AntiVirus 97,5
  eScan Anti-Virus 97,5
12 avast! Free AntiVirus 97,3
13 Kaspersky Anti-Virus 97,1
14 K7 Total Security 96,4
15 Microsoft Security Essentials 96,3
16 AVG Anti-Virus 94,2
17 Sophos Anti-Virus 93,7
18 Norman AntiVirus & AntiSpyware 92,7
19 Trend Micro AntiVirus plus AntiSpyware 90,7
20 Kingsoft AntiVirus 81,8

Bron: AV Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

Panda cloud,

Het is inderdaad een licht programma, maar doe je de mobiel internet usb stick van Vodaphone
in je laptop dan blokkeert panda cloud het sms gedeelte, evenals rockxp om je serialnummer van xp op te zoeken. Je kan het niet deblokkeren, dat is wel jammer.

Ben al jaren trouwe gebruiker van panda!
Nooit last mee,en heeft niet zo'n zware impact op het systeem zoals sommige mensen beweren.
Heb zelf eens een test gedaan met 8 rootkits en panda wist ze allemaal te detecteren én te verwijderen,G-data vond er 7 en wist ze allemaal te verwijderen,terwijl avira er maar slechts 5 vond en er 4 kon verwijderen.
Leve panda (;

Je heb ook,een test van avast en mse op you tube kijk daar eens naar.

Zojuist het testverslag van een groot aantal antivirus-programma's gelezen op uw site... Jammer is, inderdaad, dat z.g. ''Pro versies'' van antivirus-software en bijvoorbeeld ''Avast free'' 1 : 1 met elkaar worden vergeleken... Mijns inziens is dat vergelijk niet helemaal eerlijk!

Googelde zojuist op ''test Avira Antivir Personnal FREE / versus Avast 5.0 (huidige versie!) FREE... Mijns inziens is dat een eerlijker en meerzeggend vergelijk, waar lezers van deze site, ''gratissoftware-site'' (dus geinteresseerden in gratis te downloaden software!) lijkt mij meer op zitten te wachten... Op een You Tube test ontdekte ik dat Avira Antivir Personnal FREE, de huidige versie 10, 96 procent malware onderschept en Avast FREE 5.0 liefst een score van 98 procent haalt!

De testresultaten van diverse bronnen verschillen soms van aanpak, maar als we een eerlijk 1 : 1 vergelijk van GRATIS producten willen zien, lijkt mij de uitslag nogal verrassend! Voor mij is de huidige generatie Avast free antivirus 5.0, gezien die uitslag, doorslaggevend om te laten zitten op mijn p.c. (Hoewel die nieuwe toevoeging van ''register-repair'' van Avira mooi is, maar - vermoed ik - een soort van verkapt ''systeem herstel'' is? Weet het niet?)

Tel daarbij op de gratis web-control, uitgebreide mailscanning etc., (waar bij Avira voor moet worden betaald!) dan is het duidelijk dat van alle gratis antivirus-producten, wat MIJ betreft, Avast 5.0 free gewoon een ''must have'' product is om computers perfect tegen indringers te beschermen... Ik vind een score van 98 procent, in combinatie met alle extra's voor deze software een geweldig en geruststellend resultaat... Maar daarover kunnen meningen, wellicht, verschillen. Qua layout kan er, vind ik, weinig discussie meer zijn. Die is ebirn verbeterd! Gelukkig zijn we van die ''Media-speler'' en, vind ik, foei-lelijke interface af. Hulde Awil!!!

Ik heb inmiddels het testrapport zelf gelezen en het lijkt me toch wel belangrijk om ook iets te vermelden over false positives. Een aantal scanners die hoog scoren in de test, slaat namelijk een groot tot zeer groot aantal keren vals alarm (Avira, Panda, McAfee). Testwinnaar G Data scoort wel goed op dit vlak.

Een voetnoot in het onderzoek, maar toch ook belangrijk: producten die heel erg afhangen van cloud technologie voor hun detectie scoren bijzonder laag als ze geen internettoegang hebben - wat op zich wel logisch is (bv. McAfee en vooral ook Panda: die zakt dan naar 73% detectie!)