Firefox gaat geheugenvretende addons aanpakken

Mozilla's browser Firefox heeft lang bekend gestaan als een geheugenvreter. Hoe langer Firefox open stond hoe meer werkgeheugen opgeslokt werd.

De afgelopen jaren heeft Mozilla veel energie gestoken in het geheugenbeheer van Firefox en de browser is nu geen veelvraat meer. Toch is de perceptie van Firefox als log en zwaar niet veel veranderd. Dit ligt echter niet meer aan de browser zelf, maar vooral aan de vele addons (extensies) die veel gebruikers geïnstalleerd hebben.

Hoe meer extensies draaien in Firefox hoe groter de kans dat de browser instabieler en trager wordt en meer geheugen vreet. Want lang niet alle addons (die niet door Mozilla zelf, maar door derde partijen gemaakt worden) zijn even goed geprogrammeerd.

Sommige extensies zijn echte werkgeheugenvreters doordat ze veel geheugenlekken bevatten. Bijvoorbeeld McAfee SiteAdvisor, Firebug, PicPasso, YouTube Ratings Preview, HttpFox en Link Resolve staan of stonden er bekend om dat ze veel werkgeheugen gebruiken en Firefox trager maken.

Een ontwikkelaar van Firefox lijkt nu echter de oplossing gevonden te hebben om voor eens en voor altijd af te rekenen met deze geheugenhongerige extensies. Kyle Huey heeft een patch voor Firefox gemaakt waardoor het geheugengebruik van lekkende addons in sommige gevallen van 800 tot 900 mb teruggebracht wordt naar 230 mb.

Deze reductie zorgt dus voor veel minder gebruik van RAM-geheugen en een veel sneller reagerende browser. Firefox wordt, kortom, een stuk minder traag door slechtgemaakte addons die geheugen vreten.

Deze update voor Firefox om geheugenlekkende extensies de pas af te snijden staat gepland voor Firefox 15, die 28 augustus moet verschijnen.

Bron: Mozilla Blogs (via Ghacks)

Deel dit artikel: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reageren

Controlevraag tegen spam
ruslan_