Sun helpt mee aan Thunderbird agenda

De Mozilla-organisatie is zeer succesvol met het maken van browser Firefox en - in mindere mate - mailprogramma Thunderbird. Firefox wordt wereldwijd door zo'n 15% gebruikt als vervanger van Internet Explorer. Thunderbird begint wat meer bekendheid te krijgen als veiliger alternatief voor Outlook Express, maar het mailprogramma kan Microsoft Outlook nog niet vervangen. Thunderbird ontbeert namelijk een onderdeel dat voor zakelijk gebruik van groot belang is: een agenda. Tot nu toe in elk geval...

Binnen Mozilla zijn er wel projecten om deze agenda-functionaliteit toe te voegen aan Thunderbird, maar deze verkeren nog altijd in de kinderschoenen. De agenda-extensie Lightning is bijvoorbeeld al ruim een jaar in ontwikkeling, maar heeft tot dusverre geen stabiele versie uitgebracht die in een werkomgeving gebruikt kan worden. Het lijkt erop dat binnen Mozilla vooral Firefox en Thunderbird proriteit hebben: andere projecten staan vaak op een laag pitje.

Voor Lightning komt er nu echter hulp - en niet van een van de minsten. Multinational Sun Microsystems, onder andere bekend van software als Solaris, OpenOffice.org en StarOffice, heeft laatst bekendgemaakt kantoorpakket OpenOffice.org te willlen bundelen met Thunderbird en Lightning. En voor wat hoort wat, dus heeft Sun nu ook besloten om mee te helpen aan de ontwikkeling van Lightning. Dit zou er wel eens voor kunnen zorgen dat een volwassen versie van Lightning veel eerder beschikbaar komt voor Thunderbird. Goed nieuws dus voor iedereen die op zoek is naar een volwaardige vervanger van Microsoft Outlook.

Update 11 oktober: Inmiddels is versie 0.3 van zowel Sunbird als Lightning uitgebracht.

Lightning-project
Toekomst OpenOffice.org met integratie Lightning (PDF)
Download de laatste Lightning-exensie voor Thunderbird
Lees de release notes van Ligthning 0.3

Deel dit artikel: