Enquête waarom zo weinig Nederlanders Firefox gebruiken

Het is al jaren een mysterie: waarom gebruiken zo weinig Nederlanders Firefox? Wereldwijd gebruikt meer dan 20% de Mozilla-browser en in veel Europese landen zelfs meer dan 30%. Nederland steekt schril af bij deze percentages met slechts een magere 11% Firefox-gebruikers. Hoe komt dit? Waarom zijn Nederlanders zulke verstokte Internet Explorer gebruikers? Mozilla heeft er een enquête aan gewijd.

Wij hebben er al eens een onderzoekje aan gewijd. Nu gaat ook Mozilla onderzoeken waarom mensen wel of niet Firefox gebruiken en wat ze zou kunnen laten overstappen. De vragenlijst kunt u ook in het Nederlands invullen. Help Mozilla - ook als u geen Firefox gebruikt - door de enquête in te vullen.

Vul de Nederlandse vragenlijst over Firefox in

Het invullen duurt een minuut of vijf.

Deel dit artikel: 

Reacties

Even 'n reactie op Corros, 'n aantal zaken zijn nl. uit de losse pols heb ik het idee.
OpenOffice traag? Bij mij gewoon snel en goed,'t is ook nog gratis en open-source.
Linux te ingewikkeld voor veel mensen? Als ik zie hoe mensen moeite hebben om windows te installeren, dan gaat dat met bijv. Ubuntu Linux toch 'n stuk makkelijker net als software installeren. (wat 'n geluk dat het er al opstond toen je het kocht)
En dan de vraag: Waarom gebruikt iedereen (90%) toch Windows als het zo slecht is?
Is het je opgevallen dat wanneer je 'n computer koopt dat het er al opstaat? De meeste mensen weten niet eens dat er wat anders is. Ik zeg trouwens niet dat windows slecht is, ik gebruik het ook, maar weet wel dat Linux met 'n hoop zaken voorop loopt.
Het is alleen zo dat er altijd nog hardwarefabrikanten zijn die hun drivers alleen voor windows schrijven en ook nog gesloten houden, hoewel dit wel verbetert.

En wat betreft browsers:sommigen weten niet eens waar je het over hebt. Onbekend maakt onbemind. En helaas voor Firefox zijn we in nederland wat minder op de hoogte dat er meer is als windows en Internet Explorer.

Leuke feiten van BLB. Echter is het wel zo dat Mac ook onveilig is. Tijdens een 'wedstrijd' een paar maanden geleden was een MAC computer binnen een paar minuten gekraakt, een windows computer binnen 2 dagen en de Linux niet.

1. Waarom gebruikt iedereen (90%) toch Windows als het zo slecht is?
2. IE daalt niet met 1% per maand.
3. Openoffice.org is een goed alternatief, maar wel traag en geen exchange server, Outlook, etc.
4. Mac zou geweldig zijn. Het draait echter op maar een stuk of 20 hardware configuraties. Als Windows ook op een stuk of 20 hardware configuraties zou draaien, dan zou het zeker zo goed werken als Mac OSX. Echter Windows werkt op honderden hardware configuraties.
5. Linux is gewoon te ingewikkeld voor veel mensen. Het is vaak een hele tour om alles werkend te krijgen.
6. Niet iedereen pushd zijn of haar computer tot het uiterste. Mensen die fora en sites zoals deze bezoeken doen dat wat vaker.
5. Waarom zeuren we over dit onderwerp? Je bent vrij om te kiezen wat je wilt.

goed, ik denk dat ik zo wel genoeg gezegd heb.

De mensen om mij heen denken dat microsoft in alles de beste is, ik ken iemand met wie ik er hevige discussies over heb(hij blijft maar volhouden dat windows en IE 'geweldig' zijn). toch zijn dit de feiten:

1. Windows is geen veilig besturingssysteem en verliest veel terrein op apple en linux.
2. Microsoft office is wel goed maar erg duur terwijl er goed en gratis alternatief is, openoofice.org
3. Het marktaandeel van IE daald elke maand met ongeveer 1 procent en Ie is heel erg onveilig.

Het ergste is nog dat Bijvoorbeeld linux geen lekken kent en niet wordt gerunt door de rijkste man ter wereld.

De dag dat firefox zoveel gebruikers heeft als internet explorer en dus interessanter wordt voor allerlei ondingen, zal het aantal onveiligheden evenredig toenemen.( trouwens de veiligheidslekken zijn al aanwezig, nog niet in het aantal van IE maar ze zijn er, voorbeeld: de overschakeling van versie 2 naar 3.)

Komt erbij dat wat de favorieten betreft, zeg maar, een beetje een warboel is tegenover explorer, gewoon onoverzichtelijk, en niet makkelijk te beheren.

Nog niks gezegd over de zogenaamde slimme adresbalk, wat betreft de privacy.( waarom hier een speciale link naar het uit zetten van deze).

Kortom, ben niet tegen firefox, maar gelieve het het in zijn ware context te zien, niet alles wat gratis of open source is , is nu eenmaal het beste, wat niet wil zeggen dat explorer het van het is, ik gebruik Ie met de aanvulling van al eens firefox.

Hoop en respekteer ook ieders mening hieromtrent.

Eigenlijk zit ik niet te wachten op twee browsers op mijn pc. door het gebruik van windows ben je veroordeeld tot het gebruik van explorer. De interface van de verkenner is immers altijd die van explorer. Omdat firefox niet alle taken van explorer overneemt, is het dus geen volwaardige vervanger. Desondanks gebruik ik al jaren Firefox. En werkt net iets prettiger zeker als je alle afwijkende gebruikjes van de bouwers door hebt!

Als ik dit zo lees heb ik de indruk dat je enigszins verwart tussen de Windows "Explorer" (Verkenner in het nederlands) en de "Internet Explorer (IE)". Deze laatste is de browser van Microsoft.
Firefox en andere browsers gebruiken bij mijn weten geen "interface van de verkenner", noch nemen ze "taken van explorer" over.
Het hart (machine) van een browser is de "rendering engine" (of layout engine), software die de code van een webpagina (html, css,...) omzet naar het beeld op het scherm en die is zeer verschillend in de verschillende browsers (vandaar ook het verschillend uitzicht dat eenzelfde pagina soms krijgt bij verschillende browsers).
Zo gebruikt Firefox (en ook K-Meleon, mijn favoriet) de Gecko rendering engine en MS IE gebruikt (als enige) Trident. Opera gebruikt Presto en Safari: WebKit.

Conclusie: volgens mij zijn Firefox, Opera, Safari, K-Meleon, ... wel volwaardige vervangers van Internet Explorer. Ze draaien weliswaar onder het Windows Operating System, maar gebruiken verder geen "MS-afhankelijke" software.

meer info: http://en.wikipedia.org/w...
en http://en.wikipedia.org/w...

----------------
Das Vergleichen ist das Ende des Glücks und der Anfang der Unzufriedenheit.(Sören A. Kierkegaard)

Volgens mij leest u niet goed wat ik schrijf! Misschien eerst eens doorgronden hoe "explorer" en "internet explorer" in Windows verweven zitten. Vervolgens beide programma's opstarten en dan zie je waarom Firefox en de andere browsers nooit een volledig of volwaardig alternatief van IE zullen worden. Tot het moment natuurlijk dat IE geen onderdeel meer uitmaakt van Windows en niet meer als interface voor het bestandsbeheer wordt gebruikt.

Tja waarom firefox Ik ben net zo erg als de ie gebruikers. Dij de overstap van ie5 naar 6 bedacht ik mij als ik toch iets nieuws moet leren dan iets wat beter moet zijn. Op mijn toenmalige pc speelde systeembelasting ook mee. Nu nog steeds overigens wat de PC niet trekken moet is meegenomen. Ga niet meer terug omdat ik FF ken en FF vertrouwd overkomt. Erger mij dus ook aan sites die niet goed worden weergegeven in FF (waar ik dan ook niet meer kom tenzij strikt noodzakelijk). En opmerkingen als IE verplicht kom je inderdaad meer tegen. En ja zou ik onder de huidige omstandigheden ook in de opdracht verwerken) Tja zie het zo als we allemaal zouden lopen was het verkeer op de weg ook veiliger maar als je belangrijkste klanten (of 80% van je klanten) met de auto komt heb je parkeerplaatsen nodig als je ze wil ontvangen. Zakelijk is IE nu eenmaal de norm. Meer als netjes programmeren zodat je de rest niet vergeet kan je niet doen.

Ik ben al jaren geleden overgegaan van Internet Explorer naar Firefox ( en heel af en toe Opera ). De redenen daarvoor waren : (1) Firefox is een aanzienlijk veiligere browser dan Explorer. (2)ik was het monopolie van Internet Explorer gewoon zat, en ging op zoek naar alternatieven. Niet alleen heeft Firefox de keuze uit prachtige skins, ook de add-ons voor Firefox zijn buitengewoon handig. De verhalen over de vermeende traagheid van Firefox begrijp ik niet goed. Door zelf een aantal tweaks toe te passen, en door het aantal add-ons normaal te houden, is bij mij Firefox heel wat rapper dan Internet Explorer. Bovendien kan je door een progje zoals Firefox Optimimizer aan je opstartmenu toe te voegen, het gebruikte geheugen voor Firefox radicaal verminderen.
Ik ben het met de anderen eens dat de oorzaak voor het lage gebruik van Firefox met conservatisme te maken heeft. Toen ik zelf met Firefox begon, zag ik er eerlijk gezegd ook tegenop om helemaal opnieuw dingen te moeten gaan ontdekken. Ik ben echter blij dat ik doorgezet heb, want Firefos loont de moeite. Sindsdien ben ik ook erg gaan experimenteren met andere computerprogramma's en browsers, en heb daarbij eigenlijk verreweg meer positieve ervaringen dan negatieve. Het vraagt alleen een open mind en een beetje plezier in experimenteren. Blijkbaar ontbreekt dat bij veel Nederlanders.....jammer.

