Nieuwe Ubuntu Linux gratis gebruiken

Dat Linux stabiel, veilig en gratis is wist u al. Maar Linux is ook steeds gebruikersvriendelijker aan het worden. Als u onder Windows al werkt met software als Firefox, Thunderbird en OpenOffice.org dan kunt u overwegen om over te stappen naar Linux, want deze programma's zijn daar ook beschikbaar.

Ubuntu is de aangewezen kandidaat om Linux eens uit te proberen. Hierna volgt een korte handleiding om Ubuntu te installeren en zo in te richten dat u gratis een volwaardige vervanger voor Windows op uw pc heeft.

Ubuntu is het speeltje van miljardair Mark Shuttleworth die veel geld investeert om er een uitstekend gratis alternatief voor Windows van te maken. De op Debian gebaseerde Linux-distributie is nu in twee jaar tijd uitgegroeid tot een zeer volwassen besturingssysteem met alle software die u mag verwachten als thuisgebruiker. Ubuntu Linux is momenteel dan ook de populairste Linux-distributie. En geheel terecht vinden wij, want stabiliteit en gebruikersvriendelijkheid gaan hand in hand voor dit besturingssysteem waar net op 1 juni een nieuwe versie (Ubuntu Linux 6.06 Dapper Drake) van verschenen is.

Ubuntu is bovendien gratis te bestellen (maar het duurt enige weken voor u het pakket thuiskrijgt, u kunt beter het iso-bestand downloaden en als image op een cd-rom branden)!

Het mooie is dat de Live-cd van Ubuntu die u downloadt of bestelt u in staat stelt om Ubuntu (en alle meegeleverde software) eerst uit te proberen zonder dat u iets installleert of aan uw systeem verandert! U kunt eerst vanaf de cd-rom werken en kijken of Ubuntu bevalt. Als u Ubuntu vervolgens wilt installeren klikt u op het bureaublad van Ubuntu op het Install-bestand. Daarna begint de installatie-procedure. De installatie is verder vrij eenvoudig en u kunt Ubuntu ook naast Windows blijven gebruiken.

Let op! Als u geen ervaring heeft met het maken van partities is het raadzaam er iemand bij te halen die daar wel verstand van heeft, zodat u niet per ongeluk uw Windows-partitie overschrijft en al uw gegevens weggooit! Probeer anders Ubuntu eerst uit op een oude pc.

Als u eenmaal Ubuntu (waarvan ook een volledig Nederlandse versie bestaat) geïnstalleerd heeft kunt u met software werken door die te kiezen onder het menu Toepassingen bovenaan. Onder Locaties staan de verschillende mappen, partities en schijven op uw pc zodat u snel naar de juiste plek kunt gaan en onder Systeem | Voorkeuren kunt u zaken veranderen op uw pc (zoals de bureaubladachtergrond, het geluid, de standaardtoepassingen, de schermresolutie etc.).

Als u nieuwe software wilt installeren of uw systeem compleet wilt maken (dan moet u dus wel Ubuntu echt geïnstallleerd hebben) dan kan dat onder Toepassingen | Installeren/verwijderen. Zet vervolgens vinkjes bij 'Commerciële software tonen' en 'Niet-ondersteunde software tonen' en selecteer uit de lijst in ieder geval de volgende aanbevolen software:

- Adobe Reader

- aMSN (MSN Messenger voor Linux)

- Firestarter --> Dit is de firewall van Ubuntu die u vervolgens dient te activeren door de Firewall assistent te doorlopen onder Toepassingen | Internet | Firestarter. Vink daarbij 'De firewall starten bij het inbellen' aan (ook voor kabel en ADSL) en kies ook 'IP adres wordt via DHCP toegekend' als u kabel of ADSL heeft.

- GStreamer extra plugins en GStreamer ffmpeg video plugin (om mp3's, videobestanden en dvd's af te kunnen spelen, vanwege rechtenkwesties worden deze codecs namelijk niet standaard meegeleverd. Lees hier meer daarover, ook voor oplossingen als iets nog niet werkt)

- Macromedia Flash plugin

- MPlayer Movie Player

- Sun Jave 5.0 Runtime

- Thunderbird Mail

- TrueType core fonts (Microsoft lettertypen)

- VLC MediaPlayer

Klik vervolgens op toepassen en voer desgevraagd het wachtwoord van uw account in.

Als u deze software installeert bent u een flinke stap op weg om alles te kunnen onder Linux wat u onder Windows ook kunt! Maar dan gratis, veiliger en stabieler...

Voor verdere informatie en hulp:
Screenshots van Ubuntu
Bestel de cd-rom van Ubuntu gratis (dit kan enkele weken duren)
Ubuntu downloaden

Nederlandstalig Forum Ubuntu
Nederlandse site Ubuntu
Inschrijven voor Nederlandstalige maillijst Ubuntu

Verander het uiterlijk van Ubuntu
Lees meer over het afspelen van niet-vrije audio- en videobestandsindelingen in Ubuntu

Heeft u meer vragen, ga dan naar MinWin

NB Hoe gebruikersvriendelijk Ubuntu en andere Linux-varianten tegenwoordig ook zijn, u moet er wel een beetje lol in hebben om software uit te proberen en bij problemen zaken uit te zoeken op internet. Anders kunt u misschien beter bij Windows blijven.

Deel dit artikel: