AntiVir Premium weer beste virusscanner in test van AV-Comparatives

In een test van AV-Comparatives is AntiVir Premium weer als beste virusscanner uit de bus gekomen. Norton Anti-Virus, AVG Anti-Virus en avast! Professional doen het ook goed. McAfee en Microsoft (Live OneCare) presteren vrij beroerd in deze test.

AV-Comparatives is een Oostenrijkse onafhankelijke instelling die een aantal malen per jaar de bekendste virusscanners door de mangel haalt in een uitgebreide test van hun opsporingsvermogen. Maar liefst een miljoen virussen, wormen, Trojaanse paarden, backdoors, bots en andere malware worden losgelaten op de virusscanners. Hoeveel procent van deze kwelgeesten houden zij tegen?

Avira AntiVir Premium (de betaalde versie van AntiVir) komt wederom als beste uit de bus. Liefst 99,2% van alle malware wordt opgespoord. Het gaat hierbij om recente virussen van de laatste negen maanden. Van oudere virussen uit de jaren daarvoor pakte elke virusscanner die getest werd meer dan 99,5%. AVK van GData is tweede en pakt 99,1% van de actuele virussen. Norton Anti-Virus eindigt als derde met 97,1%. Vier is de betaalde versie van avast! die 97,3% detecteert. Verder Trustport en Kaspersky op vijf en zes. En op zeven de betaalde versie van de vernieuwde AVG Anti-Virus 8 die 94,3% van de virussen herkent.

Percentage recente virussen dat onderschept wordt
1Avira AntiVir Premium 8.199,2%2G DATA AntiVirusKit 19 (AVK)99,1%3Norton Anti-Virus 16 (Symantec)97,9%4avast! Professional Ed. 4.897,3%5Trustport AntiVirus 2.897,2%6Kaspersky Anti-Virus 895,1%7AVG Anti-Virus 894,3%8ESET NOD32 Antivirus 393,0%9BitDefender Anti-Virus 1192,4%10F-Secure Anti-Virus 991,1%11eScan Anti-Virus 991,0%12Sophos Endpoint Protection 7.590,1%13Norman Antivirus & Anti-Spyware 7.1   88,5%14Microsoft Live OneCare 2.584,6%15McAfee VirusScan Plus 12.184,4%16   VBA32 Scanner for Windows 3.1271,9%
De eerste zeven in de lijst krijgen het predicaat Advanced+ (de hoogste waardering) van AV-Comparatives. Nummers acht tot en met dertien worden als Advanced (iets minder goed) betiteld. Microsoft Live OneCare en McAfee vallen nogal tegen in de test: zij stoppen maar net 84% van de virussen. Daarom krijgen zij de beoordeling Standard van AV-Comparatives. VBA32 is de minste: met maar 71,9% is deze scanner te slecht voor een beoordeling.
Gratis versus betaaldConcluderend kan gesteld worden dat de betaalde versie van AntiVir (Premium) het - als altijd - weer goed doet. Helaas is de gratis versie van Avira's virusscanner nogal uitgekleed, zodat mensen die AntiVir Personal gebruiken niet op dezelfde bescherming kunnen rekenen. Zij missen bijvoorbeeld bescherming tegen spyware en kwaadwillende websites. De gratis versie van avast! (de professionele editie eindigt als vierde in de test) ontbeert alleen de script blocker uit de betaalde editie en komt dus waarschijnlijk een eind in de buurt. De gratis versie van AVG Anti-Virus 8 (dat zevende werd) mist in vergelijking met zijn betaalde broertje bescherming tegen rootkits en gevaren op het web.

Als Avira AntiVir niet zo'n uitgeklede freeware-versie afleverde was deze Duitse anti-virus oplossing veruit de beste gratis scanner. Maar aangezien dat niet het geval is, is avast! misschien zo langzamerhand AVG wel aan het voorbijstreven als beste gratis virusscanner.

Lees meer tests van virusscanners
Download gratis versies van AntiVir, avast! en AVG (dit zijn dus beperktere versies dan die in de test genoemd worden)

Bron: AV-Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

'panda is de beste'. waarom? omdat jij `m gebruikt? wat zijn je argumenten dan?

panda is de beste

Nee, Alfred Jodokus Kwak is de beste.

nee, mickey mouse

Ik vind de updates van gratis Antivir snel genoeg verlopen

alleen heel spijtig dat de updates niet zo denderend verlopen.

Reageer