Nederlanders zijn erg conservatief en veel te voorzichtig Ik sluit me daarbij aan bij "Ongeregistreerde bezoeker" hierboven). Ik bemerk dat vooral tijdens mijn werk, waar zelfs nog in 2007/2008 de keuze voor ondersteuning van Firefox over werd gelaten aan de programmeur; IE is de standaard en daar wordt niet van afgeweken. In de requirements voor de klant stond gewoon "IE verplicht". Punt.
Ken het gezegde "Wat goed is, moet je goed laten", want je mede-Nederlanders kennen 'm maar al te goed. Het komt neer op "Vraag je niet af, hoe het werkt".
Persoonlijk vind ik het erg vervelend om met zulke mensen om me heen te zitten die de betekenis van innovatie niet helemaal goed hebben begrepen. Ook ik denk dat we in NL steeds meer achter gaan liggen met innovatie, omdat Nederlanders gebruikers zijn van software en steeds minder makers. Als we op werk bespreken welke tool we gaan gebruiken voor een specifiek probleem, wordt te vaak de vraag verdraaid naar "Waarom zouden we geen Microsoft-technologies gebruiken, want dat gebruiken we overal al voor?". Heel simpel: omdat het niet de beste oplossing is. Maar dan begrijp ik het verkeerd: ik kan blijkbaar niet denken op dat niveau en moet hen vertrouwen. Alleen het woord "technologies" wordt ik al niet goed van... puur marketing.
Nu komt het: de problemen die ik heb met pure MS-oplossingen zijn mijn probleem en de oplossingen die ik aanreik door het kiezen van een ander (zwaar overtuigend beter) product zijn blijkbaar hun probleem (help, hoe manage ik dat? Moeilijk!) en wordt de bal weer terug gekaatst. Je wil niet weten wat ze zeggen als ik zeg dat een product van MS als betse uit de bus is gekomen... "Zie je wel?". Zo ongelooflijk kortzichtig!
Dus het is niet alleen de instelling van de IT-ers die alleen Windows kennen, maar ook de bange managers.

Ik denk dat nederlanders wat betreft computers en software gewoon toch veel conservatiever zijn dan anderen. Ik denk ook aan zoiets als de wet van de remmende voorsprong. Nederland liep en loopt voorop in internetgebruik en aansluitingen. En in de tijd van windows 95/98 was het op 'n gegeven moment alleen nog maar Internet Explorer, nadat Netscape was verdrongen doordat er praktisch op elke pc windows en IE was geïnstalleerd.
En ik zie dat er veel mensen zijn die denken verstand te hebben van "computers", maar in feite alleen verstand hebben van windows en daarbij horende software. Deze mensen zullen niet snel wat anders proberen, en iets "anders" soms zelfs af te doen als inferieur of niet gebruiksvriendelijk.
Voor deze mensen komt iets anders als IE en windows over als bedreigend. En dat eigenlijk alleen maar omdat men bang is om toch niet zo'n expert te zijn als ze zelf altijd gedacht hebben te zijn.
Ik vind trouwens dat Firefox niet de beste is, maar wel dat Internet Explorer duidelijk een van de mindere is.

Ach, de reacties hierboven zijn van het type van de pot en de ketel. Ik heb Firefox een tijd gebruikt. Met alle add-ons schiet het niet erg op en opstarten duurde een eeuwigheid. Ik gebruik nu Chrome. Gewoon simpel, en vooral erg snel.

Bang om af te stappen van het gebruikelijke.

1/ Het algemeen intellectueel niveau in NL is angstwekkend aan het dalen.
2/ Het individu in NL weet het altijd beter, alleen maar omdat hij het zo denkt. Dat in tegenstelling tot andere landen, waar mensen soms wel openstaan voor de intelligentie van een ander.

Ik denk over het algemeen genomen niet dat in nederland het intelectueel niveau is gedaald, maar wel op mbo-niveau. Beluister ook eens interviews op radio en tv met name dat van 'populaire' presentatoren is de laatste jaren aanzielijk gedaald en met hun logischerwijze ook hun aanhang.

En wat doet >80% van de mensen? MBO, dus er zit wel een kern van waarheid in

het werkt niet goed bij mij geeft steeds werkt niet,,opnieuw instal maar blijft dezelfde storing

Reageer